Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


POTRESNA varnost v sklopu energetskih sanacij
 
stanovalec
Ogledov: 1283
Predlog ustvarjen 11.12.2017
Z odzivom organa 31.07.2018
Zadnja sprememba 10.12.2017 21:42:09

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

 Spoštovani,

Kot veste Slovenija spada med potresno bolj ogrožene države.

Velik del stavb je bilo grajenih pred letom 1963, ko so bili sprejeti prvi solidni predpisi o gradnji potresno odpornih stavb,  del višjih stavb pa je bil grajen pred predpisi iz leta 1981, ki so urejali primerno gradnjo stavb višjih od 6 nadstropij. 

Zelo neodgovorno se mi zdi, da se spodbuja energetsko sanacijo taksnih stavb, saj se s tem prepreci sanacija konstrukcije za naslednjih 30 let in pod taksno fasado se dejansko zakrijejo in skrijejo defekti v nosilnem sistemu zgradb. 

Vladi predlagam, da se uvede zahteva da se za stavbe grajene pred letom 1964 in tiste visje od 5 nadstropij grajene pred 1982, pred energetsko sanacijo izdela statični izračun, ter študija potresne odpornosti (strosek cca. 50€/stanovanje), ter da se nevarne zgradbe ustrezno ojača. 

 

VSAJ ENKRAT LAHKO DELUJEMO PREVENTIVNO, S TEM RESIMO ZIVLJENJA IN NASE PREMOŽENJE!

 

Lep pozdrav,

Vaš volivec


Ključne besede potres energetska prenova nevarnost
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

bombon | 13.12.2017 | 19:40
@stanovalec,

načeloma se strinjam z vašimi pomisleki o stanju pripravljenosti stavb na potrese, a še enkrat - menim, da bi se do tega dalo priti tudi po drugačni poti, kot predlagate, na način, da se hkrati ne bi ustavilo vlaganja v energetsko sanacijo stavb.
stanovalec | 13.12.2017 | 15:54
Pozdravljeni,

Drži, da Slovenija spada med potresno srednje ogrožene države, sploh v primerjavi z Azijskimi državami. Vendar je tudi pri nas mogoce pricakovati mocnejse potrese. Naceloma do 8 intenzitete, v delu drzave pa do 7. Tam kjer je nizka podtalnica se ta intenziteta povisa, saj je pospesek tal bistveno visji (namesto 2,7 m/s, tja do 6 m/s).  Dejstvo je da se bodo potresi ponovili,  vprasanje je samo kdaj ali cez 5 sekund ali 100 let. Nekatere stavbe, sploh tiste grajene pred 1980 so zaradi neupostevanja ali odsotnosti predpisov ali uporabe cenenih materialov (individualne hise in bloki) zelo ogrozene in seveda tudi zivljenja v njih. Recimo v Sloveniji imamo tudi stolpnice grajene iz opeke!, ki lahko padejo ze ob manjsih sunkih, da ne omenjam zgradb z lesenimi stropovi, zgradb z (nepolnimi )opekami, tudi individualnih his, kjer skoraj noben ni armiral opek ali zgradil vertikalnih vezu.


Drugace pa je bil narejen projekt Potrog, kjer so individualno ocenjevali stanje stavb in stanje je po mnenju strokovnjakov alarmantno. 

Zato menim, nujno da se vsaj! preveri stanje preden se na stavbo lepi draga nova fasada. Ta strosek bi lahko tudi subvencionirala drzava, ki bi pa imela ekonomsko korist od sanacij. Pa se enkrat seveda, ne pozabimo da noben od nas noce biti zasut pod rusevinami
bombon | 11.12.2017 | 18:09 Prikaži
Slovenija ne spada med bolj potresno ogrožene države, pač pa srednje. Večja nevarnost pri nas predstavlja območje Ljubljane z okolico, ostali del države je relativno manj ogrožen.
Stanovanja, ki so bila grajena pred sprejetjem potresnih predpisov predstavljajo v državi 35% vseh stanovanj, v osrednjeslovenski regiji pa 28%.

Predlogu nasprotujem, ker menim da je nesorazmeren in bi imel za posledico veliko podražitev in praktično ustavitev večine energetskih obnov, saj poleg dodatnih investicijskih del predstavlja tudi obveznost pridobitve gradbenega dovoljenja za vsako obnovo, kar ob energetski sanaciji sicer ni potrebno.

Boljša rešitev kot predlog bi bila izdelava evidence potencialno ogroženih stavb (odvisno od starosti stavbe, lokacije, vrste in ohranjenosti konstrukcije), obveščanje njihovih lastnikov, ter ustanovitev sklada za sofinanciranje protipotresnih obnov ogroženih objektov po vzoru ekosklada, za kar bi bilo pa treba poskrbeti za ustrezen vir financiranja.
Mr.G. | 13.12.2017 | 06:43 Prikaži
Slovenija spada med bolj ogrožene države in ne med srednje. Preberi si: http://www.arso.gov.si/potresi/
Čeprav po nekaterih informacijah tukaj NE MOREMO šteti Ljubljane.

Tvoje pisanje je zavajanje.
stanovalec | 13.12.2017 | 16:13 Prikaži
Aja se to, sem boljse prebral vas komentar. Saj se prakticno strinjama. Evidenca obstaja (potrog 1,2)in jasno vemo katere stavbe so ogrozene. Prakticno vse grajene pred letom 1964 (ni niti vertikalnih vezi), in vecina visjih od 6 nadstropij pred 1983, ter nekatere tudi po 2000 zaradi varcevanja (kraje) materialov. Vsako stavbo pa je potrebno oceniti individualno, da se preveri trdnoat materialov in upostevanje predpisov. 
bombon | 13.12.2017 | 19:33 Prikaži
@Mr.G.: Tukaj imaš nekaj branja, da se ne boš opiral le na dva stavka, ki ju navajaš:

http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov...eganja_za_potres.pdf