Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Dodatek za delo z invalidnimi osebami
 
toxico
Ogledov: 1482
Predlog ustvarjen 11.04.2018
Arhivirano
Zadnja sprememba 09.04.2018 17:11:59

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Zakaj ste ukinili dodatek (za delo z invalidnimi osebami)  javnim delavcem že tako so mizerne plače okoli 700€ in vi greste ukinit še ta dodatek okoli 45€. Delavci pa delajo , ko nori za mizerno plačilo. Po drugi strani pa plače dvigujete doktorjem , ki imajo že tako preveč. Skratka nazaj dajte ta dodatek ne razumete ljudje nimajo za osnovne stvari čez mesec pa delajo in so zaposleni in plačujejo vse davke.


Ključne besede plače javni delavci
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

gepard tiger | 13.04.2018 | 17:38
Spoštovani Burek Man !  Država bi morala z davčno politiko razbremeniti gospodarstvo, da bi navaden delavec zaslužil več. Da si zaposlen in prejemaš minimalno plačo, saj to je dobesedno iz rok v usta mesec za mesecem. Če imajo, ti zaposleni, ki prejemajo nekaj čez 600 eurov nepričakovan izdatek okvara ( hladilnik, pralni stroj, ITD), se morajo sposoditi denar, da lahko popravijo okvare. Lepo ste napisal, da država predpiše nerealno visoke plače in nas bodo zamenjali računalniki. Zakaj pa v državah severno od nas ni tako. Primer vam bom dal delavka v Ikei ali pa delavka v Mercatorju razlika v plači trikratnik. Možno je, da delavka v Ikei trikrat več proda da zasluži trikrat več, ali pa gor bolj pošteno razdelijo ustvarjeno. Pri nas gre verjetno profit, samo v določene žepe.
Burek Man | 13.04.2018 | 23:01
Kako delijo profit v ikei ne vem. Vem pa koliko stane navadno moško striženje v avstriji in v nemčiji, zato se raje ostrižem tukaj. Ima pa frizerka tam verjetno višjo plačo.

In verjetno res tudi več prodajo. Tako, kot hoferjeve prodajalke prodajo več kot merkatorjeve, zato imajo pa tudi višje plače. Dve, tri prodajalke obdelajo cel hofer, od robe, blagajne do čiščenja. Trikrat manjši merkator jih ima pa pet, šest, pa še vedno ni pri kruhu nobene, tista na blagajni je pa tako počasna, da te zamika vso robo vrnit in it drugam. 

In ja, nihče nikogar ne sili delat za minimalca, nekatere države celo nimajo predpisane minimalne plače, pa jim gre. Saj večina ljudi dela za kar nekaj več kot minimalno plačo, le mali del je takih, ki tam ostanejo.
gepard tiger | 12.04.2018 | 15:49
Spoštovani Burek Man !  Večina tovarn se drži zakona o minimalni plači in izplačajo toliko delavcu kot po zakonu morajo in nič več, tudi če zelo dobro poslujejo. Moje mnenje je, da če ustvarjaš dobiček in firma dobro stoji plačaj delavcu več. Ko pa firma slabše posluje, je treba pa plače znižati. Zdaj je vseeno minimalno plačo dobiš pri firmah, ki dobro stojijo in pri firmah ki komaj živijo.
Burek Man | 12.04.2018 | 22:58
Plača ni funkcija dobička (razen tega, da mora delavec ustvriti več dobička, kot stane podjetje), ampak je funkcija trga delovne sile.  Podobno kot pri vseh drugih trgih. 

Ko greš v trgovino po kruh za pomakat v golaž (torej, ne rabi biti nevem kako dober), vzameš pač cenejšega. Ne zanima te ne dobiček pekarne, ne stroški trgovine, ampak vzameš najcenejšega. Če dobiš eminentne goste, hočeš eko bio polnozrnat paleo nevemkaj kruh, in daš 5eur+ za kilo, ker hočeš dobrega. Ampak tudi tam, če je tak kruh na akciji v recimo šparu, v mercatorju pa ne, vzameš cenejšega v šparu.

Podobno je z delavci. Daš ven razpis za minimalca, in če je kdo pripravljen delat za toliko denarja (in seveda ustreza pogojem), ga zaposliš za minimalca. Če rabiš nekoga, da nosi žaklje cementa, daš razpis za minimalca, in se ti jih javi 50, pač vzameš najboljšega od teh. 
Če rabiš nekoga, ki zna kaj več, torej recimo izkušenega vodovodarja/električarja/..., daš še vedno lahko ven razpis za minimalca, pa ne bo nikogar, in tvoja firma bo brez delavcev. Lahko daš razpis za nekaj več denarja, pa se ti prijavi nekaj amaterjev, brez izkušenj. Če pa rabiš topšit delavca, boš pa temu primerno tudi plačal. Seveda spet, če se prijavita dva topšit delavca, pa bi en delal za 1500, drug pa hoče 1800eur, pa če sta po tvoje oba enako dobra, še vedno vzameš cenejšega. Ključno tukaj je, da nihče ne sili delavcev delat za minimalca, če nočejo, in nihče tebe ne sili plačat več, če nočeš. 

Lahko pa seveda država predpiše nerealno visoke minimalne plače, in kmalu delavce nadomestijo računalniki. Lep primer je McDonalds, kjer so nekje prodajalce na blagajni nadomestili z touchscreen terminali (začelo se je v ameriki, pri nas je recimo v Lescah ena taka restavracija), kjer se izkaže, da je vzdrževanje terminalov cenejše kot ljudje. Pa če smo iskreni, je tudi naročanje precej lažje.. naklikaš kar hočeš, in počakaš. Ne pa da pri večjih naročilih, trikrat razlagaš katera pijača velika, katera srednja, katero omakico bi, ipd.
gepard tiger | 11.04.2018 | 18:17 Prikaži
Spoštovani toxico ! Minimalna plača v Sloveniji, bi morala biti vsaj 1000 evrov neto. Glede na cene ki jih imamo. Imam prijatelja, ki dela in živi na Švedskem in mi je povedal, da osnovne stvari, ki jih človek potrebuje čez mesec niso dosti dražje kot pri nas. Imajo pa trikrat višje plače. Tiste tovarne, ki ne morejo zagotoviti višjih plač, zaradi majhne dodane vrednosti naj jih čimprej zaprejo, ker proizvajajo revne zaposlene. Splošna stavka in še enkrat stavka isto velja za javni sektor za tiste ki imajo nizke plače. 
Burek Man | 12.04.2018 | 12:57 Prikaži
Pa saj delavci se sami lahko odločijo, da ne bodo delali za manj kot 1000eur, pa si bodo našli tak šiht, kjer bodo dobili toliko (ali več).