Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zakon o pogoju za opravljanje lovskega izpita
 
MilenaM
Ogledov: 417
Predlog poslan 05.03.2018
Razprava se zaključi 19.03.2018
Zadnja sprememba 04.03.2018 12:34:55

9 Za | 8 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (11)  

Za opravljanje marsikaterega podobnega izpita je pogoj neka minimalna izobrazba. Recimo za opravljanje izpita za trenerja za nek šport je pogoj opravljena srednja šola, pa tu človek nima opravka s strelnim orožjem.

Zato me je zmotilo, ko sem izvedela, da za opravljanje dejavnosti, kjer ljudje hodijo naokoli z morebitnim morilskim orožjem, pa ni pogoja. Poleg tega pa je vsak dan bolj jasno, da večina teh ljudi ni ne izobražena ne razgledana.

Zato predlagam, da se postavi pogoj za opravljanje lovskega izpita minimalna 5. stopnja izobrazbe kot tudi izpit psihopatskosti, kjer oseba ne bi smela biti ocenjena visoko na lestvici.

Vsem z lovskim izpitom brez minimalne izobrazbe bi odvzela izpit.

Predlagam pa, da se omogoči možnost opravljanja izpita za izvajanje drugih opravil lovca, kjer orožje ni vključeno(skrb za gozd in živali), kjer pa bi lahko ne bil pogoj opravljena 5. stopnja izobrazbe.

Poleg tega se mi zdi, da je teoretični del lovskega izpita prekratek in da se v 58ih urah ne morejo naučiti dovolj o biologiji živali. Tudi iz povedanega s strani lovcev človek lahko sklepa, da imajo še učbenike izpred 200 let. Tu bi lahko biotehnična fakulteta rahlo pregledala gradivo za lovski izpit in podala svoje mnenje.

Ravno tako bi predlagala v razmislek, da bi se našlo nek način, da bi se v času lova lovce redno preverjalo za opitost z alkoholom in drugimi substancami.

Gre za splošno pravico vseh nas do prostega neoviranega gibanja po gozdovih brez strahu, da tebe ali otroka ali psa ne ustreli pijani neizobražen, nerazgledan človek, ki sploh ne bi smel imet pravice posedovanja takega orožja. O odnosu lovcev do živali pa teme sploh ne bi niti načela, ker je polje zelo verjetno omejeno glede na dolžino.


Ključne besede Lov, lovski izpit, neizobraženost lovcev
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

pilly | 08.03.2018 | 12:53
Marsikdo z osnovno šolo je pametnejši in ima boljše logično razmišljanje, kot marsikateri visoko izobraženi osebek. Stopnja izobrazbe ti ne da pameti in logike, da ti samo določeno ozko znanje.
MilenaM | 09.03.2018 | 06:29
S tem se sicer strinjam, ampak zakaj potem ne greste h hisniku zob izruvat?
Peter Battelino | 07.03.2018 | 21:30
strinjam se z drugim delom = psihopatskost, ,ne pa s prvim
heizenberg | 07.03.2018 | 12:45
Bi se mogoče najprej pozanimali na Lovski zvezi Slovenije, kako so te stvari urejene s predpisi? Šele takrat se lahko začne debata, prej pa je vse "trla baba lan".
Mene pa motijo lastniki nevzgojenih psov. Če grem po cesti nočem, da mali cucki bevskajo vame. Motijo me iztrebki, ki jih lastniki ne pospravljajo, ker so pač v naravi in tega tam "kao" ni treba. Motijo me psi, ki niso na primerno odolgem povodcu. Ipd.
Barbara Gyoerfi | 07.03.2018 | 07:02
Sicer se strinjam, da je lepo biti izobražen in razgledan, vendar moramo oboje izkazati tudi sami in vedeti, da"izpit psihopatskosti" ne obstaja. Stopnja izobrazbe pa ni jamstvo, da bo nekdo znal razmišljati, še manj, da bi bila to preventiva proti alkoholu. 
Morda bi bilo treba uvesti ali zaostriti psihološko oceno osebe, ki zaprosi za dovoljenje za orožje. Alkohol in uporaba orožja sta že sedaj prepovedana, potem velja pritisniti na tiste, ki izvršujejo zakonodajo, naj jo izvršujejo dosledno.  
MilenaM | 12.03.2018 | 09:59
Psihološki test torej. 

Srednja šola bi moral bit pogoj, ker pri nas lahko dobesedno vsak, ki niti osnovne ne more končat, pride do orožja in hodi po gozdu kot bog.... 
Digifotko | 06.03.2018 | 09:55
Proti in to samo zato, ker avtor (ica) vse lovce povprek zmerja z neizobraženostjo in nerazgledanostjo.
Kolikor vem, je uživanje alkohola in nošnja orožja že sedaj prepovedana, le sankcij se ne izvaja.

PS nisem lovec
MilenaM | 06.03.2018 | 11:53 Prikaži
Tako kot sem napisala, kar sem imela opravka z lovci, ustrezajo temu opisu. Zato pa tudi moj predlog.  Za večino lovcev, ki jih poznam, nisem sigurna, če so sploh končali osnovno šolo. Zmerjanje ni, kadar navajaš resnico. Me prav zanima statistika o povprečni izobrazbi lovca. 

Moj predlog je minimalna 5. stopnja izobrazbe za opravljanje lovskega izpita. To se vam zdi pretiravanje? 

Drugi predlog je pa test psihopatskosti. Kar se mi zdi na mestu, saj ljudje visoko na taki lestvici ne bi smeli hoditi okoli z orožjem. Nikoli. Ne v mestu, ne v gozdu, ne izven lovske sezone, ne znotraj.

Do lovcev pač gojim samo negativna čustva. Z njimi še imela pozitivnega stika. Po mojem mnenju so ljudje, ki so zmožni škoditi tistim, ki se sploh ne morejo braniti, najnižji člen družbe. 
Burek Man | 07.03.2018 | 13:34
No no.. nevem kdaj je nazadnje bil kak umor, ki bi ga storil lovec, zato, ker ni imel ustrezne izobrazbe.

V sloveniji se "navadni" ljudje pobijajo največ zaradi ljubezni, ljubosumja, družinskih problemov, potem pa ostanejo še kriminalci, kjer in morilec in umorjeni oba dobro vesta zakaj je do tega prišlo. In vsi te umori uspejo čisto brez problema brez lovskih pušk in izobrazb. Samo črno kroniko treba kdaj odpret, pa se vse vidi... ali pa facebook...
MilenaM | 05.03.2018 | 18:31
Kot prvo je moj pokojni nono dobil od šibrovke v rit na svoji njivi, kot drugo hodijo lovci po Primorski po njivah in streljajo tiste uboge srnice in fazančke, ki so se komaj vrnili h nam. Jasno je videti, da so lovci opiti. Dostikrat se sprašujemo, kakšna je verjetnost, da se ponovi nonotova zgodba na nas.

Lani mi je lovec grozil( absolutno je imel vsaj nekaj krvi v alkoholu), da mi po postrelil pse(skupaj imata 15 kg in sta jasno grožnja tako srnam kot lovcem), ker seveda pes ne sme bit spuščen v gozdu(v mestu tudi ne), ker je nevarnost, da srne "izgubijo plod" oz. se utrudijo in posledično zaradi tega ne preživijo zime. Seveda vemo, da srnin največji sovražnik ravno pes in človek, ki pozimi glasno hodi okoli in srne samo čakajo, d ajih lovci rešijo.

Sem imela čast spoznat nekaj lovcev. Za vse mi je jasno, da so in neizobraženi in nerazgledani. Popolnoma nesposobni logičnega razmišljanja. Ok, mogoče sem spoznala ravno 5 edinih neinteligentnih lovcev. Zato pa predlagam tak zakon, da se naredi selekcija in ohrani "lovčevo dobro ime".

Če imate srednjo šolo in ne pijete med lovom, vas ta zakon ne bi smel razburiti, ampak bi ga celo morali podpreti.
gepard tiger | 05.03.2018 | 17:47
Spoštovana MilenaM ! Naštejte, kolikokrat je kot ste napisala neizobražen, pijan lovec v Sloveniji streljal na kakšnega človeka v gozdu. Verjetno obstaja kakšna statistika, da ste to napisala v predlogu in bi vas prosil, da navedete podatke.