Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sejemski dan-dan brez davka
 
mitsch
Ogledov: 1744
Predlog ustvarjen 02.03.2018
Z odzivom organa 21.08.2018
Zadnja sprememba 02.03.2018 09:20:19

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  

Predlagam, da vsak večji kraj dobi pravico, da en dan v letu organizira sejemski dan, ko ljudje lahko prodajajo in kupujejo brez davka in brez državne regulacije. Takrat tržni inšpektorji ne bi smeli globiti na območju sejma.

Gre za del slovenske kulture, ko so vasi imele pravico organizirati sejemske dni na dan farnega zavetnika, kar je postalo praznik proste trgovine in druženja med ljudmi. Že absolutistični vladarji, kot je Marija Terezija, so se zavedali pomena lokalne iniciative, toliko bolj bi se tega morala zavedati današnja ljudska oblast. 

Predstavljam si, da bi se po slovenskih krajih sprostilo veliko kreativne energije, veliko mreženja o katerem govori predsednik vlade. Vsak kraj bi lahko za en dan postal Silicijeva dolina, o kateri govori predsednik države.

Podoben dan obstaja na Nizozemskem, ko na kraljičin rojstni dan, ljudje zasedejo ulice in predvsem je užitek videti otroke, ko vadijo svoje trgovske spretnosti. Torej se da, tudi po EU pravilih. Tudi Slovenci smo dobri trgovci, obstaja velika želja po šolskih bazarjih, vaških tržnicah, vendar FURS-ova pravila to iniciativo zatirajo. Vse kar je potrebno je, da država pokaže, da je res ljudska in FURS za en dan prepusti iniciativo ljudem. 


Ključne besede sejemski dan, dan brez davka
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Jančica | 07.03.2018 | 13:15
Podpiram vaš predlog, le da je nekoliko nerodno zapisano "vsak večji kraj", saj ni jasno, kaj s tem mislite? Je mišljena občina ali vas ali...

In ne razumem komentarja, ki ga je zapisal Merlin321. Kakšno zvezo bi to naj imelo s sivo ekonomijo? Zakaj neki bi to bila siva ekonomija? Saj bi vendar imeli pravila, kdo, kdaj, zakaj itd se sme ukvarjati s tem.

Včasih so na vaseh organizirali vaške prireditve, prodajali so doma narejene izdelke, domačo hrano in pijačo in tudi kak legalni gostinec se je pojavil zraven. Pa ni nihče kompliciral in zahteval ne vem kakšnih blagajn, računov, davkov in še kakšnih birokratskih ovir.
5r | 05.03.2018 | 10:41
Saj to je verjetno še zmeraj možno. Kras (osmice) ipd.
Merlin321 | 05.03.2018 | 08:24 Prikaži
 
Absolutno proti, že sedaj je preveč sive ekonomije. Z zgoraj omenjenim predlogom pa bi še samo dodatno spodbujali sivo ekonomijo.
pilly | 08.03.2018 | 13:57 Prikaži
S tem, ko bi ljudje na ta dan prodali nekakšne svoje izdelke, kramo, starine, bi ta denar slej kot prej zakrožil in se preko DDV-ja in trošarin vrnil v državno blagajno. Kaj je torej tu slabega, če bi na koncu vsi bili srečni?