Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Uvedba dodatka k denarni socialni pomoči za osebe s posebnimi potrebami
 
lipi
Ogledov: 1617
Predlog ustvarjen 30.04.2018
Z odzivom organa 26.06.2018
Zadnja sprememba 25.04.2018 14:46:44

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)   Popravki predloga  

Uvedba dodatka k denarni socialni pomoči za osebe s posebnimi potrebami

Predlagam, da se uvede dodatek za prejemnike socialne pomoči s posebnimi potrebami. Tukaj mislim na ljudi, ki imajo res posebne potrebe, ne na lenuhe in delomrzneže. Denarna socialna pomoč je verjetno res usklajena z življenjskimi stroški ljudi, ki nimajo posebnih potreb, nikakor pa ne z ljudmi, ki imajo posebne potrebe. Spodaj navajam samo primer celiakije, primerov pa je še na stotine: Odrasli s celiakijo nima pravice do nikakršnih ugodnosti, brezglutenska hrana pa je precej dražja od glutenske (moka tudi do 10 x dražja). Oseba s celiakijo, ki prejema socialno pomoč, ni zaradi celiakije upravičena do nikakršnega dodatka. Glutenske hrane ne sme jesti, ker je ta zanjo strup, brezglutenska pa je zanjo bodisi predraga, bodisi ji poje denar, ki bi ga potrebovala za druge nujne stroške. Za starše otrok s celiakijo je vsaj malce bolje poskrbljeno, ker imajo otroci s celiakijo pravico do dodatka za nego in drugih posebnih dodatkov, odrasli s celiakijo pa nimajo pravice do nobenih dodatkov, tudi če so upravičeni do denarne socialne pomoči. Prav tako mi ni znano, da bi Karitas in Rdeči križ, na katera CSD-ji pošiljajo prejemnike denarne socialne pomoči, imeli na voljo brezglutensko hrano. Zato predlagam, da se uredi tudi slednje. Osebe, ki imajo pravico do denarne socialne pomoči, imajo sicer pravico do izredne denarne socialne pomoči, ki pa je namenjena IZREDNIM izdatkom, ne pa rednim, kot je npr. zgornji primer brezgltuenske hrane.
Ivan Peter Benko | 02.05.2018 | 13:34
V podobnem stanju so ljudje, ki v zgodnji mladosti zbolijo na primer za škrlatinko in jim ostane okvara vida,... , kar predstavlja stroške vse življenje, onemogoča določene poklice in tako naprej.
verso verso | 03.05.2018 | 09:50
UTD je rešitev.
stefanija | 06.05.2018 | 20:23
"Tukaj mislim na ljudi, ki imajo res posebne potrebe, ne na lenuhe in delomrzneže."

Resno je treba čisto vsakič žalit? In denarna socialna pomoč ni popolnoma nič usklajena- 4 leta nazaj bi morala biti 600 €, če bi hotela biti usklajena. Kar se pa tiče celiakije- ni treba jesti hrane, ki ji je odvzet gluten, ker obstaja popolnoma dovolj živil, ki jih lahko jedo tudi ljudje s celiakijo- ajda, koruza, riž, amarant, proso, kvinoja in če ljudje niso lenuhi in delomrzneži si lahko vse sami ceneje pripravijo doma- njoke, testenine, kruh, sladice. Meso, ribe, sadje in zelenjava pa glutena ne vsebujejo.
Razocarana | 07.05.2018 | 13:44
Preprosto se vidi da niste bolnik in nimate v družini nobenega bolnika s to boleznijo. Me pa prav zanima kako bi pripravili testenine in kako nevedni ste pri temu kako težko oz nemogoče je iz moke, ki ne vsebuje glutena pripraviti kruh, kako zbito je je vse samo iz koruzne moke itd. Ne nasprotujte pomoči potrebnim ljudem. Hvala.
Burek Man | 07.05.2018 | 15:51
Pa pač ne bo testenine, ampak kaj drugega. Cene gluten-free hrane so popolnoma primerljive z navadno hrano, še vsak hofer je tega poln. 

Pa tudi ljudje, ki niso na sociali, bi potem potrebovali "dodatke" za vse to.