Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


V javni upravi naj se za 5% zmanjšajo le neto plače
 
Sony Globokar
Ogledov: 4891
Predlog ustvarjen 02.07.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.07.2010 10:38:29

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Varčevanje v javni upravi

Nadomestilo za malico kot nekakšen simbol delavskih pravic ostane v celoti - nedotaknjeno. (Jesti in piti pomeni živeti.)

Neto plače vseh zaposlenih v javni upravi R Slovenije se zmanjšajo za 5%. Tako se breme recesije enakomerno razporedi na vse zaposlene. Na plačilnih listah bruto plača ostane ista, uvede pa se 5% davek za izhod iz recesije. Tako se zmanjša zgolj neto plača. Ko pridejo boljši časi se ta 5% davek enostavno ukine. Davek se obračuna zgolj na papirju, neto plača pa je 5% manjša.

V kolikor se bo 5% zmanjšala bruto plača bo s tem sorazmerno manj denarja za davke in prispevke (pokojninska blagajna, zdravstvo...) in ugotovili bomo, da zopet nismo naredili nič.


Ključne besede javna uprava, plače, malica
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

znalček | 30.07.2010 | 10:51
Kot zaposlen v državni upravi bi se s predlogom kar strinjal, saj je kriza zares huda, ampak zavedati se je treba, da so plače v določenih kategorijah že zelo slabe. Se pa nikakor ne strinjam z blatenjem javne uprave, ki si ga privoščijo celo ministri. Če mislijo, da se da naloge, ki jih opravlja uprava, opraviti z 30% manj delavcev, bi bila njihova dolžnost, da to že davno naredijo, ne pa da se še vedno zaposluje nove delavce. Treba se je tudi zavedati, da klestenje uprave pomeni tudi klestenje določenih storitev in da trenutek ni primeren za stalno porajanje novih organov inšpekcij itd.

Ampak ali je javnost pripravljena sprejeti, da se bo z nižanjem števila javnih uslužbencev zaprla kakšna šola in zdravstveni dom, da bodo na upravni enoti večkrat vrste, da bodo na davčni upravi še počasneje dvigali telefone, da bodo šli kakšni postopki še počasneje itd.?
RJSlo | 13.07.2010 | 11:10 Prikaži
Za kakšnih 5% le? Plače v javnem sektorju je potrebno ZNIŽATI za 30-50%. Več kot polovica javnega sektorja NE MORE dobivati dodatkov za uspešnost. Danes bom pri 
kavici sedel(a) 2 uri jutri pa samo eno in pirjavil(a) 50% višjo uspešnost? Saj smo pa polnoletni, da vsi vemo ali opazimo, kdo si kaj zasluži in kdo ne. Najprej je potrebno
NAGNATI vse tiste z neprimerno izobrazbo, poleg tega, KAZNOVATI tiste, ki so jih zaposlili, in zapreti vse tiste, ki imajo PONAREJENE diplome, doktorate, itd. 3/4 ali vsaj 1/2 ima končano izobraževanje z juga, kjer nikakor niso redno opravljali oziroma sodelovali pri predavanjih, v šolah pri pouku, itd., ampak je vvečina svoje diplome 
plačala ali kupila pri profesorjih. 
flumas | 06.07.2010 | 18:06 Prikaži
Če želimo za 5% znižati maso plač, bo treba kar malo bolj zarezati, kot samo 5%. Vsem, ki prejemajo minimalno plačo ali 5% nad tem namreč ne bo možno znižati za 5%, saj jim je minimalna plača zagotovljena.

Najbolje, da se izhodiščno plače zniža za 25%, nato pa se odpravi plačna nesorazmerja in visoke plače so bodo najbolj znižale, saj je sistem tako narejen, da se vsak plačni razred plača dvigne za približno 4%.
anem | 06.07.2010 | 14:14
se strinjam... sem zaposlena v javnem sektorju in lahko potrdim komentar od Pike. Nekateri so celo začudeni, ko jim povem, koliko dobim dejansko plače saj vsi mislijo, da dobim plačo precej višjo...

Nisem za to da se plače znižajo in upam, da tega zakona ne bodo sprejeli.
pika | 04.07.2010 | 21:37
niso vse plače v javni upravi tako visoke kot jih prikazujejo mediji in kot si jih zamišljajo nekateri ljudje! Že desetletje poslušamo o usklajevanju plač v javnem sektorju, pa je vedno vse le slabše. Vsak vodja ima še svetoovalce, pa vodje sektorjev, oddelkov , referatov..... in zelo visoke plačilne razrede. Da o zdravstvu ne govorimo!  Tistim, ki so jim plače oz. plačilni razredi visoko poskočili po preteklih "uskladitvah", bi lahko plače spustili na normalne zneske. Ne strinjam se, da se pobere generalno vsem v javnem sektorju, ker NISO vse plače dostojne. Določene so dosti bližje minimalni kot povprečni plači. In takih uradniških plač ni malo.
Darja Fekonja | 07.07.2010 | 08:46
SE POPOLNOMA STRINJAM Z VAMI!

Ne smo samo, da se jim zniža plača še višek so! Začnite že 1x red delati pri vrhu, pa bo vse OK.