Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nesmiselno obdavčevanje v primeru humanitarnih organizacij
 
Ferenc
Ogledov: 1647
Predlog ustvarjen 22.12.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 18.12.2017 14:35:21

  Predlog   Število glasov   Komentarji (1)  

 V začetku šolskega leta je nekaj zaokrožilo po šolskih skladih. Vendar ne, da naj bi bile vse donacije, ki jih prejme posamezni učenec oziroma njegovi starši obdavčene. Samo govorilo se je, nikoli izvajalo, da bi morali biti starši, ki za posameznega učenca, prejmejo več kot 78,00 € na posamezno šolo v naravi, za preostanek subvencije obdavčeni. To se že pri samem podeljevanju subvencij upošteva in se ne preseže tega zneska na posameznika. Kaj pa v primeru, če pride do presežka zneska donacije na posameznika?

Problematično zakonodajo bi lahko rešila sprememba zakona, saj so prejemki iz šolskega sklada lahko hitro obdavčeni. V priloženem članku je jasno zapisano, da pod dohodnino padejo enkratni zneski nad 42 evrov in več zneskov iz istega vira (v tem primeru šolskega sklada), če znašajo skupaj več kot 84 evrov.

Problematike se zavedajo tako na ministrstvu za šolstvo kot tudi na financah, kjer so že odgovarjali, kaj vse je predmet dohodnine.

Gre za nesmiselno obdavčevanje v primeru humanitarnih organizacij - šolskega sklada zaradi česar predlagam spremembo zakona. 


Ključne besede šolski sklad, nesmiselno obdavčevanje
Kategorija: Davki in finance

Priloge:
» Članek Delo (1436.91 KB)

Zadnji komentarji:

Ferenc | 04.01.2018 | 10:40
V začetku šolskega leta je nekaj zaokrožilo po šolskih skladih. Vendar ne, da naj bi bile vse donacije, ki jih prejme posamezni učenec oziroma njegovi starši obdavčene. Samo govorilo se je, nikoli izvajalo (vsaj jaz ne poznam nobene šole), da bi morali biti starši, ki za posameznega učenca, prejmejo več kot 78,00 € na posamezno šolo v naravi, za preostanek subvencije obdavčeni. To se že pri samem podeljevanju subvencij upošteva in se ne preseže tega zneska na posameznika.

Naslov novinarkinega  članka ni bil tak, ampak je bil "Prejemki iz šolskega sklada so lahko hitro obdavčeni". V nadaljevanju članka je namreč jasno zapisano, da pod dohodnino padejo enkratni zneski nad 42 evrov in več zneskov iz istega vira (v tem primeru šolskega sklada), če znašajo skupaj več kot 84 evrov. Očitno pa so morali naslov skrajšati in se je zgodilo, kar se je.
Na problematičen naslov je novinarka tudi opozorila urednike, ko je sama (šele na dan izida) videla, kaj so v časopisu naredili. In verjemite, da tudi njej ni bilo vseeno, glede na to, da nihče od tistih, ki so popravljali njen tekst, ni podpisan, ona pač. Na internetu je zadevo takoj popravila, žal na papirju ne more. MIslim pa, da je vseeno iz teksta kasneje jasno, da seveda ni obdavčeno vse. Pa tudi, da obstaja možnost, da nič ne bi bilo stvar dohodnine, če bi sprejeli novelo zakona, ki že predvideva spremembe, ker se problematike zavedajo tako na ministrstvu za šolstvo kot tudi na financah, kjer so odgovarjali, kaj vse je predmet dohodnine.

Če imate pa še kakšen konkreten primer nesmiselnega obdavčevanja v primeru humanitarnih organizacij, pa vas prosim, da opozorite novinarko Špelo Kuralt.