Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ureditev zdravljenja s kanabinoidi

2521 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Zdajšnja ureditev zdravljenja s kanabinoidi v Sloveniji ni optimalna. Večina bolnikov proizvode kupuje na črnem trgu oziroma si jih sami pridelujejo in predelujejo. Jemanje konoplje za zdravljenje resnih bolezni bi moralo potekati pod zdravniškim nadzorom. Večina anketiranih zdravnikov v Sloveniji podpira uvedbo medicinske konoplje v zdravstveni sistem.

 

 

32 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 8. 2019

Odziv Ministrstva za zdravje

V Sloveniji je že od leta 2014 omogočena uporaba sintetičnih in naravnih kanabinoidov v medicinske namene. V letu 2016 je bilo po podatkih NIJZ predpisanih 410 receptov za magistralna zdravila (zdravila, ki jih po navodilu zdravnika pripravijo v lekarni iz učinkovin) ter porabljenih 56,5 g THC in 4965,6 g CBD. V letu 2017 je bilo predpisanih 1892 receptov, od tega 1657 v Lekarni UKC LJ. Skupno je bilo predpisanih je bilo 9333 g CBD in 82 g THC. Skratka, na podlagi recepta zdravnika, pacient lahko ta magistralna zdravila dobi v lekarni.

S spremembo Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki jo je v letu 2017 sprejela Vlada, je konoplja prestavljena v skupino II nadzorovanih snovi. S tem je bila omogočena tudi uporaba cvetnih oz plodnih vršičkov konoplje v medicini. Uporaba t.i. medicinske konoplje je dovoljena v skladu z Zakonom o zdravilih in Zakonom o lekarniški dejavnosti ter v skladu s predpisi in smernicami, ki urejajo njeno predpisovanje. Tovrstna konoplja mora ustrezati standardom, ki jih določa Slovenska farmakopeja, saj gre za magistralno zdravilo. Za medicinsko konopljo velja enak postopek, kot za ostala magistralna zdravila in se lahko uvozi na podlagi zahteve zdravnika in dovoljenja JAZMP. Zdravilo pripravijo skladno z receptom zdravnika v lekarni.

Komentarji