Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prihranki otrok

2765 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v izračun subvencije vrtca in otroški dodatek ne upošteva prihrankov otrok. Znesek, ki se ne upošteva je lahko omejen navzgor (npr. max 1000€ letnega priliva na račun).

Otroci ob rojstvu, rojstnih dnevih in nekaterih drugih priložnostih (žepnina, maškare...) dobijo manjše vsote denarja, ki pa se v primeru, da ga starši položimo na račun, upošteva pri izračunu subvencije vrtca in ostalih socialnih prejemkih. Zato starši in otroci ta denar hranimo v gotovini doma namesto, da bi denar položili na račun in učili upravljati otroke z računom in varčevati za določene želje in cilje, ki si jih postavimo oz. postavijo otroci.

 

LP C.

22 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR C cmikla 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 12. 2019

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi z upoštevanjem premoženja pri letnih pravicah, kamor spadata pravica do otroškega dodatka in pravica do znižanega plačila vrtca, na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odgovarjamo, da je upoštevani znesek vrednosti premoženja, ki ga ima posameznik oziroma družina tako nizek, da sprememb na tem področju, v smeri neupoštevanja določenih vrst premoženja, ne načrtujemo.

Center za socialno delo pri odločanju o pravici do otroškega dodatka ali subvencije vrtca najprej ugotovi višino vsega premoženja, ki se upošteva glede na 17. člen ZUPJS in ki ga imajo vlagatelj ter njegove povezane osebe (otroci, zakonec). Od tega absolutnega zneska se odšteje 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka, tj. 19.304,64 EUR, kot to določa prvi odstavek 19. člena ZUPJS. Od tega zneska potem center za socialno delo izračuna fiktivno določen dohodek, v višini letnega zneska obresti, izračunanih od vrednosti premoženja, ki ga nato upošteva kot končni dohodek od premoženja družine pri ugotavljanju materialnega položaja.

Komentarji