Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zamrznitev s.p.-ja
 
Mhardook
Ogledov: 2409
Predlog ustvarjen 15.03.2018
Z odzivom organa 15.05.2018
Zadnja sprememba 15.03.2018 09:50:51

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

 Veliko ljudi z s.p.-jem dela projektno, ali pa si neto plačo dviguje tako, da je zaposlen za minimalno plačo in si preostanek izplačuje prek popoldanskega s.p.-ja. V primeru izgube službe ali suše brez projektnega dela, so s.p.-jevci zataknjeni s plačevanjem prispevkov in dohodnine, čeprav nimajo nikakršnega prihodka. Predlagam vladi, da sprejme zakonodajo, ki bi omogočila, da s.p.-ji v takšnih primerih, ko dalj časa (2 meseca +) nimajo rednih prihodkov, zamrznejo svoje podjetje.

Sprijaznimo se, s.p. je nova oblika redne zaposlitve, ki jo država z enim zaprtim očesom tudi tolerira, saj bi v nasprotnem primeru imela vsaj okoli 15.000 več brezposelnih. Smiselno bi bilo, da se omogoči tudi temu prilagojena prožnost organizacijske oblike, ne pa, da moraš zapirati in odpirati s.p. (kar je k sreči vsaj v celoti avtomatizirano).


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

anekdota | 23.05.2018 | 15:04
 
Komentar na odgovor vlade:

Če povzamem, vlada navaja, da bi z možnostjo zamrznitev s.p.-ja preprosto imeli več dela, pozabljajoč, da jih plačujemo za servis državljanom. V kolikor bi morali zaposliti enega ali dva človeka več, bi se to obrestovalo, saj bi precej razbremenili nemalo državljanov, ki imajo s.p., ki posluje zgolj projektno, občasno.

Obenem pa vlada (konkretno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) ne podaja možnosti in rešitve za primere kot ga navaja predlagatelj zakona, in takih primerov je zelo veliko. In to prav Ministrstvo, ki bi najprej moralo zagovarjati mala in srednja velika podjetja.

Dejansko so s.p-ji stisnjeni v kot, zaradi neučinkovitosti in nejevolje vlade, da uredi tudi to področje oz. se z njim sooči kot realno problematiko državljanov ter gospodarstva.

kiki255 | 27.03.2018 | 10:52
S tem predlogom se popolnoma strinjam, saj na primer bi nekdo rad začel (ustvaril) svoje podjetje v gradbeništvu in seveda čez leto se najde dosti dela. V primeru slabega vremena ( dež, sneg, temperature pod lediščem) pa je težko delati. Zato menim, da bi bilo za S.P.-je primerno, da se sprejme ta predlog.
Ferenc | 18.03.2018 | 11:49 Prikaži
Zamrznitev dejavnosti poslovnega subjekta ni mogoča. Dokler je nek poslovni subjekt vpisan v poslovni register, bo še vedno plačeval fiksne stroške, četudi tisti mesec (ali več) na njegovem računu ne bo priliva. Zamrznitev s. p. oziroma d. o. o. ni mogoča, možna sta le izbris in morebitni ponovni vpis oziroma registracija podjetja.
PredlagateljA | 21.03.2018 | 07:48 Prikaži
Jasno, da ni. Zato pa predlagatelj predlaga spremembe. Če bi bilo mogoče, bi pač zamrznil in ne bi podajal predlogov.
Burek Man | 16.03.2018 | 11:13 Prikaži
SP je "nova oblika zaposlitve" predvsem zato, ker ljudje, ki se grejo to, delodajalca ne prijavijo. Ve se, čemu služi sp, ve se čemu služi redna zaposlitev. 

Dokler ste vsi sp-ji tiho, ni čudno da delodajalec najema samo sp-je. Če bi vsak drugi sp. "delodajalca" (naročnika) prijavil, bi hitro začeli nosit pogodbe.