Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Varstvo pri delu tako kot pregled pri specialistu medicine dela - obdobno
 
mgogy
Ogledov: 1183
Predlog ustvarjen 15.12.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 15.12.2017 20:32:08

  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)   Popravki predloga  

Varstvo pri delu tako kot pregled pri specialistu medicine dela - obdobno

 Varnost in zdravje pri delu - tecaji kot nepotreben strosek delodajca vsake 2 leti, urediti vsaj tako  kot je določena obveza po obdobnih pregledih delavcev pri pooblaščenem specialistu MDPŠ. 3-5 let on ne vsake 2 leti. Ni nobene študije ki ne potrdila upravičenost tečajev na 2 leti, ki bi dokazovala da koristnost tecajeva v smislu izboljšanja varnosti in zdravja delavcev. Vsi premiki so posledica napredovanja tehnologij in sledenja le teh. 

Menim da je obveznost izobraževanja na 2 leti izključno produkt lobijev s financnimi interesi.

Zagotovo bi težko trdili da je pregled delavca manj pomembnen kot izobraževanja iz Varstva pri delu. Pa trenutno izgleda da je. Pregled je na 5 let, tecaj Varstva pri delu na 2 leti. Odvisno je od vrste dela, tako kot je določeno za interval medicinskih pregledov delavcev je potrebno dolociti za razlicne poklice interval izobraževanja iz Varstva pri delu. 


Ključne besede: Varstvo pri delu
bostjanu | 21.12.2017 | 21:11 Prikaži
Proti. Ne poznaš zakonodaje. na 2 leti je predpisan preizkus znanja (NE usposabljanje!) in to za bolj tvegana delovna mesta. Ostalo po oceni tveganja. Si jo prebral? Si prebral zakonodajo? Lobiji?! Ne bluzi. Če najemaš najcenejše varnostne inženirje, potem je kvaliteta njihovega dela temu primerna. Malo denarja, malo muzike. Papir zaradi papirja. Balkanizem.
To da govoriš o strošku je odraz balkanizma in primitivizma. ZDA, Nemčija, Skandinavske države, Japonska, itd... vse so ekonomsko veliko bolj uspešne države od Slovenije... in one imajo to dosti bolj strogo urejeno kot naša država. Preveri. Najemi kvalitetnega varnostnega inženirja, razložil ti bo kaj je smisel tega. Boš pa videl v čem je point teh izpitov, ko boš imel zaradi poškodbe tvojega delavca s strani ZZZS ali ZPIZ zahtevek po dokazovanju ali si delavce dovolj usposobil. Če boš naredil invalida ker imaš ciganarijo v firmi, boš TI dolžan pokriti stroške zdravljenja, bolniškega nadomestila in nadomestila plače za invalidnost. Izračunaj si koliko te bo stalo če boš moral do konca plačevati invalida (njegovo mesečno plačo... oz ustrezen odstotek). Zneski so lahko po nekaj stotisoč evrov do milijona. Da ne govorim še o civilnih tožbah potem. Poznam delodajalce ki so zaradi težke poškodbe njihovega delavca obubožali in celo delali samomor. Ti kot delodajalec si odgovoren za tvojega delavca. In odgovoren si tudi da je ustrezno usposobljen za varno delo. In to se preverja z izpiti iz varnosti pri delu. Te teste v primeru poškodb berejo inšpektorji, odvetniki, tožilci, sodniki, sodni izvedenci in tudi kriminalisti v primeru da je prišlo do smrtne poškodbe (delodajalec je v tem primeru obtožen uboja iz malomarnosti).. Res pa je da ti je novi zakon omogočil da kot delodajalec sam narediš strokovni izpit in potem sam opravljaš usposabljanja in te izpite. Potem tudi ti sam odgovarjaš na sodišču ali si ustrezno usposobil delavca.
Mimogrede... zdravniški pregledi se delajo v rokih ki niso daljši od 5 let. Delajo se tudi letno. Ali manj.
bostjanu | 21.12.2017 | 21:32
Še ena krajša zgodba. Kolega, bivši direktor ene največje firme v Sloveniji je bil vabljen na ogled tovarne avtomobilov v Nemčiji. Zelo uspešno podjetje. Še danes. Preden so šli v tovarno, so vsi dobili čelade, ki so jo morali dati na glavo. S spremstvom osebe, zaposlene v tovarni, so šli do proizvodnih prostorov. V tem času so morali nositi čelade. Moj kolega je, medtem ko so hodili po hodniku, vprašal tega človeka ki jih je vodil: ''zakaj moramo nositi čelade, če pa ni nobene nevarnosti, zaradi katere bi morali nositi čelade?'' Oseba, ki jih je vodila, ga je samo debelo gledala. ''Ne razumem vašega vprašanja. Naši šefi in inženirji so določili da se v tovarni nosi čelado. Mi se ne sprašujemo zakaj. Oni so tako določili. Če so oni tako določili, potem moramo nositi čelado.'' Tako pri njih je. Njihovi odgovorni nosijo odgovornost za ljudi ki se nahajajo v tovarni. NOSIJO ODGOVORNOST! To je nekaj česar se pri nas, običajno ne vidi (razen JEK, Lek, Krka,...). Da bi odgovorni nosili odgovornost. In pri Nemcih sistem deluje. Če boš šel delat v Nemčijo, se ne boš upiral. Upošteval boš njihov sistem, ker veš da deluje. Zato gre gor folk delat.