Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Oskrbovana najemna stanovanja za starostnike
dan
Ogledov: 2261
Predlog ustvarjen 04.01.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 10.03.2018
Zadnja sprememba 03.01.2018 12:35:06

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Nepremičninski sklad pokojninskega zavarovanja je lastnik 360 oskrbovanih najemnih stanovanj. Namenjena so osebam, starejšim od 65 let, ki jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje. Stanovanja so različne kakovosti, imamo stanovanja z dobrimi tlorisi in spadajo v energetski razred A. Imamo pa tudi stanovanja z zelo slabimi in nefunkcionalnimi tlorisi in spadajo v energetski razred C, kar pomeni, da je v njih bivanje za starostnike najemnike slabo in so stroški za ogrevanje visoki.

Prvi objekt oskrbovanih najemnih stanovanj je bil zgrajen leta 2001, torej so zgradili v povprečju 22 stanovanj na leto, kar je izjemno malo, še posebej zato, ker so v 70tih in začetku 80tih letih v Sloveniji zgradili po 30.000 stanovanj na leto. Morda bo kdo rekel, da država danes nima denarja za gradnjo oskrbovanih najemnih stanovanj za starostnike. Vendar je treba povedati, da država ne podarja stanovanj, za stanovanja dobi vsak mesec najemnino in plačilo vseh stroškov.

Predlagam:
1) v bodoče naj bo na leto zgrajeno precej več oskrbovanih najemnih stanovanj za starostnike kot doslej;
2) vsa nova oskrbovana najemna stanovanja naj spadajo v energetski razred A, tlorisi pa naj bodo dobro zasnovani;
3) poleg neprofitnih stanovanj naj se gradijo tudi profitna najemna stanovanja za starostnike. Najemnike za profitna najemna stanovanja ne bo težko najti, saj imajo mnogi starostniki lastna stanovanja v mestih, ki jih lahko dobro prodajo, ter dobijo tako dovolj denarja, da si lahko omogočijo bivanje v kakovostno zgrajenem profitnem oskrbovanem najemnem stanovanju;
4) nova stanovanja naj imajo podobne tlorise, pa čeprav so zgrajena v različnih krajih po Sloveniji, ker stanovanja s podobnimi tlorisi pocenijo gradnjo.


Ključne besede stanovanje, najemnik
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Ferenc | 04.01.2018 | 15:35
Rad bi opozoril na predlog zakona o dolgotrajni oskrbi starostnikov, ki naj bi reševal težave starih in bolnih ljudi. To je nemogoče, saj je ta oskrba zelo draga. Pomislite na generacijo ljudi, ki je na minimalcu in bo kmalu potrebovala tovrstno pomoč, a si tega enostavno ne bo mogla privoščiti, saj so tudi njihovi otroci na minimalcu ali v prekernih razmerjih. Dovolite pojasnilo. Osnovna oskrba v Domu starejših Škofljica je 1500 €. Deležni ste nadstandarda, imate svojo sobo (če?), čeprav glede tega nisem prepričan, da je dobro, saj je fino imeti družbo in tudi če se kaj zgodi, je lahko odziv veliko hitrejši. Imate svojo kopalnico, teraso, vso dodatno oskrbo, kot so denimo britje, fizioterapije, kar se mi zdi maksimalen komfort, a dejstvo je, da niste zdravi. Tudi, če imate denar, ta ne more rešiti vsega. V predlogu zakona tako vidimi možnosti za korupcijo, saj ne »rešuje elementarnega vprašanja, saj starosti z vsemi težavami, ki jih prinaša, z zakonom ne moreš rešiti«.

 
dan | 04.01.2018 | 16:19
 
@Ferenc: "Osnovna oskrba v Domu starejših Škofljica je 1500 €." 

Za oskrbovano najemno stanovanje Škofljica velikosti 50 m2 plača najemnik 343 EUR, poleg tega plača še okoli 127 EUR drugih stroškov. Na srečo je vsako stanovanje opremljeno z merilci za porabo električne energije, vode in ogrevanja, kar pomeni, da so stroški tolikšni, kot je dejanska poraba.

Oskrbovana najemna stanovanja Škofljica: http://www.ns-piz.si/oskrbovana-..tanovanja/skofljica/
Ferenc | 05.01.2018 | 15:47
Podatek o oskrbi v Domu Škofljica je bil pridobljen v članku:
http://www.slovenskenovice.si/novice/slo..ljen-od-vseh
Ferenc | 05.01.2018 | 15:47
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
dan | 05.01.2018 | 19:08
 
Možno, da je oskrba v Domu starejših Škofljica draga. Blizu tega Doma so Oskrbovana najemna stanovanja Škofljica in najemnina pri njih se mi zdi dokaj nizka. V Izoli, kjer so v letu 2017 zgradili 60 novih oskrbovanih najemnih stanovanj, pa je najemnina za stanovanje podobne velikosti celo nižja kot v Škofljici. Danes so vsa stanovanja v Izoli že zasedena, prijav pa so dobili mnogo več, kot je bilo na razpolago stanovanj.