Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Proti seksizmu - sploh pa v javnih razpisih!
 
antiseksist
Ogledov: 2358
Predlog ustvarjen 22.06.2018
Z odzivom organa 06.08.2018
Zadnja sprememba 22.06.2018 01:00:07

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  

Ustava republike slovenije pravi:

 

V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Vsi so pred zakonom enaki.

 

In sedaj si zamislite situacijo... Janko in Metka sta prijatelja, oba sta nezaposlena nekaj časa, in se sčasoma odločita, da bosta odprla vsak svoje podjetje. Janko bo izdeloval plastične vilice, Metka pa plastične žlice. Zbereta nekaj denarja, se odpravita na točko VEM (ponovem SPOT), in vsak normalen človek bi pričakoval, da imata enake pogoje pri odpiranju podjetja in začetku dela. A izkaže se, da v sloveniji ni tako, kljub zapisom v ustavi pa še kje.

Če si pogledamo novico (in notri link na razpis):

https://data.si/blog/2018/02/28/spodbujanje-zenskega-podjetnistva-tudi-letos/

Vidimo, da bo Metka, samo na podlagi njenega spola dobila 5000eur subvencije, do katere Janko, spet samo zaradi njegovega spola ni upravičen. Kako je to lahko fer, da v 21. stoletju država dela razliko med spoloma? Janko ni nič kriv, da se je rodil moški, na to ni imel nikakršnega vpliva, in izjemno nekorektno je, da zaradi tega ni pravičen do subvencije, do katere Metka (ki tudi ni imela nič pri izbiri svojega spola) je.

 

Predlagam, da se prepove kakršnokoli razlikovanje na podlagi spolov v vseh takšnih in podobnih razpisih.


Ključne besede seksizem, spol, subvencije
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Burek Man | 11.08.2018 | 11:54
Ojojoj...

> Poleg tega izhaja iz izkušenj zavoda za zaposlovanje, da se ženske mnogo težje odločajo za samostojno podjetniško pot oziroma so pri odločitvi bolj previdne kot moški. 

Torej, ker se same odločajo, da grejo po bolj previdni poti, moramo njihov rizik (oz. podporo pri izpiri rizične poti) plačevati davkoplačevalci, za moške je pa vseeno?

> Priložnosti za zaposlitev (ne samo za samozaposlitev) žensk je bistveno manj v primerjavi z moškimi, kar še posebej velja za visoko izobražene ženske. Med registrirano brezposelnimi osebami s terciarno izobrazbo namreč prevladujejo ženske (nekaj manj kot 70 %).

Se je kdo morda vprašal zakaj? Ker je več terciarno izobraženih moških inženirjev (ki se jih dejansko rabi), več terciarno izobraženih žensk pa npr. z diplomami raznih FDVjev in filofaksov?  Kaj ni izbira študija spet osebna odločitev vsakega posameznika posebej? Je kdo delal primerjavo med nezaposlenimi ineženirji in inženirkami, ter nezaposlenimi diplomanti "evropskih študij" spet po spolu? Ker skorajda upam garantirat, da je med inženirji zaposlenost med spoloma precej enaka (in blizu 100%), zaposlenost (sploh, če gledamo samo tiste, zaposlene "v fohu") za "evropske študente" pa precej slaba, spet neglede na spol.

> Z namenom, da se tej ciljni skupini – ženskam s terciarno izobrazbo - izboljšajo možnosti na trgu dela, odprejo nove priložnosti, olajša pot v podjetništvo, okrepi njihova gospodarska in družbena vloga ter spodbudi njihove ustvarjalne in inovacijske potenciale, je bil uveden posebni ukrep podpore pri samozaposlitvi.

Torej pravite da ženske same niso sposobne postati podjetnice brez pomoči države? Mislim, glede na to, da vse poti ki vodijo do sem predstavljajo osebne odločitve posameznikov in posameznic, pa da potem dajemo monetarni "push" samo enemu spolu, ker se očitno statistično signifikantno odloča "napačno", je pač tukaj nekaj narobe.
Ivan Peter Benko | 27.06.2018 | 21:30
V ustavi bi bilo dovolj, da se v poglavju o enakopravnosti črta vse naštevanje kategorij ljudi, ki so enakopravni, saj se nenašteti lahko počutijo neenakopravne. Priznajmo si, da se sicer razlikujemo po zgradbi telesa in razlike se pojavljajo predvsem zaradi različnih sposobnosti. Obstajajo 'poženščeni moški' in obstajajo 'možače' in še množica vmesnih oblik, vsi pa živimo in se medsebojno dopolnjujemo.
Barbara Győrfi | 27.06.2018 | 05:15
Tale diskriminacija naj bi bila uvedena zato, ker ženske težje dobijo zaposlitev.  Se pa strinjam, da je vsaka pozitivna diskriminacija neučinkovita, nesmiselna in konec koncev včasih tudi krivična do tistih moških, ki niso krivi za to, da delodajalci diskriminirajo ženske.  Namesto takšnih nesmislov pri razpisih naj bi raje država ozaveščala delodajalce - pa ne le ozaveščala, ampak uvedla strog nadzor nad njimi in rešila problem tam, kjer nastaja - večina delodajalcev je zelo neozaveščena glede marsičesa, ni problem samo diskriminacijia žensk - in to je resnični problem, ki ga je treba reševati. Država pa preko Zavoda za zaposlovanje pokleka pred njimi, jim pusti, da delajo, kar hočejo in pritiska samo na iskalce zaposlitve, ki so na trgu dela šibkejši člen. 
Problem je treba reševati tam, kjer nastaja, ne samo blažiti posledice s takšnimi bednimi ukrepi. 
Burek Man | 27.06.2018 | 14:36
Razlike v nezaposlenosti so minorne, in celo razlicne po regijah (glede na industrijo, ki se tam izvaja). 

https://www.ess.gov.si/trg_dela/trg_dela..rirana_brezposelnost

Spodaj je nekje tabelica po spolu.
gepard tiger | 22.06.2018 | 19:34
Subvencije, bi morale biti za vse enake ne glede na spol in starost pri vseh zadevah.
ahac36 nuncij | 22.06.2018 | 14:30
Mislim, da se temu reče pozitivna diskriminacija, ki naj ne bi bila protiustavna. 
Obstaja pa elegantna rešitev. Kolikor mi je znano, je spol stvar izbire posameznika: pred odhodom na VEM si pač spremeniš spol, da pokasiraš polno subvencijo, potem pa si spremeniš spol nazaj.    
Burek Man | 22.06.2018 | 15:20
Torej so tudi američani pred državljansko vojno pozitivno diskriminirali belce? 

Če si moški, ni nič pozitivnega pri tej diskriminaciji. 

In vsi vemo, da sprememba spola ni rešitev za to situacijo. 
Simon Murgelj | 22.06.2018 | 13:51
Saj je res, zakaj bi razlikovali na podlagi spolov - že zdaj se lahko par odloči, da bo moški rodil, ženska pa gradila kariero.

Burek Man | 22.06.2018 | 14:13
Rojstvo je popolnoma osebna odločitev. In ja, po samem rojstvu lahko res moški ostane doma in skrbi za otroka, ženska si pa ta čas gradi kariero. 

In spet, kaj ima to veze s 5000eur subvencije za odprtje podjetja?