Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Posmrtnina za vse državljane R Slovenije
 
Sony Globokar
Ogledov: 1156
Predlog ustvarjen 29.05.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 31.07.2018
Zadnja sprememba 28.05.2018 19:05:04

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Predlagam da se ponovno uvede institut posmrtnine za vse državljane republike Slovenije. Posmrtnina se je izplačevala iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in sicer v višini 500 € kar se mi zdi primeren znesek tudi za naprej.

Posmrtnina je namenjena za pogreb pokojnika, se pravi da ima tudi sanitarno funkcijo. Neredko se pojavljajo problemi s plačilom pogrebnih stroškov in to ne samo pri tistih svojcih kateri imajo dohodke pod mejo revščine (prejemniki socialne pomoči, nezaposleni, upokojenci z nizkimi pokojninami, velike družine z nizkimi dohodki..).

Vemo, da so minimalni stroški najosnovnejšega pogreba okrog 700 €. Plačilo slednjega za marsikoga predstavlja problem.

 


Ključne besede posmrtnina, obvezno zdravstveno zavarovanje
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Boris Kavalič | 31.05.2018 | 10:07
 
Toliko malo nas je Slovencev pa še dostojnega pokopa si ne moremo privoščiti posebno tisti z nižjimi dohodki. Mislim, da je človek, ki je bil državljan RS vsaj 40 let deležen tega denarja ob pokopu. 
Burek Man | 31.05.2018 | 11:35
Mislim, saj ni problem ta denar dat, problem je, da je treba ta denar nekje vzet. Najlažje je kazat na "tajkune", pa brez minimalne matematike bleknit ven, da tistih njihovih nekaj deset tisoč evrov se pokrije. Izkaže se pa, kot vedno, da ker država ne deluje, oni še vedno ne plačajo nič, vsem tistim ki delajo, torej od minimalca naprej bo država pobirala še dodaten denar, vmes ga bo nekaj porabila za pokrivat trenutne finančne luknje, tako da ti bo na račun tega, v življenju pobrala (npr.) 1000eur, na koncu pa dala 500eur nazaj, pa še to verjetno ne vsem. 

Alternativa je, da nehamo pobirat vse, in da ti vsak mesec ostane pri plači več, pa potem sam odločaš kje/kako boš ta denar porabil. 

Poglej recimo zdravstvo, vsi smo primorani plačevat zdravstveno zavarovanje (kar je razumljivo, ker nočeš da ti ljudje umirajo na cesti), ampak zraven imaš vračunano tudi zavarovanje za zobodravstvo, ki pa je (vsaj za odrasle) na zelo slabem nivoju (razen plomb (pa še to črnih) brez doplačila ne krije skoraj nič, čakalne vrste so pa obupne). Torej četudi precej ljudi uporablja privatne zobozdravnike, morajo še vedno plačevati državne, denar pobere ZZZS (ki je tehnično zavarovalnica), ampak tega denarja nikakor ne moreš spravit nikamor drugam kot k slabemo državnemu zobozdravniku čez nevemkoliko mesecev čakalne dobe. Fer sistem bi bil, da se lahko odpoveš zavarovanju za zobodravstvo, plačaš recimo 5 eur manj mesečno, in si plombe ipd plačuješ sam. Alternativa je, ker itak zzzs plača državnemu zobozdravniku (npr.  izmišljena cifra) 30eur za tvojo plombo, da bi teh 30eur lahko prenesel na privatnika, doplačal pa samo razliko do polne cene. 

Ampak ne.. vse več predlogov tukaj gre v smeri, da naj država pobere čimveč z obljubo da bo nekoč del tega denarja vrnila v obliki ene od zahtev v takih predlogih, država začne pobirat denar, po možnosti dosti več, kot ga bo v teoriji vrnila, potem pa ob naslednji krizi vse te "bombončke" pobere in ukine (denar je seveda že izginil), in potem tako do naslednjega predloga, kaj bi država lahko dala, kar bo spet pobrirala vsem.

Malo manj ujčkanja države, malo več osebne svobode, ukinit nekatere nepotrebne državne storitve, ali pa take, ki delujejo slabo, ukinit financiranje nepotrebnih agencij, pa bo konec meseca pri istem brutu višji neto, in bo vsem več ostalo. 
znalček | 30.05.2018 | 13:21
Mislim, da to nima  nič z zdravstvom, čeprav je smrt velikokrat posledica slabega zdravstva.
Burek Man | 29.05.2018 | 11:19
Torej cca 1eur mesečno več za zdravstvene prispevke?
heizenberg | 30.05.2018 | 07:57
Zdaj, ko posmrtnine menda ni več, nimam občutka, da bi za obvezno zdravstveno zavarovanje plačal manj. Se pravi, da je ta denar nekdo pospravil ...
Burek Man | 30.05.2018 | 16:31
Seveda. Operacijske mize nekaj stanejo, saj je treba del tega denarja nekako "vrnit" narocnikom. Pa se marsikaj drugega.

Se bo pa zagotovo podrazilo, ce bo treba se kako uslugo placevat.