Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Proti širitvi avtocest

2784 OGLEDOV 23 KOMENTARJEV

Zaradi naraščajočega tranzitnega tovornega prometa Vlada načrtuje pospešeno obnovo in širitev avtocest, kar bo seveda generiralo še več tranzitnega tovornega prometa. Vlado opozarjam, da so jo izvolili državljani, ki imajo pravico do zdravega življenjskega okolja in ne vzhodnoevropska logistična podjetja, ki so si preko naše države uredila koridor za umazan in hrupen transport do bogatih zahodnoevropskih trgov. Prav nobene potrebe ni po dodatnem povečevanju tranzitnega tovornega prometa, saj DARS z lahkoto odplačuje kredite. Vladi zato predlagam, da odstopi od vseh načrtov za širitev in povečanje kapacitete AC ter začne omejevati tranzitni tovorni promet. Prvi ukrep je lahko že bistveno zvišanje cestnine za tovorna vozila. Komur se bo zdela cestnina predraga, naj pač izbere pot preko Avstrije.

16 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 3. 2018

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Vaše vprašanje oziroma predlog je popolnoma na mestu. Praviloma nove prometne površine generirajo tudi več prometa. Prav zato se Vlada RS Slovenije zavzema za preusmeritev večjega deleža tovornega prometa na železnice in temu je nenazadnje sledila tudi pri pripravi strateških dokumentov v preteklih letih (Strategija razvoja prometa v Republiki Sloveniji do leta 2030 in Resolucija o nacionalnem programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji za obdobje do leta 2030). Vendarle pa študije izkazujejo določena mesta, kjer delež tranzitnega prometa sploh ni problematičen, zastoji pa nastajajo vsak dan. In na takšnih mestih bo potrebna širitev obstoječe infrastrukture, čemur se ne bomo mogli izogniti. Zagotovo pa bo vsak tovrsten ukrep temeljito proučen z interdisciplinarnega vidika in izveden v najmanjšem potrebnem obsegu. Država se lahko seveda poslužuje tudi administrativnih ukrepov, kot ga glede cestninjenja predlagate, vendar je potrebno opozoriti, da ima dvigovanje cestnine določene omejitve oziroma je preko Evropske komisije nadzirano, zato prekomerno zviševanje cestnin ni možno.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 1. 2. 2018 | 19:44:34

Proti širitvi avtocest

Zaradi naraščajočega tranzitnega tovornega prometa Vlada načrtuje širitev pospešeno obnovo in širitev avtocest, kar bo seveda generiralo še več tranzitnega tovornega prometa. Vlado opozarjam, da so jo izvolili državljani, ki imajo pravico do zdravega življenjskega okolja in ne vzhodnoevropska logistična podjetja, ki so si preko naše države uredila koridor za umazan in hrupen transport do bogatih zahodnoevropskih trgov. Prav nobene potrebe ni po dodatnem povečevanju tranzitnega tovornega prometa, saj DARS z lahkoto odplačuje kredite. Vladi zato predlagam, da odstopi od vseh načrtov za širitev in povečanje kapacitete AC ter začne omejevati tranzitni tovorni promet. Prvi ukrep je lahko že bistveno zvišanje cestnine za tovorna vozila. Komur se bo zdela cestnina predraga, naj pač izbere pot preko Avstrije.

Komentarji