Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


skupno starševstvo
 
verso verso
Ogledov: 2074
Predlog ustvarjen 03.04.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 13.06.2018
Zadnja sprememba 01.04.2018 17:53:14

  Predlog   Število glasov   Komentarji (11)  

 Skupno starševstvo naj bo prvo vprešanje sodnika ali sodnice v postopku razveze zakonske zveze ali pri ureditvi razpada izvenzakonske zveze. Predlagam vladi, da to določi v družinske zakoniku in v zakonu o pravdnem postopku. Bistvo: če je zveza nevzdržna gresta partnerja narazen, še vedno pa sta starša in najboljše za otroka je skupno starševstvo "joint custodi" in se starša za otroka o otroku lahko vse sproti dogovorita


Ključne besede skupno starševstvo
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

Tipkovnica | 18.04.2018 | 15:51
Skupno starsevstvo mora biti kot prvo. To je edino posteno za vse, ocete, matere in otroke.
Ne vidim kje so problemi.
 Pomnite pa, da zenske ne pristanejo na to, ker hočejo denar "za vzdrzevanje otrok" od moškega ?! Kje je tu logika, da mora moski placevati zenski "za otroke" ona pa lahko porablja ta denar za kupovanje cevljev in torbic !? Dalje, kako bo moski lahko kupil otroku darilo (bicikel, igraco, moped) ce pa mu pobere ves denar mati ?! Ko so otroci z ocetom jih ta ne more razvajati z omenjenimi darili saj je brez denarja !  Tisti ocetje, ki pa so jim otroci odvec naj se gredo solit ! 
Ferenc | 10.04.2018 | 12:32
Beri še tale predlog in glasuj po svoji vesti: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/9116
Ferenc | 04.04.2018 | 16:54
Za točno analizo, kako je skrbništvo v posameznih primerih dodeljeno, bi bilo tako treba pogledati posamezne sodne odločbe in odločitve v njih, so mi pojasnili na vrhovnem sodišču, saj posebne sodne statistike na temo dodeljevanja starševstva ne vodijo 
Ferenc | 04.04.2018 | 16:42
Zaveznikov za pravice očetov torej ni prav veliko. Zaveznike se lahko išče le na dveh področjih. Prvo je zakonitost in enakopravnost v smislu doslednega uresničevanja ustavne pravice obeh staršev do vzgoje in izobraževanja otrok. Drugo pa dokazovanje, da sta za otrokov razvoj potrebna oba starša.
Ferenc | 04.04.2018 | 16:32
V Sloveniji je letno okoli 6000 porok in 2000 ločitev. Po projekciji Društva DOOR dolgotrajni boji za skrbništvo nad otroci vsakega starša letno stanejo 10 tisoč € in da odvetniki na račun ločitev letno zaslužijo 40 milijonov €. Z uvedbo skupnega skrbništva bi te stroške bistveno zmanjšali, saj odvetniki ne bi imeli več manevrskega prostora za spodbujanje in zapletanje postopkov zaradi možnosti zaslužka.
Ferenc | 04.04.2018 | 16:29
Pri Društvu za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR) so predstavili predlog za ureditev odnosov med ločenimi starši, ki skrbijo za skupne otroke s skupnim skrbništvom. Le 20% ločenih staršev se namreč sporazumno dogovori za skupno skrbništvo nad otroci, preostalim pa stike z otroki določi sodišče. Kar v 90-odstotkih sodišče otroke dodeli materam, kar je po mnenju Društva sporno s stališča koristi in želja otrok, še zlasti zato, ker mnoge matere pod vodstvom spretnih odvetnikov dosežejo prekinitev stikov z očetom, kar se lahko tudi s pomočjo lažnih obtožb vleče več let.

Cirila Štuber se je o posledicah onemogočanja stikov z enim izmed staršem pogovarjala s socialnima pedagogoma Melito Kuhar in Matejem Zaplotnikom.

https://radioprvi.rtvslo.si/2016/01/skup..-po-locitvi/
Ferenc | 04.04.2018 | 16:24
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Ferenc | 04.04.2018 | 16:20
Otrok potrebuje oba starša. A številni starši se za tako obliko /deljenega/skupnega skrbništva še vedno premalo odločajo. Temu botruje dejstvo, da na tem področju še ni veliko sodne prakse. Zato tudi večina odvetnikov in ostale institucije niso naklonjene tej obliki skrbništva. Ker v praski še ni povsem »utečena« in povzroča številne »spodrsljaje » v vsakdanjem življenju staršev in otrok. In potem so se dogajali »primeri«, da so se starši, ki so se odločili za skupno skrbništvo vračali nazaj k odvetnikom, da ne »deluje«. In tako se je v večini »prijelo« mnenje v stroki, da taka odločitev prinese le še dodatne/nove konflikte...

Večina staršev se za skupno skrbništvo ne odloča iz preprostega razloga; kako to dejansko speljati v praksi, kaj to pomeni za otroka, kako to deluje, če bivši partner ne želi sodelovati, kaj to pomeni z vidika organiziranosti otrok...

Nevednost in strah ponavadi pretehtata, da se starši ne odločijo za skupno starševstvo/skupno skrbništvo
Ferenc | 04.04.2018 | 16:02
V Sloveniji že več let potekajo strokovne razprave o različnih posledicah razpada življenjskih skupnosti, zlasti za otroke. Nazadnje se je ta razprava razvnela ob sprejemanju novega družinskega zakonika. Ves ta čas je zelo dejavno društva »DOOR«, Ljubljana, Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, ki zastopa interese očetov v spodaj naznačenih izvensodnih in/ali sodnih postopkih pred organi Republike Slovenije in meni, da so očetje v Sloveniji v postopkih za dodelitev otrok in pri odločanju o stikih z njimi sistematično in na različne načine zapostavljeni. Ta teden so na občnem zboru društva izglasovali, da bo predsednik društva DOOR, g. Ivančič, v svoji zadevi pred EU sodiščem za človekove pravice vložili tožbo proti republiki Sloveniji.

Slovenski socialni in pravosodni sistem, očete načrtno diskriminira. 

Zakonodaja je strukturalen problem. Imamo več zakonov: zakon o pravdnem postopku, ZKP, celo ustava je problematična, ki se krši, da ne omenjamo družinskega zakonika, ki je potreben krepke revizije.

Enostavno je sodna praksa takšna, da je statistično zelo malo procentov uspeha v sodnih postopkih, da bi očetje dejansko pridobili skrbništvo.

Sodišče razsodi – ko je zelo jasno, kaj je dosodilo, pa se to ne izvaja. Kje je problem? Problem bi se moral reševati tekom postopka na prvi stopnji. Neizvajanje izvršilne sodne odločbe je mogoče predvideti že tekom samega sodnega postopka. Sedaj se ukvarjamo s sodnim postopkom tako kot veleva zakon. Kadar imamo znake neke indoktrinacije vpliva na otroke, kadar so mame tiste, ki onemogočajo stike, se to dogaja že ves postopek na prvi stopnji in se to nadaljuje tudi kasneje. 
stefanija | 04.04.2018 | 15:16
In če se ne moreta sproti dogovoriti? 
verso verso | 17.04.2018 | 01:28
Primarno skupno starševstvo, sodnik ali sodnica bo takoj videl kdo je kooperativen in želi sodelovati in kdo ne in posledično bo tudi lažje odločil ali odločila glede skrbništva.
Tipkovnica | 18.04.2018 | 15:59
Kako se ne moreta dogovoriti ? Ni tezko za dobro otroka se dogovorit. Ju3 grem k zdravniku sta lahko s tabo ? Naslednji teden bi peljal otroka v eudisney, ja bos za to in ne proti.