Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev možnosti plačila polovične kazni
 
DaNamBoBolje
Ogledov: 893
Predlog ustvarjen 21.05.2018
Arhivirano
Zadnja sprememba 18.05.2018 22:45:29

  Predlog   Število glasov   Komentarji (12)  

Predlagam ukinitev možnosti plačila "polovične kazni" po Zakonu o prekrških.

Po navedenem zakonu kršitelj lahko plača polovično kazen,v kolikor jo lača v 16. dneh od plačilnega naloga ali odločbe o prekršku in se odpove zahtevi za sodno varstvo. To predlagam iz razlogov:

- Kar nekaj slovencev, zaradi revščine, kazni ne more plačati v zahtevanem roku, če pa kazen plača se odpove sodnemu varstvu, kljub temu da mogoče prekrška sploh ni storil in plačan znesek povečuje njegovo revščino

- Kršitelj, ki je "premožnejši" bo polovično kazen plačal v zahtevanem roku in se s tem odpovedal sodnemu varstvu, kljub temu, da prekrška mogoče prav tako sploh ni storil,

- Kršitelj, ki je prelršek dejansko storil in se mu ni smiselno pritožiti, ima prav tako na razpolago možnost plačila polovičke, kar je glede na zgornja primera absurd.

Iz teh razlogov se sprašujem če je plovička dejansko namenjena sankcioniranju pritožb in zbiranju proračunskih sredstev. Iz navedenega namreč sklepam, da povečanju prometne varnosti vsekakor ne, prav tako ni pravična, zato predlagam ukinitev možnosti plačila polovične kazni ali alternativno znižanje vseh kazni za plovico, možnost nesankcionirane pritožbe (sodnega varstva) pa bi moral kršitelj imeti v vsakem primeru.


Ključne besede Kršitelj, Kazni
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

krepki | 05.06.2018 | 21:42
moje mnenje je da če si tako reven da maš komaj za obrok registracije in tankaš po 10€ na tedn pol boš vozu po omejitvah, parkiral tam kjer je namenjeno, da imaš prižgane luči, da ne telefoniraš med vožnjo, da upoštevaš prometno signalizacijo vključno z semaforji itd če se zavedaš tega se izogneš marsikateri kazni in radarju. če si pa reven in delaš kar ti paše potem pa jokaš vsepovsod kako je vse krivično do tebe se moreš pa pol uprašat kaj je s tabo narobe!!! 
Peter Battelino | 23.05.2018 | 20:30
da nam bo bolje, je potrebno dvoje:
1- drastično zmanjšati drastične kazni
2- predati v obravnavo kliničnim psihologom vse tipe tipa "DaNamBoBolje"

bortchy | 29.05.2018 | 13:19
 
Komentar je bil izbrisan.
Razlog: žaljiv komentar
DaNamBoBolje | 23.05.2018 | 20:13
Predlog je po mojem mnenju upravičen, saj je vožnja po naših dotrajanih cestah ob načinu vožnje nekaterih voznikov in nezadostni prisotnosti policije na cestah prava mora. Zato sem mnenja, da morajo biti upravičene kazni dejansko plačane 100% brez odpustkov.
Burek Man | 24.05.2018 | 14:37
V sloveniji je problem, da ni kontrole, ne pa v kaznih. Povprečen alkholik gre v službo do treh, se ga do petih na mrtvo napije, in polpriseben pelje do doma, leta in leta, pa ga ne bo nihče ustavil. 

Pomisli, kdaj so te nazadnje ustavili sredi dneva, po možnosti še v času voženj na/iz šihta. 

Radarske kontrole so tudi na treh tipičnih lokacijah v večjih krajih, na eni v srednjih krajih, v manjših jih pa ni, pa lahko peljes kot norec povsod, tam pri tipičnih lokacijah po omejitvi, pa hitro na gas takoj za kontrolo. 
Jože Novak | 23.05.2018 | 17:43
Bistvo pri prekrških je, da ne zmagata resnica in pravica ampak kdor je bolj prebrisan, to predvsem velja za neprometne prekrške. Tako se dogaja, da tista oseba, ki je velikokrat v postopkih, odlično obvlada kako se mora prikazati kot žrtev in uporabiti lažne priče. Še slabše pri tem pa je, ko tudi policist izvaja dejanja s katerimi prisili določeno osebo, da mora plačati kazen, ker v dokumente o prekršku lažno napiše, da oseba ni hotela nič povedati čeprav z njo ni govoril in da je ta oseba dobila dokumente v roke čeprav jih je dal v poštni nabiralnik. Ko se pa o tem seznani njegove nadrejene pa ga krijejo z dodatnimi lažnimi navedbami.
Simon Murgelj | 21.05.2018 | 14:32
Kriv si - plačaš (polovičko).
Nisi kriv - se pritožiš (in odrečeš polovički).

Pritožbi ugodeno - ne plačaš nič.
Pritožba zavrnjena - plačaš celoto (saj si kriv).

Si kriv, ampak bi se rad izmuznil kazni s pritožbo - tvegaš 100% namesto 50%, zaradi svojega kompliciranja.

Če že omenjate revne, naj dodam le še to: z ukinitvijo polovičk najbolj škodujete revnim.
heizenberg | 23.05.2018 | 08:26
Še pristavek: s pritožbo nikoli ne uspeš in plačaš še stroške pritožbe ...
Simon Murgelj | 23.05.2018 | 14:52
V mojem primeru je uspeh pritožb 100% (enkrat pritožil, enkrat pritožbi ugodeno).
Kadar sem bil kriv, se nisem pritožil, ampak preprosto plačal, s 50% popustom.
stefanija | 23.05.2018 | 20:54
Tudi moje pritožbe 100 %. Čeprav mi je policaj miljonkrat poudaril, da če se bom pritožila, ne bom mogla več polovičke plačat.
znalček | 24.05.2018 | 14:18
Moje izkušnje s pritožbami pa so v zadnjem času zelo slabe. Sodniki za prekrške so velikokrat nestrokovni ali pa navadni ignoranti, na njihovo odločitev pa ni pritožbe. Meni so v treh primerih, ko bi me morali oprostiti ravnali takole:
1. sodnica sploh ni preverjala mojih dokazov in izjav in je samo napisala, da sem pritožbo napisal, da bi se izognil kazni (jasno, saj nočem plačati kazni za nekaj, kar nisem naredil)
2. dve sodnici istega sodišča sta v identičnem primeru ob enaki pritožbi ravnali nasprotno: ena me je spoznala za nedolžnega, druga pa ne, pri čemer se je sklicevala na sodbe US, ki s primerom sploh niso imele nobene veze.
3. sodnica je verjela napačni navedbi policije, čeprav sem s fotografijo in metrom dokazal, da stanje, kot je navedeno v prijavi ni možno. (Policist je napisal, da sem z vsemi 4 kolesi zapeljal čez sredinsko črto in se je moral on kot nasproti vozeč zato umakniti na bankino. Z metrom sem dokazal, da bi v tem primeru med mojim vozilom in ograjo ostalo samo 1,5 m prostora in to ne bi bilo možno, v resnici je policist vozil vsaj 100 m za mano, jaz pa sem z 2 kolesoma prevozil sredinsko črto - sekal ovinek).
Burek Man | 21.05.2018 | 11:10
Ideja polovičke je zmanjšanje komplikacij in ostalih stroškov glede kazni. 

Če se spomniš, pred polovičkami, je bila kar ustaljena praksa pisanja pritožb, pa pritožb na pritožbe, pa izmikanje prevzemu pošte in čakanje zastaralnih rokov. 

Torej, ideja polovičke je, da priznaš, rečeš "kriv sem", "ne bom kompliciral", evo plačam kazen, pa je mir. 

Torej, kdor vozi, naj vozi po pravilih, ali pa naj se sprijazni s plačilom kazni (neglede na finančni status). Za dolgoročno sankcioniranje imamo kazenske pike, ki se nabirajo, in jih vozniki dobijo ob vseh večjih prekrških. Pri malih prekrških (torej stvari, ki se lahko zgodijo "ponesreči"), pa pik ni, kazni so pa še vedno precej nizke, dostikrat nižje od enega rezervarja goriva. 

Če upoštevaš še tolerance, pa da ponesreči malo prekoračiš hitrost še čez te (5-10kmh, odvisno od kategorije ceste), so v sloveniji kazni po 40eur (20 polovičke). Kdor ima za avto, registracijo, zavarovanje, bencin, gume, brisalce, vitreks, olje, servise, itd, in in zmožen voziti točno po omejitvi, naj ima pač pripravljenih teh 20eur. 
Če gre pa za višje kazni (alkohol, hude prekoračitve hitrosti, ...), pa pač... je*iga, bi prej razmišljal. Če nimaš za kazen, vozi trezen. 
bortchy | 29.05.2018 | 13:27
 
nihče ni tak ekspert da bi vozil točno po pravilih, takega ali take ne poznam.
Se pa sprašujem zakaj norci z motorji mimo naše hiše divjajo po 220 km /h in več pa nikom ništa , ti pa sploh ne pridivjaš nekje pa te radar ubije za 200 evrov pa jih nimaš, saj še za življenje nimaš to pa te ubije. Burek nekatere stvari se z teboj sicer strinjam ampak z to se ne morem ravno. Pri nas so kazni ubijalske, nesreč je zelo veliko, saj so ceste grozne, prav za pravc, več je samomorov kot pa mrtvih na cesti, pa ne zahvaljujoč globam ampak so tukaj drugi razlogi.
 prav za prav, je nesreč veliko več kot kakor pravijo v starem "totalitarnem " sistemu.Globe niso bile ubijalske, Miličniki so znali velikokrat imeti tudi predavanje kršiteljem pa je bilo vse veliko bolje. Danes pa nekdo ki ima denar, koga na cesti ubije pa ne bo niti malo kaznovan, nekdo ki je pa reven mu pa pše to malo kar je iztisnejo da se država kahko hvali z uspehi. 
 Nikjer na svetu ni toliko Salomonstva in Arhaičnosti kot v Sloveniji.