Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


rezervni sklad
 
ds1
Ogledov: 1185
Predlog ustvarjen 21.05.2018
Arhivirano
Zadnja sprememba 18.05.2018 13:00:14

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

 V večstanovanjskih stavbah-blokih moramo po zakonu, obvezno plačevati v rezervni sklad. S tem denarjem se nato izvedejo nujna vzdrževalna dela na objektu.

Predlagam, da se to nujno plačevanje rezervnega sklada ukine, oziroma ustrezno spremeni.

V mojem bloku smo s tem rezervnim skladom popravili že celoten objekt. Mesečno smo vplačevali ogromne zneske. Popravili smo streho, fasado, cevi, centralno, ploščice, pobelili,.. Sedaj plačujemo v rezervni sklad, ker je pač obvezno, vendar brez pomena. S tem denarjem nimamo kaj koristnega početi in se porablja za neumnosti. Za razne okraske okoli in v bloku. Za nepotrebna okrasna korita v katerih raste plevel. Za popravila v okolici bloka-kjer sploh nismo lastniki. Za urejanje stvari, ki jih sploh ne rabimo. To je totalen nesmisel.

Naj se torej ta obvezni rezervnni sklad, ukine. Naj se ukine tam, kjer nima več prave funkcije in smisla. Nekateri ljudje smo z denarjem v stiski in je tak način brezsmiselnega plačevanja rezervnega sklada v veliko breme.

hvala


Ključne besede rezervni sklad
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Peter Battelino | 23.05.2018 | 20:32
Komentar je bil izbrisan.
Razlog: žaljiv komentar
Jančica | 23.05.2018 | 19:52
Minimalna višina prispevka je določena in odvisna od starosti nepremičnine in kvadraturw stanovanja.
Imamo 4 razrede:
1. razred do vključno 10 let
2. razred: nad 10 do vključno 30 let
3. razred: nad 30 do vključno 60 let
4. razred: nad 60 let
Za nepremičnine v drugem starostnem razredu je najnižji prispevek 0,2 €/m2, v tretjem 0,25 €/m2 in v četrtem 0,3 €/m2 mesečno. 
Torej prispevek ne more znašati manj, kot je predpisana najnižja cena.
Podrobnosti so določene v Pravilniku o merilih za določitev prispevka etažnega lastnika v rezervni sklad in najnižji vrednosti prispevka (Ur.l. RS, št. 11/2004)
anekdota | 23.05.2018 | 15:22
 
Stanovalci se lahko dogovorite o višini, ki jo plačujete v vaš Rezervni sklad. V kolikor se večini stanovalcev v vašem objektu zdi, da sedaj plačujete preveč, in da takšna višna vplačil kot sedaj ni potrebna, lahko znesek preprosto zmanjšate prek dogovora na sestanku ipd., torej vsi plačujete manj oz. po potrebi glede na skupne načrte za sedanjost in prihodnost.

Kot je navedel tudi uporabnik heizenberg, denarja ne smete porabljati za tisto, kar se niste skupno dogovorili. Torej imate vsi stanovalci vašega objekta pravico odločati o sredstvih, ki ste jih vplačevali v RS, ter kako jih boste porabili.

Burek Man | 21.05.2018 | 11:00
Rezervni sklad je koristen, ker ko enkrat, iz danes na jutri popusti streha, ali pa se kaj večjega zgodi, ne moreš računat na to, da bo vsak stanovalec lahko skeširal 1000+eur. 

Če je denarja v skladu preveč, se zmenite z upravnikom, da vplačujete manjše zneske. 
heizenberg | 23.05.2018 | 08:23
Ne vem, če se lahko denar iz rezervnega sklada porablja nenamensko oz. brez soglasja zbora etažnih lastnikov, ali pač?
Rezervni sklad ima status namenskega varčevanja in ublaži stroše, ko pride do popravil. In vedno pride, ker pač nič ni večno. Razen mene, seveda ... :)