Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Omejitev maksimalne višine otroških dodatkov
 
JazPravim
Ogledov: 1219
Predlog ustvarjen 03.01.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 10.03.2018
Zadnja sprememba 01.01.2018 20:07:50

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  
Predlagam, da se višina otroških dodatkov na družino omeji na maksimalno polovico minimalne plače. Ob trenutni višini minimalne plače bi to pomenilo cca 307 € na družino. Zgolj v vednost - par, ki je zaposlen za minimalno plačo in ima dva otroka prejme po mojih izračunih 205,77 eur otroških dodatkov, torej pod zgoraj predlagano mejo. Zakaj je potrebna sprememba? Slovenija je med državami, ki je v zadnjem desetletju močno investirala v dvig rodnosti. Menim pa, da se problematike lotujemo na napačen način. Ustvariti bi morali pogoje, da se mladi lahko odločijo za družino (službe, dostopne nepremičnine), ne pa jim plačevati, da imajo otroke. Tako smo prišlo do situacije, kjer se ti že z dvema otrokoma ne splača delati za minimalno plačo, temveč je bolje, da sta oba starša brezposelna. Tako seveda ne gre. Pojavilo se je socialno parazitarstvo. Januarja 2017 je 44 družin prejemalo otroške dodatke v višini nad 1.000 eur, še dodatnih 693 družin pa med 560 in 1.000 eur. Seveda so to samo otroški dodatki, poleg tega so tukaj še subvencije najemnin, brezplačni vrtci, štipendije, zdravstvo, ob 4. otrocih kar 10 letno plačevanje pokojninske dobe itd. Zadeve so šle res tako daleč, da verjetno vsak v svoji okolici pozna družine, kjer jim na kraj pameti ne pride, da bi se zaposlili. Tega problema - reprodukcije zaradi ugodnosti - so se že zavedali v Veliki Britaniji, kjer je z aprilom 2017 stopil v veljavo zakon, da otroške dodatke prejmejo zgolj za 2 otroka. Zato torej predlagam, da se višina otroških dodatkov omeji na maksimalno polovico minimalne plače. Še vedno ostajajo subvencije vrtcev, itd. Zainteresirani si več o problematiki lahko preberete na spodnjih povezavah: https://www.zurnal24.si/slovenija/nekdo-dobiva-1611-evrov-otroskih-dodatkov-296434 https://www.rtvslo.si/slovenija/zakaj-nas-sistem-denarne-socialne-pomoci-revne-drzi-v-primezu-revscine/380622 http://www.cpag.org.uk/content/two-child-limit
Ključne besede
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Anton Klemenčič | 24.01.2018 | 09:53
V Ustavi imamo napisano, da je Slovenija socialna država. Menim, da je otroški dodatek za nekatere manj premožne družine pomemben vir dohodka s katerim jim je omogočeno da otrokom zagotovijo vsaj osnovne pogoje za normalen telesni in duševni razvoj. Zavedam se, da je v Sloveniji na žalost veliko takih, ki socialni sistem izkoriščajo, a menim, da to ni zadosten razlog, da bi se ostalim ljudem, ki so resnično v stiski, to stisko še povečalo s tem, da bi omejili pomoč otrokom. Nekatere družine (tudi z otroškimi dodatki) vseeno težko shajajo iz meseca v mesec, pa sploh ne zato, ker naj bi bili leni ali kaj podobnega. Situacije posameznikov so različne in ne smemo vseh metati v isti koš.
Burek Man | 24.01.2018 | 12:10
Saj ravno to je problem te države. Namesto da spodbujamo bogatejše ljudi, da imajo več otrok (torej take ljudi, ki jih lahko več tudi sami sfinancirajo), z subvencijami, in otroškimi dodatki k več otrokom spodbujamo tiste, ki morda niti enega ne bi mogli sami preživet. 
Zavedna državljanka | 18.01.2018 | 10:08
Spoštovani/a,

podpišem se pod vašo objavo.

Lep pozdrav
Maj | 10.01.2018 | 09:09
Predlagam tudi, da se popolnoma vsak cent, ki ga komurkoli izplača država točno napiše komu gre.

Tako bi se točno vedelo koliko vsak posameznik dobiva od države in bi se v ogromno primerih hitro ugotovilo kdo pravico zlorablja.

Moja soseda, oba uradno brezposelna, dobivata vse možne pomoči, najvišje otroške dodatke, vrtec zastonj, od karitasa pakete, od rdečega križa pomoč, brezplačno vsa zdravstvena zavarovanja, ob tem pa še na črno delata....

Živita bolje kot večina v tej državi, davka pa ne plačujeta nobenega-razen ddvja in trošarin za cigarete in bencin.
Elektricni | 04.01.2018 | 11:53
Slovenci se v povprečju staramo in imamo premalo otrok. Situacija je po mojem mnenju tako slaba da bomo pri obstoječem pokojninskem sistemu trenutno delovno aktivni verjetno morali sami poskrbeti za pokojnino kjub visokem plačevanju prispevkov za PIZ.

Vsako spodbujanje rojstev je po mojem mnenju prava smer razmišljanja in otroški dodatek je ena od takih stimulacij. Namen otroškega dodatka je po mojem mnenju nabava potrebščin in drugega za otroke. Pri obstoječih višinah otroških dodatkov si osebno ne predstavljam da bi družina lahko normalno živela brez drugih dohodkov tako da se s predlagateljem nekako ne strinjam. Ne morem si predstavljati da bi ljudje to izkoriščali na način, ki ga opisuje.

Mislim celo da bi morala vlada stimulacije razširiti na ta na čin, da bi npr. starši številčnejših družin bili deležni različnih olajšav ali vračila prispevkov za PIZ in drugih davkov.
Burek Man | 04.01.2018 | 13:50
Stimulacije za otroke se da narediti tudi kako drugače, po možnosti tako, da bi promovirale delo in višje zaslužke.  Lahko bi se recimo zvišala splošna dohodninska olajšava na račun otrok, kar bi se pri komurkoli nad povprečno plačo kar poznalo, ker trenutna olajšava je precej prenizka. Potem bi se dalo na račun otrok nižati prispevke za pokojninsko zavarovanje, saj bo nekdo z več otroci (na dolgi rok) prinesel več v pokojninsko blagajno (v času, ko bo seveda sam črpal iz nje). Oprostitev davka na motorna vozila bi lahko uvedli že pri dveh otrocih. Itd, itd.  Tudi cene vrtcov in subvencije pri šolskih dejavnostih so tako nastavljene, da se nekaterim ne splača "vzeti povišice" v službi, ker bodo zaradi višjega razreda in višje cene vrtca, na slabšem kot prej. 

Seveda je treba zagotovit varno življenje za otroke najrevnejših, a to se da tudi na način, da se ne bi starši odločali za otroke zgolj na račun višjih doklad in socialnih prispevkov. 
Treba je pa promovirat vešje število otrok predvsem pri tistih, ki si to lahko privoščijo brez državne pomoči, in predvsem ukinit oz. zoptimizirat vse oblike subvencioniranja, kjer si ob višjem zaslužku na slabšem kot prej, pri nižjem.