Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vožnja z vozili v naravnem okolju - poziv Vladi

4020 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

V času aktualne vlade je prišlo do popolne opustitve nadzora nad vožnjo z vozili v naravnem okolju. Vse popoldneve, vikende in praznike so gozdovi polni motokrosistov. Še huje je v gorah. Na Krvavcu in Veliki planini pa verjetno še kje, brezvestneži vsakodnevno popolnoma brez skrbi dirkajo z motornimi sanmi. Take anarhije, kot je sedaj, ni bilo nikoli. Še pred desetimi leti so policisti skupaj z inšpektorji izvajali usklajene akcije in kaznovali kršitelje. Odgovor, ki ga danes dobiš od policista ali inšpektorja pa je, da jih je premalo in se nimajo časa s temi zadevami ukvarjati. Vlado zato zadnjič pozivam, da nemudoma naredi red na tem področju in od policije in inšpektorjev zahteva, da začnejo delati in izvajati zakonodajo!

19 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 4. 2018

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Nosilec urejanja vožnje z vozili v naravnem okolju je Ministrstvo za okolje in prostor, področje pa je od leta 2014 urejeno v Zakonu o ohranjanju narave (ZON). Inšpekcijski nadzor izvajajo inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave in gozdarski, lovski, ribiški ter kmetijski inšpektorji, nekatera pooblastila pa so dana tudi policiji.

Očitki, da je policistov premalo in se nimajo časa ukvarjati z nadzorom nad nedovoljeno vožnjo v naravnem okolju, niso utemeljeni. Policija je namreč skladno z določbami ZON leta 2015 obravnavala 448 kršitev, 387 jih je obravnavala leta 2016 in 463 leta 2017. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je obravnavala 28 kršitev, kar kaže na intenzivno delo policije tudi v zimskem času, ko kršitelji za vožnjo v naravnem okolju uporabljajo pretežno motorne sani.

Policija v času zimskih šolskih počitnic že nekaj let daje pobudo inšpekcijskim službam za izvedbo skupnih nadzorov. Ti se nato koordinirano izvajajo na območju celotne države, intenzivneje pa na območjih, ki so z vožnjo v naravi bolj obremenjena. Zadnji tovrsten nadzor je bil izveden v obdobju med 19. februarjem in 4. marcem 2018, ko so policisti obravnavali 12 kršitev. Poleg tega so policisti 17. 3. 2018 izvedli tudi poostren nadzor nad širšim območjem Krvavca, kjer so obravnavali dve kršitvi.

Vse navedeno policija izvaja kljub kadrovskemu primanjkljaju ter pomanjkanju nekaterih materialno tehničnih sredstev (npr. motornih sani), ki bi omogočala učinkovitejši nadzor in premike na odročnejša območja, ki jih za vožnjo uporabljajo kršitelji. Niso namreč tako redki primeri, ko so policisti na posamezne kršitve opozorjeni s strani državljanov, ljubiteljev ali varuhov narave, različnih okoljevarstvenih organizacij idr. zainteresiranih. V jesenskem času so na podlagi takšne prijave in posredovanja video gradiva s spleta uspeli v okolici Ljubljane identificirati več oseb, ki so dalj časa izvajale nedovoljene vožnje z motokros motornimi kolesi.

Poudarjamo pa, da je naknadno poslane prijave, ko kršitve niso več v teku, težje obravnavati, zato skuša policija apelirati na državljane, da prijavljajo kršitve takoj, ko jih zaznajo. Enako dobrodošle so prijave tudi v primerih zaznanih načrtovanih oziroma vnaprej organiziranih voženj v naravnem okolju s strani ponudnikov različnih motornih vozil (izposoja motornih sani), pravnih ali fizičnih oseb.

Priloge:

Komentarji