Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Omejitev maksimalne višine otroških dodatkov
 
JazPravim
Ogledov: 1235
Predlog ustvarjen 03.01.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 10.03.2018
Zadnja sprememba 01.01.2018 20:07:50

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  
Elektricni | 04.01.2018 | 11:53
Slovenci se v povprečju staramo in imamo premalo otrok. Situacija je po mojem mnenju tako slaba da bomo pri obstoječem pokojninskem sistemu trenutno delovno aktivni verjetno morali sami poskrbeti za pokojnino kjub visokem plačevanju prispevkov za PIZ.

Vsako spodbujanje rojstev je po mojem mnenju prava smer razmišljanja in otroški dodatek je ena od takih stimulacij. Namen otroškega dodatka je po mojem mnenju nabava potrebščin in drugega za otroke. Pri obstoječih višinah otroških dodatkov si osebno ne predstavljam da bi družina lahko normalno živela brez drugih dohodkov tako da se s predlagateljem nekako ne strinjam. Ne morem si predstavljati da bi ljudje to izkoriščali na način, ki ga opisuje.

Mislim celo da bi morala vlada stimulacije razširiti na ta na čin, da bi npr. starši številčnejših družin bili deležni različnih olajšav ali vračila prispevkov za PIZ in drugih davkov.
Burek Man | 04.01.2018 | 13:50
Stimulacije za otroke se da narediti tudi kako drugače, po možnosti tako, da bi promovirale delo in višje zaslužke.  Lahko bi se recimo zvišala splošna dohodninska olajšava na račun otrok, kar bi se pri komurkoli nad povprečno plačo kar poznalo, ker trenutna olajšava je precej prenizka. Potem bi se dalo na račun otrok nižati prispevke za pokojninsko zavarovanje, saj bo nekdo z več otroci (na dolgi rok) prinesel več v pokojninsko blagajno (v času, ko bo seveda sam črpal iz nje). Oprostitev davka na motorna vozila bi lahko uvedli že pri dveh otrocih. Itd, itd.  Tudi cene vrtcov in subvencije pri šolskih dejavnostih so tako nastavljene, da se nekaterim ne splača "vzeti povišice" v službi, ker bodo zaradi višjega razreda in višje cene vrtca, na slabšem kot prej. 

Seveda je treba zagotovit varno življenje za otroke najrevnejših, a to se da tudi na način, da se ne bi starši odločali za otroke zgolj na račun višjih doklad in socialnih prispevkov. 
Treba je pa promovirat vešje število otrok predvsem pri tistih, ki si to lahko privoščijo brez državne pomoči, in predvsem ukinit oz. zoptimizirat vse oblike subvencioniranja, kjer si ob višjem zaslužku na slabšem kot prej, pri nižjem. 
Maj | 10.01.2018 | 09:09
Predlagam tudi, da se popolnoma vsak cent, ki ga komurkoli izplača država točno napiše komu gre.

Tako bi se točno vedelo koliko vsak posameznik dobiva od države in bi se v ogromno primerih hitro ugotovilo kdo pravico zlorablja.

Moja soseda, oba uradno brezposelna, dobivata vse možne pomoči, najvišje otroške dodatke, vrtec zastonj, od karitasa pakete, od rdečega križa pomoč, brezplačno vsa zdravstvena zavarovanja, ob tem pa še na črno delata....

Živita bolje kot večina v tej državi, davka pa ne plačujeta nobenega-razen ddvja in trošarin za cigarete in bencin.
Zavedna državljanka | 18.01.2018 | 10:08
Spoštovani/a,

podpišem se pod vašo objavo.

Lep pozdrav
Anton Klemenčič | 24.01.2018 | 09:53
V Ustavi imamo napisano, da je Slovenija socialna država. Menim, da je otroški dodatek za nekatere manj premožne družine pomemben vir dohodka s katerim jim je omogočeno da otrokom zagotovijo vsaj osnovne pogoje za normalen telesni in duševni razvoj. Zavedam se, da je v Sloveniji na žalost veliko takih, ki socialni sistem izkoriščajo, a menim, da to ni zadosten razlog, da bi se ostalim ljudem, ki so resnično v stiski, to stisko še povečalo s tem, da bi omejili pomoč otrokom. Nekatere družine (tudi z otroškimi dodatki) vseeno težko shajajo iz meseca v mesec, pa sploh ne zato, ker naj bi bili leni ali kaj podobnega. Situacije posameznikov so različne in ne smemo vseh metati v isti koš.
Burek Man | 24.01.2018 | 12:10
Saj ravno to je problem te države. Namesto da spodbujamo bogatejše ljudi, da imajo več otrok (torej take ljudi, ki jih lahko več tudi sami sfinancirajo), z subvencijami, in otroškimi dodatki k več otrokom spodbujamo tiste, ki morda niti enega ne bi mogli sami preživet.