Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


E-zdravstvo
 
jb2504
Ogledov: 2190
Predlog ustvarjen 22.01.2018
Z odzivom organa 19.03.2018
Zadnja sprememba 21.01.2018 15:38:30

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  
Ministrstvo je ugotovilo, da je odsotnost pacientov ključni razlog za dolge čakalne dobe.
Pomanjkanje zdravnikov, ne.
In se uvaja "kazensko" disciplino nad pacienti, ne nad delovanjem zdravstva. (10dni pred pregledom treba opravičiti razlog odsotnosti, kar v primeru res nepričakovane odsotnosti na dan pregleda/posega, uvaja dodatno delo izdajatelja napotnice, ker bo bil obremenjen zdravnik, ki izdaja napotnice, saj bo po novem moral ponovno odločati ali je bolezensko stanje tako hudo, da mu lahko izda novo napotnico)
 
Ker zdaj naprimer nekdo, ki ne bo spoštoval vrstnega reda, ali bo 2x ali večkrat neizpolnil zahteve zdravstva,
bo 1x prišel do stanja, ki bo ogrožalo njegovo zdravstveno/življenjsko stanje in ga lahko zdravnik obravnava neprednostno.
 
Kje so v času digitalizacije te e-napotnice?
Npr. Zdravnik izda e-napotnico k ustrezni specializirani bolnišnici (po stopnji nujnosti) in pacient, takoj izve datum pregleda (najbrž se lahko pacient odloči tudi za pregled v drugem kraju, če želi hitrejšo obravnavo). 
Da ima zdravnik že takoj vpogled v točne čakalne dobe po Sloveniji, in se pacient sam odloči za kraj pregleda (in z njim določeno čakalno dobo).
Nekakšen e-sistem zdravstva, ki bi lahko za mero sigurnosti zahteval potrditev pacienta 2-dni pred posegom/pregledom in v primeru nepotrditve ostali pacienti dobijo obvestilo, da lahko zapolnijo manjkajoč termin.
Pacienti za pregled/poseg bi se morali zglasiti 1uro pred pregledom/posegom, da v primeru odsotnosti na dan posega zdravnik ne ostane brez dela. Ob odsotnosti nekega pacienta na dan posega/pregleda, se spet pošlje obvestilo naročenim pacientom, da lahko pred koncem delovnega časa zdravnika se oglasijo na pregled/poseg. (sistem avtomatskega sms/glasovnega/e-mail obveščanja --> prost termin (vsakih 5/10min naslednjemu pacientu) --> in 1. ki potrdi se lahko zglasi proti koncu dnevnih pregledov ali vmes.
 
Ministrstvo ima potem v e-sistemu pregled naročenih in pregledanih pacientov. Delo vsakega zdravnika. In v primeru visokih odsotnostih pri pregledih/posegih ali pomanjkanju dela pri zdravniku, in zapolni manjkajoče vrzeli.
Ima pa tudi pregled kaj se smatra za zelo nujno (24ur), nujno (1teden), hitro (1mesec) in redno. (in mogoče sčasoma z zakonom opredeli hitrost napotitve naprej, glede na bolezensko stanje)
 
najbrž bi bil tak sistem potreben tudi v zobozdravstvu.
(baje, sicer nepreverjeno z moje strani, imajo nekateri krajše čakalne dobe zaradi poznanstev ali daril)
 
in bi spet ministrstvo imelo nadzor nad čakalnimi dobami in dejanskim delom.

Ključne besede E-zdravstvo, čakalne dobe
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

Ivan Peter Benko | 25.01.2018 | 17:04
Operacijski poseg zahteva tudi pripravo na operacijo - laboratorijske izvide, EKG, kakšen RTG  kar je težko opraviti v prekratkem roku 
opazovalka | 28.01.2018 | 17:38
Verjetno bodo zdravniki odločno proti, saj ne bodo mogli predčasno odhajati drugam (v zasebne ordinacije).
dules | 25.01.2018 | 12:18
In predlog je?.

Samo en primer. V Valdoltri so rekli da 80%!! ni primernih za operacijo. Da prideš do tja greš k osebnemu zdravniku ta ti da napotnico za ortopeda ki te pregleda in se odloči ali je potrebna operacija. Napiše izvid s katerim greš do osebnega zdravnika, i ti da napotnico za operacijo. Zakaj je potem 80% bolnikov ki sta jih pregledala osebni zdravnik in specialist ortoped neprimernih za poseg?!
Burek Man | 25.01.2018 | 12:21
Osebni zdravnik ni ortoped, in nima znanje ortopedije. Saj je isto povsod drugje. Greš do osebnega zdravnika, rečeš da si seksal brez kondoma z kako "sumljive morale" (ali kaka, s kakim fantom sumljive narave, ali katerakolize kombinacija spolov), in te poslje na infekcijsko delat preiskave.  Seveda te mora poslat, ker je pač riziko velik, ampak verjetnost da si fasal kaj hujšega je verjetno še manjša od 20%. Še vedno te pa more poslat, ker sam nima zmožnosti ugotavljanja takih zadev, če te ne pošlje, bo pa za teh 20% (ali manj) nastal velik problem. 
opazovalka | 28.01.2018 | 17:37
Ni mi jasno zakaj moraš z izvidom in mnenjem specialista, ki je strokoven (oz. bi vsaj naj bil) ponovno k osebnemu zdraniku, da te pošlje na operacijo. To pravico bi moral imeti direktno ortoped, ki je to ugotovil, v vednost pa izvid lahko pošlje osebnemu zdravniku (če bo pacient morda potreboval bolniško).  
dules | 29.01.2018 | 13:43
Zakaj moraš iti? dobro vprašanje, zato da delaš gužvo. Jaz osebno sem moral po napotnico zakaj nimajo tega drugače narejenega kot predlagaš .....bog si ga vedi.