Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev visokih subvencij za hibridna vozila
 
DaNamBoBolje
Ogledov: 1284
Predlog ustvarjen 30.04.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 05.07.2018
Zadnja sprememba 26.04.2018 18:14:39

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)   Popravki predloga  

Ukinitev visokih subvencij za hibridna vozila

Prelagam določitev še sprejemljive zgornje meje eko subvencije za hibridna vozila ter subvencioniranje le nakupa cenejših hibridnih vozil. Kot namreč vidim iz oglasov se ta zagotavlja tudi za luksuzna vozila, ki jih lahko kupi le nekaj slovencev, ki bi jih lahko kupili tudi brez subvencije, če bi bili seveda ekološko ozaveščeni. Tako pa tem tem ostali preko proračuna subvencioniramo nakup. S tem ukrepom bi z enakimi sredstvi zagotovili tudi možnost nakupa več uporabnikom in dosegli večji "okoljski učinek".


Ključne besede: subvencija, hibrid, proračun, okolje
Tipkovnica | 30.04.2018 | 20:16
Delno se strinjam do določene prodajne cene avtomobila. Kdor kupuje hibrida za 100000 eur si res ne zasluzi subvencije. To je pa ja logično !
Smisel subvencije je druga !
Kamen | 02.05.2018 | 20:53
 
Eko Subvencije za VOZILO so idiotizem. 
Ni pa verjetno to nič čudnega v Sloveniji, kjer na novo zgradimo 50 let zastarelo TEŠ, v kateri iz premoga onesnažujemo okolje, in subvencionirami kot EKO vozila na elektriko in hibride. Kot bi subvencionirali tovarno plastike, ki izdeluje nekoliko manj rakotvorno plastiko od konkurence, pa pri tem enako onesnažuje okolje.

Stvar je seveda le lobistični prijem, ki daje subvencijo tistim, ki že itak imajo. Nikomur v kapitalizmu ne pride na pamet, da bi subvencioniral nakup novega (manj onesnaževalskega) vozila nekomu, ki zanj nima. Pa kapitalizem pušča propadati nova neprodana vozila, le da jim ne pade cena.
vpišite v npr. google warehouses for new unsold vehicles in si oglejte slike.
https://www.google.com/search?q=warehous..biw=1429&bih=925

Enako so lobisti pri nas dosegli, da se EKO subvenij ne dobi več za nova tri-pan PVC okna, ampak le še za lesena (koliko strupenih kemikalij mora v ta les, da zdrži toliko kot PVC, kako ti strupi vplivajo na okolje in uporabnika...

papillon | 02.05.2018 | 21:55
Jest pa tistim, ki si lahko privoščijo 100+k€ za avto nisem folš!

Kaj je krivo, da nekdo ne pomisli na to, da plačajo juhuhu več dajatev, kot povprečen državljan?
Idiotizem to ni. Fovšija, ljubosumje?
A ni logično da iz skupne malhe, toliko kot tisti ki je malo not dal, ven dobi tudi tisti, ki je veliko, ... ogromno not dal?
usimoncic | 03.05.2018 | 09:21
Osnovni problem teh subvencij je v tem, da se financira neko bojda čistejšo tehnologijo, ne pa čistejših avtomobilov. Mogoče so hibridi za isti avtomobilski razred res čistejši od klasike vsaj v mestu, na relacijski vožnji gotovo ne. Zagotovo pa je en majhen avto z običajnim pogonom čistejši od športnega terenca s hibridnim pogonom. Torej subvencionirajmo nakup majhnih avtov? Se pravi, vsak drugi prodan avto bo dobil subvencijo? Bedarija...

Realno gledano so te subvencije pomoč avtomobilski industriji. In glede na to, da mi nimamo nobenega proizvajalca avtomobilov, bi bilo čisto korektno, da smo tu malo egoistični in se ne gremo teh subvencij.
Simon Murgelj | 03.05.2018 | 09:59
Če je subvencija, naj bo za vse, ne samo za "reveže".

Še bolje bi bilo, da bi bila subvencija za električna kolesa. V bistvu pa še kar za navadna kolesa.
Burek Man | 05.05.2018 | 00:16
Nekdo ki kupi avto za 100.000eur plača cca 20.000eur samo DDV-ja, zrak "čisti" pa popolnoma isto kot revež z tweezyjem ali kakim drugim poceni električnim avtomobilom. 

Če se gremo čisto okolje, naj dobijo subvencije vsi. Ali pa ukinemo vse, pa ostanemo na smrdljivih dizlih.