Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Vsem državljanom prijazna uprava, tudi živečim v tujini, diskriminacija stalnih naslovov
 
blazv
Ogledov: 2121
Predlog ustvarjen 29.03.2018
Z odzivom organa 05.06.2018
Zadnja sprememba 28.03.2018 16:06:51

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (2)  

Sam sem eden tistih, ki so se iz Slovenije zaradi različnih razlogov odselili, v tujini imam tudi stalno prebivališče in davčno rezidentstvo. Kljub temu obstaja nekaj situacij, ko moram z državo Slovenijo komunicirati in ona z mano. V zadnjem času sem tako naletel na dva spodrsljaja uprave, ki jih je, po mojem mnenu, potrebno odpraviti.

Prva situacija je izdaja novega osebnega dokumenta: vsakič, ko se preseliš, v načelu potrbuješ nove dokumente, kar je v redu. Za novi osebni dokument moraš zaprositi osebno na upravni enoti ali na ambasadi, kar je malo manj v redu, ampak ččlovek preživi. Vendar: če zaprosiš na upravni enoti med dopustom in obiskom pri sorodnikih, ti uradnik ne zna dokumenta poslati po pošti v tujino! Verjemite, po celi EU obstaja pošta s povratnico in neugodno je pisati pooblastila sorodnikom, ki - na primer - osebno izkaznico - dvignejo in s pošto pošljejo naprej.

Druga situacija: po letu dni sem spet na dopustu pri sorodnikih in sem na UE zaprosil za certifikat, s katerim bom namesto Postarce lahko komuniciral z državo. Uradnica ni vedela, kako naj mi pošlje pismo na moj stalni naslov v tujino, saj (mi je pokazala) so bila polja "stalni naslov" enostavno siva in nedostopna za urejanje. Pol ure in nekaj njenih telefonskihh klicev kasneje (res prijazna...) so moj stalni naslov vnesli v rubriko "drugi naslov, kjer želim prevzeti pošto" in upamo, da bo stvar delovala.

Moj predlog torej je, da se sprijaznimo, da smo v EU in da bo določen delež državljanov pač živel drugje in naj uradnikom zastareli sistemi ne povzročajo sivih las, ker jih potem posledično tudi nam, državljanom/strankam in vsem kradejo čas. Moj direktni predlog torej je:  država naj neha diskriminirati med stalnimi naslovi v Sloveniji in tujini na vseh ravneh.

 

Hvala in upam, da se še kdo strinja.


Ključne besede stalni naslov, tujina
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Barbara Győrfi | 04.04.2018 | 06:14
Tudi zaradi takih neumnosti ljudje gredo ven, razumem tudi tiste, ki se hočejo izogniti sitnostim in se raje povsem izselijo iz te psevdodržave.  
Predlog seveda podpiram. 
opazovalka | 29.03.2018 | 08:56
Lani sem urejala spremembo priimka v zemljiški knjigi na Hrvatskem. Sklepa o vpisu spremembe mi niso mogli poslali v Slovenijo, rekli so, da moram pooblastiti in dati naslov nekoga v njihovi državi, da sklep prevzame. Vikend imamo tik ob meji in poznam veliko ljudi z imenom,priimkom,naslovom, a hoteli so emšo oz. davčno (te pa seveda ne poznam). Zagato je  rešila prijazna uslužbenka na zemljiški knjigi, ki je predlagala, da njo pooblastim za dvig in mi bo ona poslala. Res mi je preposlala in hvalažna sem ji. Zanimivo pa je, da mi njihova davčna uprava brez problemov pošilja položnice za plačilo davkov priporočeno v Slovenijo.