Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Angažiranje agencije Frontex v Piranskem zalivu
 
Ferenc
Ogledov: 554
Predlog poslan 08.01.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 20.03.2018
Zadnja sprememba 05.01.2018 15:49:30

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)   Popravki predloga  

Angažiramnje agencije Frontex v Piranskem zalivu

Hrvaška evropska poslanka Ruža Tomašič, članica hrvaške konservativne stranke, bi v Piranski zaliv zaradi spora s Slovenijo poslala policijo, po potrebi pa tudi vojsko.  

Predlagam, da slovenska Vlada čimprej, preko EU, zaprosi Agencijo Frontex, ki pomaga državam EU in pridruženim državam schengenskega območja pri upravljanju njihovih zunanjih meja, za pomoč pri usklajevanju mejne kontrole in nadzora v Evropski uniji - Piranskem zalivu. Frontex namreč omogoča sodelovanje mejnih organov posameznih držav EU ter daje tehnično in strokovno podporo. 

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/sefic-v-piranski-zaliv-so-vpluli-hrvaske-ladje-policijski-colni


Ključne besede: Piranski zaliv, agencija Frontex
znalček | 08.01.2018 | 14:32
Vsem tistim pacifistom, ki bi slovensko vojsko najraje kar razpustili, je treba pojasniti, da ima Slovenija agresivne sosede, ki mirovništvo dojemajo kot slabost (to ni samo Hrvaška). Nobeno popuščanje ne pomaga pri taki agresiji, saj se sčasoma apetiti samo večajo. Pri obrambi sebe in svoje zemlje se lahko zanašamo samo nase, noben NATO nam ne bo v pomoč. Slovenija bi morala bistveno dvigniti obrambno moč, vzpostaviti močnejšo vojsko, ki bi v kali zatrla že kakršnokoli misel sosednjih dežel do agresije. Treba je bistveno dvigniti proračun vojske, izboljšati njeno oborožitev in številčnost, povečati in usposobiti rezervni sestav itd. Nekaj držav, po katerih se lahko  glede posameznih elementov zgledujemo (Švica, Izrael, Grčija, S. Koreja ...)

Do takrat pa mogoče res najeti Frontex. Vlada naj tudi preuči, ali lahko vložijo obtožni predlog za sovražni govor za hrvaške modele, ki dajejo sovražne izjave. Če to ne gre v okviru EU institucij, pa vsaj doma. Naj dobijo status neželene osebe, če se pojavijo na meji, pa hop v keho.
Ferenc | 09.01.2018 | 13:30
Absolutno se strinjam z vašim komentarjem. Berite revijo Obramba, junij 2017 - Slovenska vojaška obramba danes in jutri. 
Ferenc | 09.01.2018 | 13:27
Zavzemam se za spoštovanje pravne države in pravnega reda, ker edino to lahko vodi v mir in dobre odnose in boljšo evropsko perspektivo. 
"Vznemiriti" (op. bolje rečeno pomiriti) je treba evropsko javnost in to pereče vprašanje takoj reševati. 
Zadeva je v zraku, gre za vprašanje miru. Pomorske invazije do sredine Piranskega zaliva, ki pomenijo vstop na formalno določeno slovensko ozemlje, lahko povzročijo pospeške, ki nam lahko naredijo skrbi.  
Od 29. junija 2017 imamo mejo. Meja ni nikoli tekla po sredini Piranskega zaliva, ki je stoletja pripadal v celoti piranski občini. 
To ni le le dvostranska težava.  Zadeva vso EU. Poudariti je treba pomen uresničevanja razsodbe za vso EU in za Zahodni Balkan. Čimprej se mora uveljaviti odločba sodišča, ne da bi še poglabljali razhajanja med državama ter preprečevati mejne incidente ter pomorske invazije. Voditi je treba uresničljivo politiko, ne idealne. Vsak dan se lahko naučimo kaj novega. 
V odnosih z Hrvaško smo se že marsikaj naučili, torej pametnim dovolj. 
Ferenc | 09.01.2018 | 17:07
Slovenska policija naj začne izvajati "oblastnost v slovenskem morju",  kot je to nedavno izjavil novi v.d. generalnega direktorja policije Simon Velički; pri tem pa naj ji pomaga agencija Frontex s svojo tehnično podporo in osebjem. 
Ivan Peter Benko | 10.01.2018 | 13:26
Hrvati naj svojo mejno kontrolo postavijo nazaj čez mejo na hrvaško stran - bi lahko bil začetek postopka. 
Ferenc | 11.01.2018 | 18:22
Izvajanje odločbe arbitražnega sodišča ni stvar severno atlantskega zavezništva, temveč Slovenije same, v sodelovanju z agencijo Frontex. 
Ferenc | 12.02.2018 | 12:47
http://www.24ur.com/novice/slovenija/to&..minutah.html?focus=1

Pred kratkim je bil tudi sam tarča napadov. Ker je v eni od oddaj postavil tezo, da je na Hrvaškem potekala tudi državljanska vojna, so ga napadle nekatere hrvaške veteranske organizacije, mu grozile, ga zmerjale in zahtevale, naj ga televizija odstavi z voditeljskega in uredniškega položaja. A se je temu odločno uprl.

V oddaji na HRT je sicer Stanković doslej gostil na stotine politikov, glasbenikov, kulturnikov, filozofov s Hrvaške in regije. In kako sam komentira slovensko-hrvaški arbitražni spor? "Gre za izsiljen, povsem nepotreben spor. Nekomu je očitno v interesu, da se Slovenija in Hrvaška nenehno prepirata zaradi takšne neumnosti. To težavo bi lahko rešili v desetih minutah ... Ljudi je lahko indoktrinirati s takšnimi neumnostmi. Nismo še prišli do faze, da se bomo vojskovali zaradi par kvadratnih kilometrov morja. Tudi mediji tukaj igrajo svojo vlogo. Zanimivo je, kako so na Hrvaškem v 95 odstotkih medijev Slovenci absolutno krivi za vse. V Sloveniji pa je situacija obratna. Tukaj je tistim, ki imajo malo pameti v glavi, jasno, da nekaj ni v redu."

Za 24UR Fokus Aleksandar Stanković govori o arbitraži, beguncih, žici na meji, sovraštvu v medijih, nacionalizmu, skrajni desnici, novinarstvu, njegovih gostih in oddaji. Pa tudi o tem, kdo je v resnici Aleksandar Stanković.