Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved proste prodaje nevarnih strupov
 
Monika Koprivnikar
Ogledov: 1468
Predlog ustvarjen 11.12.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 10.12.2017 16:22:54

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)   Popravki predloga  

Prepoved proste prodaje strupa za polže

Zaradi pogostih zastrupitev psov s strupom za polže, ki ga lahko vsi kupijo v trgovinah, predlagam ostrejši nadzor nad prodajo tega nevarnega strupa. Predlagam, da se kupce strupa beleži v register, se nadzira količino kupljenega strupa in se podatke o kupcih lahko uporabi v preiskavah zastrupitev s tem strupom na določenem območju. Enako predlagam za vse druge življenjsko nevarne strupe, ki so sedaj v prosti prodaji.


Ključne besede: strup za polže, zastrupitve
Burek Man | 11.12.2017 | 12:46
Proti. Naj se neko konkretno snov prepove, če je res splošno škodljiva, ampak tak predlog prinese tudi prepoved klorovodikove kisline, varikine, večine čistil, ipd., v primeru polžev pa tudi navadne kuhinjske soli. 
Monika Koprivnikar | 15.12.2017 | 23:14
ob zaužitju vsega naštetega zelo hitro vsako bitje ve, da je treba to takoj spraviti iz sebe. Pri polžjih strupih in strupih za podgane pa pride do znakov navadno šele takrat, ko jetra utrpijo že zelo veliko škodo in je na vrsti le še počasno umiranje. 
Burek Man | 15.12.2017 | 23:21
Ob zaužitju koncetrirane klorovodikove kisline (tiste iz merkurja za ~2eur na liter) je tudi kar hitro prepozno. Ob mešanici dveh domačih čistil tudi nastane precej precej strupen plin ki nosi tudi smrtne posledice.  Da  raznih razredčilih, petrolejih, bencinih ipd sploh ne govorim. Pa o zdravilih. 

Vsega se pač ne da popisat. Da bomo pa kazali osebne vsakič, ko bomo kupili neko čistilo, ali pa aspirin, ker je potencialno nevaren za nekaj vrst živih bitij, je pa tudi nesmisel. Za psa je tudi čokolada zelo zelo nevarna, popisovanje vsakega otroka z čokoladico pa ne bi tukaj nič pomagalo.
Monika Koprivnikar | 21.12.2017 | 00:45
Prodaja močnih zdravil je kar dobro pod kontrolo, po mojem mnenju. Jih je pa seveda treba shranjevati tako, da otroci in živali ne pridejo do njih. Enako velja za nevarni antifriz. Nisem še slišala za primer, da bi kdo na polju zastrupljal živali z zdravili za humano uporabo. Pri drugih naštetih kemikalijah bi si pa največ škode povzročil na jeziku, če te slučajno ne bi že močan vonj odvrnil od zaužitja. Pes ne bo šel piti kisline, ker jo zavoha že na kilometer. Predlog govori o strupih, ki jih v praksi odkrivajo v želodcih zastrupljenih živali, torej so očitno v 'uporabi' pri raznih sadistih. So dostopni in prikladni za mešanje v razne vabe, verjetno je to razlog. In to pač ne bi smelo biti tako, ker je krutih ljudi preveč.