Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Alkoholizirani vozniki
 
naomi88
Ogledov: 1728
Predlog ustvarjen 08.01.2018
Z odzivom organa 03.04.2018
Zadnja sprememba 07.01.2018 02:11:03

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  

Glede na podatke, koliko prometnih nesreč je povzročenih s strani alkoholiziranih voznikov, predlagam vladi, da vse strške povezane z nesrečo naloži vozniku. Kljub vsem opozorilom in policijskim akcijam, veliko voznikov pelje pod vplivom alkohola. Zato predlagam, da v primeru nesreče krijejo stroške posredovanja policije, reševalcev, gasilcev in tudi zdravstvene in bolnišnične oskrbe za vse udeležence v prometni nesreči. Stroški, ki nastanejo ob poškodbah v prometnih nesrečah so visoki, v dostih primerih, je potrebna še hospitalizacija in več dnevna bolnišnična oskrba, kar pa lahko nanese tudi na več tisoč evrov na osebo. Mislim da bi v tem primeru marsikdo raje dvakrat premislil, preden bi sedel za volan. 


Ključne besede voznik, alkohol
Kategorija: Promet


Zadnji komentarji:

matejrok | 12.01.2018 | 15:26 Prikaži
Moj predhodnik stanislav kac je lepo napisal,kar se tudi jaz strinjam z njim.Jaz bi uvedel zakon,da plača vse tidti,ki je povzročil nesrečo,pa tud če ni pijan,zakaj na naših cestah je vse več čudnih voznikov,ki telefonirajo med vožnjo,to pa so predvsem ženske in večinoma mladih.Sem imel primer v kratkem,ko sem prehiteval kamion in bil na levem pasu,voznik ,ki je pred mano za kamionom vozil osebni avto,pa je šel prehitevat brez smernega kazalca,pa tudi pogledal ni,če je prosto,samo zavil je pred mano na prehitevalni pas in bi kmalu prišlo do nesreče,če ne bi jaz zaviral,pa še telefon je imel v desni roki.Tako  da ni vse kriv alkohol.Sam sem abstinent,da ne bo pomote,da koga zagovarjam.
znalček | 12.01.2018 | 09:12
Verjetno večina ne ve, da zavarovalnice ne krijejo stroškov (poškodovana vozila, tožbe zaradi poškodb, škoda na objektih ...), če je povzročitelj alkoholiziran. Za zdravstvene storitve se plačuje solidarno, tudi če se nekdo nalašč s kladivom užge po roki, dela neumnosti, da bi lahko objavljal videe na youtubu ali kaj drugega. Zaračunavanje reševalnih intervencij (recimo alpinistov itd.) je pri nas možno, vendar se ne vem zakaj ne izvaja. Izvzemanje vinjenih voznikov iz serije norcev se mi ne zdi smiselno. Stroške policije pa je zelo težko ovrednotiti. Tudi ne poznam države, ki bi kaj takega počela. Bi bilo res čudno, če bi ti policaj napisal kazen, potem pa še račun za opravljeno delo (20 EUR, oziroma dvojna tarifa 40 EUR, ker je bila storitev opravljena med prazniki).
stanislav kac | 11.01.2018 | 09:12
Mislim, da je predlog napačen, stroške naj nosi tisti, ki je kriv za nesrečo... Lahko je udeležen alkoholizirani voznik in voznik, ki brska po internetu, do nesreče ne bi prišlo, če voznik, ki ne gleda in ne spremlja dogajanja okoli sebe... in sedaj naj bi plačal voznik, ki je alkoholiziran in ni kriv za nesrečo? 
Strinjam se, da je potrebno alkoholizirane voznike kaznovati! vendar je potrebno pri povzročitvi nesreč upoštevati tudi druge dejavnike, veliko voznikov, sploh ne znajo voziti, ne pozna predpisov,... Problem so predvsem vozniki v večjih slovenskih mestih, vozijo z znanjem, ki je obratno sorazmerno z vrednostjo avtomobila. 

Sicer pa 25 % nesreč povzročijo vozniki po vplivom alkohola! Torej večina nesreč povzročijo trezni vozniki (ali je torej treznost problem?)!
 
Digifotko | 10.01.2018 | 20:57
Zakaj pa samo alkohol? Baje prevelika hitrost povzroči več nesreč in smrti kot alkohol, torej bi morali vključiti tudi to?
Zakaj pa ne bi kar vseh stroškov zdravljenj pripisali povzročiteljem?
Slovenskih podatkov ni, zato ameriški podatki: medicinske napake so tretji vzrok smrti v ZDA, torej naj tudi zdravniki krijejo vse take stroške? 
http://www.bmj.com/content/353/bmj.i2139
Burek Man | 11.01.2018 | 11:18
Saj zato imamo zavarovanje. Pri upoštevanju vseh(!) pravil,  do nesreče ne more priti. 
Digifotko | 11.01.2018 | 20:22
Vedno lahko pride do nesreč, mogoče zaradi srne, kateri se hoče voznik izogniti in zato trči v drugo vozilo (a bo rna plačevala stroške???) do okvare na vozilu (počena guma, ali naj vulkanizer plačuje stroške zdravljenj???)
Zato pa plačujemo zavarovanja in je nesmiselno, da se samo en navidezen vzrok obravnava drugače kot ostali vzroki nesreč
Ivan Peter Benko | 10.01.2018 | 13:13
Tudi gostinske delavce, ki strežejo ljudem večje količine alkoholnih pijač, bi morali kaznovati
Burek Man | 10.01.2018 | 13:37
Zakaj pa to? Saj ni prepovedano se ga napit.

 Če bi bilo več kontrole na cesti, bi takega človeka, če bi se odločil voziti, ustavili že na izvozu iz parkiriišča in mu odvzeli vozniško dovoljenje. 
Burek Man | 08.01.2018 | 22:46
Brezvezen predlog.

Potrebna je preventiva, ne kurativa. Dokler ne bo vsak voznik vsaj enkrat na mesec ali dva nekje pihal, ne bo nič rešeno. Trenutno gre lahko vsak po šihtu na pet pirov, pa ga v popoldanski konici ne bo ustavil nikjer nikoli nihče, pa čeprav vsak dan vozi pijan.