Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Preimenovanje statističnih regij
 
bombon
Ogledov: 1695
Predlog ustvarjen 03.04.2018
Arhivirano
Zadnja sprememba 31.03.2018 13:25:03

  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)  

Predlagam preimenovanje statističnih regij. Oblike in število statističnih regij se nebi spreminjala, pač pa le ime - v smeri zgodovinskega poimenovanja. Predlagam naslednja preimenovanja (ki pa niso v kamen vklesana):

podravska regija -> štajerska regija

jugovzhodna Slovenija -> dolenjska regija

primorsko notranjska regija -> notranjska regija

goriška -> severno primorska regija

obalno-kraška -> južno primorska regija

 

Opcijsko bi bilo možno preimenovati savinjsko regijo v zahodno štajersko in/ali posavsko regijo v južno štajersko, lahko pa tudi katere druge.

 

Obrazložitev:

ker politične volje za ustanovitev pokrajin oz. regij nismo dočakali, bi se lahko vsaj statistične regije preimenovale po zgodovinskem zgledu, namesto trenutnega, s katerim se nekateri ne poistovetimo. V predlogu ne gre za ustanavljanje pokrajin, pač pa za preimenovanje obstoječih statističnih regij.


Ključne besede Statistične regije
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

Ivan Peter Benko | 18.04.2018 | 19:54
Kakšen bo namen, korist samo od poimenovanja? Analize, smisel, prihranki, ugodnejše življenje in še kaj, se mora utemeljiti pred preimenovanjem. 
Vane Urh | 05.04.2018 | 06:53
Takšno dejanje bi po mojem ustvarilo dodatno zmešnjavo, ker kot vemo, se navade ljudi ne spremenijo hitro, takšne oblike poimenovanj pa imamo, ugibam, že dolgo. Tudi v šolah bi bilo potrebno spremeniti vso učno gradivo.
V Sloveniji obstajajo poimenovanja statističnih in razvojnih regij (Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja), vsaka ima lahko drugačno ime, čeprav gre za isto območje (npr. statistično ime je "Obalno-kraška", "Goriška", ime razvojne regije pa je "Južna Primorska", "Severna Primorska").
Moj predlog je da se najprej, čimprej!!!!, pripravi Zakon o pokrajinah (143. člen Ustave), določi uradno ime območja, to pa bo veljalo za statistične, regionalno razvojne in ostale namene poimenovanja.