Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


pred prenovo stavb preveriti potresno ogroženost stavbe in šele nato ocena prihrankov fasade
 
verso verso
Ogledov: 2114
Predlog ustvarjen 22.12.2017
Z odzivom organa 04.07.2018
Zadnja sprememba 21.12.2017 11:25:50

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  

Pred prenovo stavbe naj se obvezno 1. oceni in preveri potresna ogorženost stavbe in 2. obvezno oceno prihrankov, če bi se dala fasada na stavbo in 3. smiselno je na vsako stavbo dati kovinske požarne stopnice 4. če se dela prenova, naj bodo vsi balkoni enotno zastekljeni ali naj imajo isto ograjo

Zdaj se kar dajejo fasade brez predhodnih ocen o potresni ogroženosti stavbe, ali so kake nevarne razpoke na stavbi  in se te s fasado prekrijejo in niti se ne dela oceno prihrrankov, če se lastniki odločijo za fasado. Če so prihranki zanemarljivi je velika škoda delati fasado na pamet, ki se vložek ne bo povrnil niti v sto letih.Požarne stopnice so smiselne.


Ključne besede ocena potresne ogroženosti
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

dules | 31.12.2017 | 11:59
Predvidevam da je predlog podan glede na zadnje dogodke v Ljubljani kjer so obnavljali fasade starih blokov ne da bi prej preverili ali so potresno varni in sedaj imajo novo fasado na bloku ki se bo porušil ob prvem malo večjem potresu, protipotresna sanacija pa ni več možna.

Mogoče še dodatek ravno za Ljubljano. Danes se prodaja ogromno obnovljenih stanovanj kjer piše samo letnik obnove hiša pa je zgrajena 1850-1900. Navzven lepa in zelo draga, navznoter pa ruševina ki bo padla ob prvem potresu. Ob prodaji stanovanja bi se moralo tako kot za energetsko izkaznico dodati tudi poročilo o protipotresni varnosti. Velja za objekte grajene pred 1965.
Optimus | 26.12.2017 | 14:23
menim da je bistvo pobude ustrezno, saj prave regulative pri vzdrževalnih delih zaenkart ni, strokovnost izvedb pa je pogosto prepuščena izvajalcu del.
Treba pa je vedeti, da vendarle obstaja tudi gradbeni oz.inšp.za varstvo pri delu ki pa preverja usposobljenost izvajalcev ter varnostne ukrepe pri izvedbi (npr.oder). Vgrajeni materiali morajo itak imeti EU certifikat.
res bi bilo fino če bi preveril še ali ima izvajalec oz.bolje- naročnik- še izjavo statika da se konstrukcija ne poslabša pri prenovi in to je to, saj je kaj več izredno komplicirano in bi trejalo kontrole inštitutov ki so izjemno dragi (npr.5000€/1 družinsko hišo, 10.000€ /blok)...
bombon | 26.12.2017 | 11:53
Kot prvo, prihranki pri izoliranju objekta nikoli niso zanemarljivi, še manj pa bodo, saj se zakonodaja na tem področju konstantno zaostruje - ta del predloga je nesmiseln.

Kot drugo bi obvezno statično preverjanje ob vsaki obnovi fasade prineslo ogromno birokratsko, tudi časovno in finančno breme in posledično ustavitev skoraj vseh obnov, saj bi bilo za vsako obnovo potrebno gradbeno dovoljenje, kar sedaj ni potrebno.

Sicer se pa strinjam z obvezno vgraditvijo požarnih stopnic in enotno obnovo VEČSTANOVANJSKIH objektov, v primeru REKONSTRUKCIJE objekta.