Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Obveščanje o prodaji parcel
 
jan31
Ogledov: 1594
Predlog ustvarjen 10.05.2018
Z odzivom organa 18.06.2018
Zadnja sprememba 09.05.2018 13:21:33

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (15)   Popravki predloga  

 Ko se prodaja neka posest mora biti to en mesec objavljeno na oglasni deski tako da se lahko razni interesenti s tem seznanijo. Nemogoče je spremljati te objave in dogaja se da nekdo ki ima željo kupiti sosednjo parcelo to zamudi.

 

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z dne 11.1.2018

Stališče ministrstva je, da je postopek prometa s kmetijskimi zemljišči v tem delu primerno urejen. Dodatno, če bi upravnim enotam naložili dodatno nalogo, to je obveščanje sosedov parcel, ki so v postopku prodaje, bi nesorazmerno povečali obseg njihovega dela.

Ministrstvo tudi meni, da so osebe, ki imajo interes po nakupu kmetijskih zemljišč, dolžne spremljati objave o prodaji kmetijskih zemljišč na oglasnih deskah upravnih enot oziroma portalu e-uprava.  

 

Odziv ministrstva v celoti ignorira pobudo in glasove ZA ki so jih ljudje izglasovali januarja lansko leto. Če bi bil postopek prometa s kmetijskimi zemljišči primerno urejen nebi prihajalo do tovrstnih pobud in ljudje nebi zanje pozitivno glasovali.  Ne morejo na ministrstvu trditi da je vse lepo in prav če očitno ni.  Ministvrvo tudi meni da so osebe, ki imajo interes po nakupu kmetijskih zemljišč dolžne spremljati objave o prodaji. Nevem od kje avtorju tega odziva ideja da nam nalaga dolžnosti v taki obliki. Nekdo ki bolan leži v bolnišnici ne more na oglasno desko in tudi ni nujno na internet in če ni obveščen mu je kratena pravica do predkupne pravice! Zato predlagam da se zakonodaja na tem področju spremeni tako, da bo katerikoli organ pa naj bo to UE ali zemljiška knjiga na stroške prodajalca našel in obvestil mejaše o prodaji zemljišč pisno vsakega posebaj. 

 


Ključne besede oglasna deska, prodaja, parcele
Kategorija: Kmetijstvo


Zadnji komentarji:

jan31 | 18.05.2018 | 18:02
Par dni nazaj so na kanalu A povedali da je bilo od skupno 7000 predlogov na tem portalu sprejetih le 4. Tako da je vseeno kaj kdo piše ali glasuje. 
darkside | 19.05.2018 | 22:44
Glede na to da se je na tem portalu pojavil predlog da bi plešasti morali nositi kapo ker predlagatelja motijo plešasti ljudje in glede na to, kaj vse bi ljudje obdavčili sem prav zadovoljen, da ne sprejemajo vseh predlogov.

Osebno bi minimalno plačo znižal za 150 EUR in to samo zato, da ljudem ne bi hodile bedarije po glavi, kaj vse bi še obdavčili. 
Paty | 28.06.2018 | 15:17
Jaz sem že kdaj predlagala, da bi lahko ta portal preimenovali iz predlagam.vladi.si v razlaga.zakonov.si To namreč tudi počnejo. Vsak odziv vlade je obrazložitev zakonodaje.
anekdota | 16.05.2018 | 19:32
 
Jasno Za. Najbljižje sosede bi morali obvestiti pisno vsaj mesec dni pred "uradno" prodajo, in bi bila zadeva urejena. Tako ne bi prihajalo do nenehnih zapletov že več desetletij.
znalček | 16.05.2018 | 15:08
Jaz sem proti, ker se mi zdi, da bi lahko bil predlog boljši, ampak bom vseeno glasoval za. Menim, da bi moral predlog vsebovati obveznost obveščanja za prve 3 naštete v 3. členu. Komplikacija tako ni prav velika, saj solastnikov, mejašev in najemnikov običajno ni prav veliko. Drugače se mi zdi zadeva logična, saj obdelovalna zemlja ima poseben status in ne more vsak lastnik delati z njo, kar bi si želel (podobno kot z gozdovi, vodami, obalo itd.), zaželeno je, da se zemlja še naprej obdeluje (najemnik) in obdelovalna površina veča in zaokroža (solastnik, mejaš).

Nekaj podobnega bi moralo veljati tudi za ostale nepremičnine, kjer predkupna pravica ni določena, niti solastnik ni nujno obveščen. Recimo ni logično, da če sta v neki hiši ali stanovanju 2 lastnika (velikokrat ni niti urejeno tako, da je vsak lastnik ene etaže, ampak sta oba polovična lastnika ene hiše/stanovanja/parcele), pa drugi lastnik nima možnosti dokupiti preostali del. Podobno je s podnajemniki. Meni ni logično, da podnajemnik šele od novega lastnika zve, da je kupil nepremičnino in naj spoka, čeprav bi sam bil za to nepremičnino pripravljen plačati več.
toxico | 12.05.2018 | 17:01
jaz sem pa za to da je tajno če prodajalec tako hoče in že ima kupca zakaj koga briga če kdo hoče kaj prodat
jan31 | 12.05.2018 | 17:38
Tu ne gre zato ali je nekdo dolžan obveščat ali ne ampak je govora na kakšen način mora obveščat. To da mora na oglasni desni javno objavit je že od nekdaj in predlog nima nič s tem. 
heizenberg | 16.05.2018 | 08:43
Obstaja predkupna pravica, določena z zakonom o kmetijskih zemljiščih:

23. člen

Pri nakupu kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, če ni glede kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije z drugimi zakoni določeno drugače, lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1.   solastnik;
2.   kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3.   zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4.   drug kmet;
5.   kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6.   Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.

Kaj ni jasno?
Burek Man | 16.05.2018 | 15:11
Saj to pravimo, da je predkupna pravica ena velika neumnost, in da bi se v svobodni državi naj pustilo posamezniku prodati svojo lastnino komur hoče, neglede na to, a gre za soseda, ali teto iz amerike. 
opazovalka | 10.05.2018 | 21:26
Le kateri genij (ime priimek) je v imenu minstrstva napisal, da naj občani sami hodimo gledat na oglasne deske? In prepričana sem, da večina ljudi ne ve kaj se skriva za objavo določene številke katastrske občine in številke parcele, poleg tega pa večkrat piše "kupec že znan".. Mislim, da se ne bi tako strašno povečalo delo zaposlenih v določenih službah, če pa to ne gre, pa naj storitev zaračunajo. Ugotavljam pa, da se v to kaj bomo naredili s svojim premoženjem vse preveč vmešava država. Če želim prodati sosedu zakaj bi morala formalno objaviti na oglasni deski in čakati, če se še kdo javi? Prepričana pa sem, da tudi tokrat z predlogom (ne glede, če bo dobil 100 glasov podpore) NE bomo dosegli pri birokratih nič.Praktično vse pobude so zavrnjene, če ne drugače kot z citiranjem obstoječih zakonov, ki bi jih radi spremenili.
Burek Man | 10.05.2018 | 12:57
Že to je neumnost, da sploh rabi bit kdo seznanjen s prodajo zemljišča? Saj je to privat lastnina, proda naj kdor hoče, komu hoče, oglas na objavi, če je treba, na zadnji strani revije Lady, ča je kdo kupi, kaj se ma tukaj država za vmešavat?
jan31 | 10.05.2018 | 19:15
Če imaš kot mejaš predkupno pravico in nisi seznanjen s prodajo potem te pravice ne moreš koristiti. 
Burek Man | 11.05.2018 | 11:02
Saj ravno to je problem, da če hočem jaz prodat parcelo teti iz avstralije, je nesmiselno, da ima prednost sosed, če gre pa za mojo teto. 
jan31 | 11.05.2018 | 15:22
Če ima mejaš predkupno pravico bo teta iz Avstralije morala to vzeti v zakup. Zato pa je pri nas tako ker imajo tete in strici iz ozadja prednost pred zakoni! Glede na vse tvoje komentarje na tem portalu bi sklepal da slediš pravilom a s tem zadnjim si povedal drugače. Če ti je sporna predkupna pravica predlagaj vladi naj jo ukine in bomo glasovali sicer pa itak ne bo nič iz tega kot nikoli ni s temi predlogi. 
Burek Man | 11.05.2018 | 23:22
Ravno predkupna pravica mi je nesmiselna. Kot če bi hotel prodati avto na avo.net, pa bi ga moral najprej ponudit kolegu, ker si mu enkrat dal en krog, pa potem sosedu, ker si parkiral zraven njegovega avta, itd. Brezveze. Privat lastnina naj bo privat, in proda naj se jo, komur prodajalec hoče.

Bi dal predlog, a že vem kak generičen odgovor bi dobil, pa se mi ne da.

Obveščanje o prodaji parcel

 Ko se prodaja neka posest mora biti to en mesec objavljeno na oglasni deski tako da se lahko razni interesenti s tem seznanijo. Nemogoče je spremljati te objave in dogaja se da nekdo ki ima željo kupiti sosednjo parcelo to zamudi.

 

Predlagam vladi da uvede sistem obveščanja da bi prodajalec obvestil vse mejaše o namenu prodaje ali dajanja v najem. Prodajalec naj gre na zemljiško knjigo in naj pove svojo namero o prodaji in oni naj to pisno sporočijo vsem mejašem. Če tega ne stori naj bo kupoprodajna pogodba neveljavna.