Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev ognjemetov in pirotehnike ob novoletnih praznovanjih
 
Ferenc
Ogledov: 455
Predlog ustvarjen 24.12.2018
Glasovanje se zaključi 21.01.2019
Zadnja sprememba 15.12.2017 12:17:55

35 Za | 4 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Predlagam, da ob novoletnih praznovanjih, ki jih načrtujejo občine po Sloveniji, enostavno "prepove" izvedba ognjemetov in uporaba morebitne druge pirotehnike. denar namenjen za takšno početje naj se nakaže v druge bolj koristne humanitarne namene.

Pri eksploziji se namreč sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal.

Ognjemeti, petarde in iskrice povzročajo veliko in negospodarno onesnaženost ozračja z delci ter predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.

Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot en teden. Tudi, ko se že posedejo, se lahko ponovno vrnejo v ozračje zaradi cestnega prometa ali vetra. Ko delce padavine sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico (iz tega vidika so problematični zlasti perklorati, ki so endokrini motilci hormonov).

Na Agenciji RS za okolje ugotavljajo, da koncentracije delcev v ozračju vsako leto na prehodu v novo leto večkrat presežejo dovoljeno dnevno mejo onesnaženosti za delce z velikostmi pod 10 mikrometrov  PM10 (50 ug/m3), ki jo določa evropska zakonodaja. Merilne postaje niso postavljene v bližini prireditvenih prostorov v mestih, kar pomeni, da so koncentracije onesnaževal na lokacijah prireditev veliko večje.

Izpostavljenost izpustom onesnaževal, ki jo povzroča ognjemet, lahko sproži težji asmatični napad. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh. 


Ključne besede ognjemeti, pirotehnika, Agenica RS za okolje, onesnaževala
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

DavidoffC | 27.12.2018 | 08:38
Ognjemeti so dobesedno pošiljanje denarja v nebo. Z vsem pokanjem predstavljajo precejšnje breme za domače živali in male otroke. Denar, namenjen ognjemetom, bi raje porabili za kaj bolj smiselnega, kar dejansko koristi prebivalcem mest.
ham | 26.12.2018 | 06:59
Ognjemet je umetnost, po svetu prirejajo tekmovanja kateri bo lepši. Jasno je, da ognjemet ni koristen za okolje. Vendar traja 20 minut na leto. 10 minut za Silvestrovo in 10 minut za občinski ali državni praznik.
Postavite merilno mesto trdnih delcev zraven roštilja na Prešernovem trgu; tame se od 1. decembra do 1. januarja dan za dnem od 12h do 24h nepopolno žge oglje in žge maščoba. Veste koliko trdnih delcev vdihajo ljudje, ki so neposredno ob žaru? Ampak to je ok, saj vsi zrejo čevape. Take študije ARSO ne bo naredil, naredili so jo tujci http://www.hj.sdu.edu.cn/Song2018Pollution.pdf
Prav tako ARSO ne objavi meritve PM delcev ob južni ljubljanski obvoznici. Tam v popoldanski koloni tisoče in tisoče avtomobilov zavira, se ustavi, spelje, spet zavira.... in enako dan za dnem leto za letom. Trdni delci nastajajo pri zgorevanju, trenju itd...
Tako da naj tako občinski ognjemeti kot prodaja fizičnim osebam ostane, država naj praznuje z ognjemetom, rojsktvo otroka naj se praznuje z ognjemetom, enako Abraham. Naj se ljudje veselijio.
In strošek občinskega ognjemeta je polovica županove plače, saj ste smešni, naj gredo sredstva za pomoč.In verjemite, prepovedano je najslajše.
anekdota | 18.01.2019 | 15:51
 
Ham, lahko, da imas prav, toda kaksen smisel primerjave sploh imajo... namrec, ker obstajajo druga okolju skodljiva cloveska postopanja, se ne pomeni, da zato ni smiselno ukiniti ali zmanjsati drugih slabih vplivov na okolje, tistih, ki jih lahko oz. smo jih sposobni.

Bistvo je, da ustvarjamo taksno druzbo, ki bo scasoma postala okolju (in s tem tudi sebi), cim manj skodljiva. Ce ze ne odpravimo nekaterih onesnazevalcev se ne pomeni, da ni smiselno tistih, ki jih lahko, ki jih je vecji del druzbe spoznal za skodljive, nesmiselne oz., jih je vecji del druzbe sposoben in pripravljen odstraniti iz zivljenja. Lp
jan31 | 25.12.2018 | 22:06
Ognjemeti in pokanje petard so nepotreben in izjemno zastarel način proslavljanja. Povrhu vsega je še moteče, škodljivo in stresno tako za ljudi kot za živali. Imam pa občutek da bo kmalu tako da bo župan ki bo za ognjemet izgubil glasove. 
Mohorcek | 25.12.2018 | 12:35
Podpiram, še bolje pa bi se mi zdelo, da bi prepovedali prodajo fizičnim osebam in bi dovolili samo občinam, ki bi to želele, ker je vseeno bolj pod nadzorom in se ustvari tudi določeno vzdušje za več ljudi, medtem ko se nekateri posamezniki res izživljajo s pokanjem, brez občutka.
delakorda.marjan | 25.12.2018 | 06:40
100 % podpiram. Žal bo večina proti. Mogoče bi bilo podprto, da država uvede omejitev na 5 največjih mest, da se lahko ljubitelji razstreljevanja naužijejo adrenalina. 
Sprejeto pa itak ne bo nič od tega.