Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Kazen Simoni Semenič, ne pa nagrado Prešernovega sklada
 
Marjan Bizilj
Ogledov: 839
Predlog ustvarjen 06.02.2018
Neustrezni
Zadnja sprememba 06.02.2018 11:57:26

  Predlog   Število glasov   Komentarji (0)  
Razlog za zavrnitev: ne vsebuje konkretnega predloga sistemske rešitve

Predlagam in hkrati zahtevam, da se Simoni Semenič odvzame nagrado Prešernovega sklada, ki jo bo na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku prejela za uničenje slovenske zastave.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada  so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti v Republiki Sloveniji. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico; posameznik jo praviloma lahko prejme le enkrat. Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Simona Semenič, tretjerazredna kvazikulturnica, je uničila slovensko zastavo s tem, da je iz nje izrezala slovenski grb. Za to uničenje pa bo prejela nagrado Prešernovega sklada. Uničenje slovenske zastave ne predstavlja trajne obogatitve slovenske kulturne zakladnice in ni vrhunski umetniški dosežek.

nova24tv.si/slovenija/ljudje/skandal-za-slovensko-kulturo-umetnica-simona-semenic-zlorablja-slovensko-zastavo-namesto-predpisanih-kazni-pa-dobi-nagrado-presernovega-sklada/

Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1)

15. člen
(uničevanje državnih simbolov)

Kdor na javnem kraju namenoma zažge ali kako drugače poškoduje ali uniči zastavo ali grb Republike Slovenije, zastavo Evropske unije ali zastavo druge države, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.

Uradni list RS, št. 70/2006 z dne 6. 7. 2006: 15. člen ZJRM-1

Zahtevam kazen v znesku 208,65 EUR in odvzem neupravičeno dodeljene nagrade.


Ključne besede Simona Semenič, uničenje slovenske zastave, nagrada Prešernovega sklada
Kategorija: Notranje zadeve