Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved plastenk, plasticne embalaze v gospodinjstvu, kozmetiki, prehranskih izdelkih in drugih
 
Katk
Ogledov: 1973
Predlog ustvarjen 08.05.2018
Z odzivom organa 31.07.2018
Zadnja sprememba 05.05.2018 14:11:07

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)   Popravki predloga  

Prepoved plastenk, plasticne embalaze v gospodinjstvu, kozmetiki, prehranskih izdelkih in drugih

 Glede na pretekle dni o plavajoci gmoti plastike v morju, t.i. plasticnih otokih v morju je potrebno takojsnje ukrepanje in prepovedati prodajo vse plastike in jo nadomestiti s steklom. Za plasticne flase pa uvedbo placevanja. Ljudi je treba udarit po zepu, da bodo spremenili navade. Ne cakat na Ek, da ukine plastiko,naredimo 1x sami nekaj. 

Zznano je, da plastika povzroca razlicne bolezni, predvsem vrsto avtoimunih bolezni, ki v slovenskem zdravstvu niso stavri urejeni,podrocje endokrinologije, tirologije ipd. 

Potrebno je takojsnje ukrepanje in plastiko, posebej plastenke prepovedati.

Podobno je potrebno urediti tudi pri masovni proizvodnji in reklamiranju nizkocenovnih oblacil,polnih nafte. Zakaj bi vsako leto rabili novo garderobo za vsak letni cas? Imamo ministrstvo za okolje, kmetijstvo in zdravstvo pa za zadravje in okolje nic ne naredijo. Onesnazenje se nadaljuje.Kmetijstvo je lep primer prekomernega onesnazevanja podtalnice in spricanja s strupi, ki se ne nadzira in kaznuje ter v javnosti laze. Pomor pticev je lep primer zavajanja javnosti in zastrupljanja zemlje, ribnikov,rek.... Pomemben je le dobicek.

 

Ekoloska katastrofa se dogaja tako na morju, prekmurju,...vlada pa nic.

Zacnite ze sprejemati ukrepe, ki so nujno potrebni


Ključne besede: Plastika, kmetijstvo, zdravje, okolje
dules | 09.05.2018 | 09:05
Plastičnih otokov v morjih zaradi ukinitve plastike v Sloveniji ne bo nič manj, prav tako se plastike ne da zamenjati s steklom povsod kvečjemu pri steklenicah, ampak cena bo zaradi tega višja. Ampak kar se tiče ukinjanja plastičnih izdelkov oziroma njihove reciklaže predlog podpiram.
heizenberg | 09.05.2018 | 10:17
Vsako dejanje šteje ...
Carlina | 09.05.2018 | 19:44
Ne cakat na Ek, da ukine plastiko,naredimo 1x sami nekaj. 


Se popolnoma strinjam!
Carlina | 09.05.2018 | 20:47
Slovenska vlada se stalno izgovarja, da nam predpisi Evropske Unije ne dovoljujejo spremembe zakonodaje in da ima zavezane roke. Ker Evropska Unija itak namerava omejiti plastiko za enkratno uporabo (vec o tem tukaj: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5_en.htm ) predlagam vladi, da tokrat prevzame pobudo in prehiti Evropsko Unijo, oz. sprejme zakone takoj ko se spremenijo evropski zakoni... Naj bo Slovenija zgled drugim drzavam! Konec koncev bo to koristilo tudi promociji drzave v tujini, ce bi tuji mediji pisali o nas, kot o ekoloski, napredni drzavi. Da ne bo spet tako kot s plasticnimi vreckami, ko je vlada mencala do zadnjega trenutka, da je sprejela uredbo...

znalček | 10.05.2018 | 09:06
Plastične steklenice pri nas niso med najbolj kritičnimi izdelki, sploh ker je zavest prebivalcev vedno višja in se velik del te plastike reciklira. Veliko bolj problematičen odpadek so cigaretni filtri, polivinilne vrečke, mikroplastika od kozmetike, čistil in tkanin. Jaz bi najprej prepovedal nerazgradljive cigaretne filtre in vrečke, kar je veliko lažje in ceneje nadomestiti, kot plastično embalažo. Efekt pa je večji.
anekdota | 13.05.2018 | 18:35
 
Jasno, da je potrebno zmanjšati rabo plastike, okolju najbolj škodljive plastike.
Ampak bodite realni, odstraniti plastiko iz življenja sodobnega človeka je zaenkrat praktično nemogoče, razen, če ne bomo več uporabljali nobenih elektronskih naprav, avtomobilov, gospodinjskih aparatov itn.

* What If Plastic Was Never Invented?
https://www.facebook.com/ScienceNaturePa..sts/1325001367632118

Plastika je praktično povsod. V zraku, vodah, rekah, zemlji ....
Smiselno se zdi že uporabljeno plastiko iz okolja (ocenov ipd.) pobrati in jo ponovno uporabiti.

Odgovor piranskih solin 2018:

"Plastika je na splošno problem v svetovnem merilu, saj so delce mikroplastike našli že v medu, pivu, zelenjavi, ribah, školjkah, na žalost pitni vodi in s tem vseh pijačah ter seveda tudi soli, tako morski kot kameni… Mikroplastika je prisotna tako v sladki (rekah, jezerih) kot slani vodi (morje, slana jezera) in tudi zraku. Srečo imamo, da se v naših solinah pri pretakanju skozi koncentracijske bazene, v laminarnem toku, veliko eventuelno prisotnih težjih plastičnih delcev samih odstrani z usedanjem. Seveda spremljamo možnost prisotnosti mikroplastike v soli in smo nanjo naleteli v obliki nitke (verjetno ostanki ribiške mreže ali tekstila).
Na srečo je uživanje soli omejeno, saj je človek tako ali tako ne more preveč pojesti in s tem je nevarnost uživanje plastike s soljo dosti manjša ali zanemarljiva napram vsej ostali hrani, pitni vodi in zraku. Na evropskem nivoju se razpravlja o možnih negativnih vplivih mikroplastike, vendar pa je ocenjeno, da je potencialno tveganje predvsem na hrani, ki jo uživamo v večji meri. Prav tako se odpira dilema o dovoljenih dodatkih raznih nanodelcev kot aditivov v prehrano in krmila.
Pri soli so bolj problematične prisotnosti težkih kovin in prekomerno dodajanje raznoraznih aditivov zaradi lažje tečnosti soli, poudarjanju bele barve…, kar pri soleh Piranskih solin ne uporabljamo, zato vam zagotavljamo in skrbimo, da uživate kvalitetno tradicionalno sol.
Na žalost bomo sedanje pa tudi bodoče generacije čutile posledice našega neodgovornega ravnanja z okoljem, ki se jim ne moremo izogniti. Upam, da nas bo kaj streznilo in prisililo v korake, ki bodo generacijam v prihodnosti omogočili bolj zdravo okolje."

odločam_sama_o_vsem | 23.05.2018 | 11:07
Ce vsak posameznik naredi samo en korak v smeri manjše rabe plastike, je v seštevku to ogromno. Zato trditev, da en sam ne more ničesar spremeniti, ne drži. 
Najprej naj se iz trgovin popolnoma odstranijo plastične nosilne vrečke, tudi za sadje in zelenjavo, in naj se nadomestijo z bombažnimi pralnimi in podobnimi manj škodljivimi. Posameznik sam s svojo potrošno izbiro vpliva na marsikaj. Torej namesto plastenk, kupujmo steklenice. Podjetja bodo ta trend potrošnje opazila in se usmerila iz plastike v steklenice. 
Vsak naj najprej sam pri sebi spremeni svoje navade in  v seštevku bo rezultat precej viden. Enako za kozmetiko...prodajajo mi bio in eco kozmetiko po 20 eur+ in v plastiki....jaz je ne kupim! Zaradi embalaže! Je pa zelo težko kupiti kozmetiko v neplastični embalaži, žal. 

Čistega zraka, okolja in vode ne more nadomestiti noben denar in dobiček. Zakaj vodilni ne dajejo poudarka tej temi in zakaj ne sprejemajo ukrepov, res ne razumem!
heizenberg | 01.08.2018 | 09:30
Zato, ker človek ravna razumno šele takrat, ko so druge možnosti izčrpane ...
Klara Kocjančič | 23.05.2018 | 20:23
Sem sicer za, vendar problem ni v plastiki, problem je v ljudeh. Večina plastike se lahko zelo enostavno reciklira, ampak na žalost je veliko takih, ki jo kar vržejo v smeti ali dajo v reciklirne zabojnike umazano, neločeno (kar po navadi privede do ne recikliranja).  Bilo bi potrebnega več ozaveščanja, kako pravilno reciklirati, zakaj je to pomembno (nekateri ljudje so prepričani, da samo zato, da delajo komunali "dobiček" in se ne osredotočajo na okolje). 

Pa malo straha iz medijev ne bi škodilo, povedati, kako blizu je naš planet propadu, če gremo v takem stanju naprej. Saj imamo zgolj še nekaj desetletij in ljudje bi se morali tega začeti zavedati in spremeniti navade.