Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zamenjava tujega (države YU) vozniškega dovolenja za slovensko
 
ac6424
Ogledov: 1293
Predlog ustvarjen 15.12.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 15.12.2017 09:07:22

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Predlagam da se omogoči zamenjava vozniškega dovolenja od katerokoli državo iz bivše Juge za slovenko brez težav oz. brez da bi moral še enkrat delati celotnega postopka za pridobitev vozniškega dovolenja. To predlagam iz dveh razlogov in sicer prvi razlog je ta da smo v preteklosti vsi bili ena država z enim državljanstvom in z voznisko veljavno v celotni Jugoslaviji. Drugi razlog je ta da danes v Sloveniji živijo kar veliko državljanov iz državah bivše Juge.


Ključne besede vozniško dovolenje, zamenjava
Kategorija: Promet


Zadnji komentarji:

Ferenc | 18.12.2017 | 14:08
Vozniško dovoljenje, izdano v tujini lahko na upravni enoti zamenja (če izpolnjuje druge zakonsko določene pogoje za vožnjo motornih vozil):

- tujec, ki ima na podlagi dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji prijavljeno prebivališče več kot šest mesecev
- državljan Republike Slovenije, ki se vrne iz tujine v Republiko Slovenijo zaradi stalnega prebivanja ali ima prijavljeno začasno prebivališče v Republiki Sloveniji več kot šest mesecev.

Praktičnega dela vozniškega izpita ni treba opraviti imetnikom vozniških dovoljenj tistih tujih držav, ki jih določi s pravilnikom minister, pristojen za promet, na podlagi ocene kakovosti izobraževanja, teoretičnega znanja in znanja vožnje motornih vozil voznikov ter prometno varnostnih razmer v posamezni tuji državi in imetnikom vozniških dovoljenj tujih držav, ki imajo dokazilo o strokovni usposobljenosti v skladu s predpisi Evropske unije o najnižji stopnji usposabljanja za nekatere poklicne voznike v cestnem prometu.
Slovensko vozniško dovoljenje se izda namesto vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini.
Mednarodnega vozniškega dovoljenja ni mogoče zamenjati za slovensko vozniško dovoljenje.

Digifotko | 15.12.2017 | 12:50
V nekaterih državah bivše Juge so kar znani primeri množičnega kupovanja vozniških dovoljenj in tak človek ne sme voziti avta. Predlagam, da se predlog omeji na tiste države tega območja, kje kupovanje ni bilo zaznano in torej vozniško dovoljenje realno pomeni neko osnovno znanje vožnje.
Burek Man | 15.12.2017 | 13:00
To misliš na tisto afero v sloveniji, ko so v izpitnih centrih "prodajali" dovoljenja?
sergejr | 21.12.2017 | 10:42
Mene so podučili, da Belgija včasih (nekje do sredine 20. stoletja) sploh ni imela vozniških dovoljenj. Potem so jih uvedli in jih zatečenim voznikom preprosto podelili brez preverjanja.

Še danes se nekaj takih voznikov vozi po cesti z veljavnim in tudi pri nas priznanim vozniškim dovoljenjem EU države.
Se mi zdi, da Juga vseeno toliko ne odstopa od evropskih primerov, da bi jih morali na tem področju diskriminizirati.