Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sterilizacija Ženske oz. Laparoskopija - zmanjšanje minimalne starosti
 
Klara Kocjančič
Ogledov: 1661
Predlog ustvarjen 22.05.2018
Z odzivom organa 17.09.2018
Zadnja sprememba 22.05.2018 10:38:47

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (12)   Popravki predloga  

Sterilizacija Ženske - Laparoskopija

Pozdravljeni,

Predlagam, da se zakon, ki določa, da se lahko za sterilizacijo ženske odločijo samo posameznice nad 35. letom starosti spremeni. Ko dopolnimo starost 18 let smo po zakonu odrasli in odgovorni sami zase, a ta zastareli zakon želi ženskam odvzeti pravico do odločitve ali bi imele otroke ali ne. To ni pravilno, saj nežejeni otroci niso samo breme posameznice, temveč tudi države, ki je zato velikokrat primorana plačevati finančno podporo, ki drugače ne bi bila potrebna.

Pustit žensko, da je primorana izbirati med kontracepcijo, ki lahko slabo vpliva na njene hormone in ni 100% zanesljiva, neželjeno nosečnostjo in donositev otroka, ali umetnim splavom je preprosto nedopustna, ko pa se vse to da preprečiti. Če se posameznica želi sterilizirati, bi to morala biti njena osebna odločitev ne glede na starost, saj je to najboljše za njo, (ne)potencialnega otroka in tudi državo.

Najlepša hvala!


Ključne besede: sterilizacija, laparoskopija, splav, nosečnost, prekinitev nosečnosti, preprečitev nosečnosti
Simon Murgelj | 22.05.2018 | 14:34
Se strinjam.
Sicer bi lahko predlog vseboval tudi moški spol, saj se jih tiče enaka starostna omejitev.
Klara Kocjančič | 22.05.2018 | 14:43
Zagotovo! Edini razlog zakaj sem se osredotočila na samo žensko stran je, ker za moške je že nekdo ustvaril predlog, pa nisem želela, da bi bilo dvojno: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/9009
Barbara Győrfi | 23.05.2018 | 07:45
Ok, se strinjam tudi za moški spol, drugače pa je treba pri sterilizaciji vedeti, da vpliva na zgodnejšo meno. Treba je raziskati, kako bi še bolj zgodna mena vplivala na ženske. Če ni slabih posledic, je treba to vsekakor uzakoniti. 
Yonc | 23.05.2018 | 09:05
Država nekatere stvari predpisuje, ker oceni, da ljudje enostavno niso dovolj pametni/vestni/razgledani/seznanjeni...in bi se njim ali drugim lahko naredila nesorazmerno velika škoda. Tako predpisuje varnostni pas v avtu, vozniški izpit, gradbeno dovoljenje, preglede dimnikov...tudi najnižjo starost za volilno pravico. Ocenjujem, da podobno predpisuje tudi najnižjo starost za sterilizacijo, saj je s pomočjo stroke očitno ocenila, da bi se lahko ženske nepremišljeno odločile za poseg, lahko bi jih kdo v to prepričal, pri opravilno nesposobnih bi to lahko nekdo izvajal na lastno pest itd. Poseg je pri ženskah nepovraten, zato je previdnost na mestu. Zato sem proti predlogu.
Klara Kocjančič | 23.05.2018 | 11:58
Se strinjam, vlada po navadi predpisuje te starosti za dobro posameznika in drugih. Vendar, vozniški izpit za samostojno vožnjo avta lahko narediš pri 18. letih, alkohol (ki ni dober za človeka) lahko legalno kupiš pri 18. letih, volilno pravico dobiš pri 18. letih, otroka imaš lahko kadarkoli, celo pod 18. leti... Vidite, kam grem s tem?

Mišljenje, da ženska pred 35. letom ne ve ali želi imeti otroke ali ne je popolnoma napačno, poleg tega pa ti  ne spremeni življenja kakor ti ga otrok. Nihče ne bo silil, npr. mlade 18. letne nosečnice, da se znebi otroka, če tega noče (kar je tudi prav, ker je to njena odločitev), pa čeprav je tu velika možost, da bo to kasneje obžalovala, saj bo lahko na račun tega bila prisiljena opustiti šolanje, se zaposliti v kakšni težaški, slabo plačani službi, nameniti večino njenega prihodka samo za otroka itd... Seveda, lahko gre lahko tudi vse v redu, vendar lahko tudi ne. Tega se zaveda in prevzame tveganje. 

Enako je s sterelizacijo. Ženska bo nase prevzela tveganje, se zavedala svoje odločitve in kaj to prinese. Če čez leta obžaluješ, da si imela otroka, se ga ne moreš kar znebiti (bognedaj, da bi se kdo!), če pa imaš sterilizacijo, jo je, nasproto od vašega mišljenja, pravzaprav v večini primerov mogoče obrniti, saj se je znanost s časom razvila. Za tiste, ki to ni mogoče, je še vendo na voljo umetna oploditev, saj se ti jajčeca še vedno normalno proizvajajo, še vedno imaš menstruacijo in umetna oploditev je več kot mogoča.

Ker pa je operacija kljub temu ena izmed večjih prelomnic življenja, predlagam, da se 6-mesečni rok od izraza želje do same operacije pusti, da si lahko v tem času premisli, zraven pa naj še sama napiše tehtne razloge, ki dokažejo da je resnično dolgo in dobro razmislila o odločitvi. 

Kajti, če ta zakon ne bo spremenjem, bodo tiste posameznice, ki resnično želijo sterilizacijo, bile prisiljene rešitev poiskati v tujini, kjer bodo lahko imele problem z jezikom in komunikacijo in vrtoglavimi cenami. Poleg tega, v nasprotju z moškimi je poseg daljši in zahteva nekajdnevno hospitalizacijo (se ne moreš kar takoj odpeljati domov) ter, če je kaj narobe se moraš vračati v enako bolnico. Vse to pa je v tujini precej dražje, težje in manj priročno.
Peter Battelino | 23.05.2018 | 20:49
pod pogojem, da se s tem odpove pravici do posvojitve
Klara Kocjančič | 23.05.2018 | 22:17
Ni problema! Mene ne bi motilo.
znalček | 24.05.2018 | 13:47
"Kajti, če ta zakon ne bo spremenjen, bodo tiste posameznice, ki resnično želijo sterilizacijo, bile prisiljene rešitev poiskati v tujini, kjer bodo lahko imele problem z vrtoglavimi cenami."
Zakaj predlagateljica meni, da bi bile nujno cene pri nas nižje kot v tujini. Prej nasprotno, razen če ni mišljeno, da bi se operacije izvajale na stroške ZZZS. Potem pa po možnosti še umetna oploditev, ko si premislijo.

Osebno sem proti predlogu. Pri 18 letih ima veliko mladostnic idealistične predstave o življenje in hipijevske ideje o prenaseljenosti planeta, drvenju človeštva v propad ipd. Čez nekaj let ali pa ko srečajo primernega partnerja, bi marsikatera spremenila mišljenje.

Klara Kocjančič | 24.05.2018 | 16:18
Razen, če mislite na Hrvaško (in mogoče še še par drugih držav), so v tujini po navadi cene višje. Posameznica pa je omejena, da gre v državo katere tuji jezik najbolje govori, kar velikokrat pomeni izbiro, ki je dražja, bolj oddaljena itd. Pa tudi, če se ne gleda cen, kot sem že prej omenila, je tu še problem dolge hospitalizacije, ki jo je lažje prenesti blizu doma, morebitnih zapletov in vračanja v to tujo državo itd... 

Glede, na to, da plačujemo zdavstevo zavarovanje, bi sterilizacja lahko bila poravnana z njihove strani (sploh, ker na dolgi rok s tem država prihrani), vendar bo v redu tudi, če bo samoplačnško. Umetna oploditev in obrnitev posega pa naj sta seveda, v vsakem primeru samoplačniška.

Spet, če si spremeni mišljenje so možni povratni posegi. Ni pomembno kakšne razloge ima posameznica za svojo odločitev, pomembno je, da jih ima, se zaveda kaj se odloča in sprejema posledice. S tem, ko ste proti in se skrivate za razmišljanjem "če pa si bo mogoče premislila" kažete, da ne spoštujete posameznikove svobodne volje in pravice do odločanja o lastnem življenju.

gepard tiger | 24.05.2018 | 17:10
Se strinjam, ker obstajajo pari, ki si pač ne želijo otrok in današnja zaščita ni 100%.
Maky135 | 18.09.2018 | 12:03
Veliko se jih kasneje premisli, poznam ogromno ljudi, ki niso hoteli otrok pa so si čisto premislili, ko so spoznali pravo osebo - vključno z mano. Pri 18 so ljudje običajno še vedno kar neodgovorni "ufurani" najstniki, ki mislijo, da vejo vse, še posebej o sebi. Če pa par ne želi otrok naj se pa moški sterilizira, poseg je reverzibilen in veliko manj nevaren in invaziven. To bi lahko spremenili starost, ravno zato, ker ni parmanentno. Če pa gre za žensko z večimi partnerji bi pa tako ali tako morala uporabljati kondome zaradi spolnih bolezni, drugače pa obstaja ogromno drugih načinov za preprečevanje nosečnosti. Hormonske zaščite so v redu, moja glavna skrb pri tabletkah je bila, da bi vplivale na plodnost v prihodnosti - če se želite sterilizirati to ni problem. Pregradne in naravne metode so tudi čisto v redu. Če pa vse spodleti pa imamo vedno na voljo tudi splav, ki se mi ne zdi nič bolj moralno sporen kot kakršnakoli druga kontracepcija (ampak predvidevam, da nobena ni tako neumna, da bi to uporabljala kot "kontracepcijo"). 
Osebno mi je čisto vseeno in ne glasujem ne za ne proti, če bi proti bi le zato, da preprečim mladim in neumnim (bi me skrbelo za sestro in otroke), da sprejemajo tako kritične odločitve v dokaj nestabilnih letih. 
JazPravim | 19.09.2018 | 21:30
Berem odgovor. Ministrstvo za zdravje ob vsakem predlogu, ki jim ne pase, se pa tice IZKLJUCNO posameznika govori o druzbenem konsenzu.

Kaj ma druzbo za brigat, kdaj se zenska odloci za sterilizacijo? Enak odgovor je bil pri predlogu, da se spremeni zakon, ki zenskam, ki nimajo medicinskih razlogov, prepoveduje zamrznitev jajcec (tudi samoplacnisko v Sloveniji tega ne mores storiti - prepovedano z zakonom).

Kaj za eni fosili pisejo te odgovore? In s kaksno pravico omejujejo naso pravico, da razpolagamo s svojim telesom? Pa to je ja protiustavno!