Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


oddaja turističnih sob, 2
 
ds1
Ogledov: 1709
Predlog ustvarjen 11.12.2017
Z odzivom organa 22.01.2018
Zadnja sprememba 10.12.2017 11:40:26

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (1)   Popravki predloga  

oddaja turističnih sob, 2

 Ponovno podajam predlog, naj se oddajo sob za kratek čas-2 meseca (juli in avgust) poenostavi. V odgovoru državnega organa so navedeni že obstoječi zakoni, ki ne odgovarjajo na moja postavljena vprašanja in problematiko.

-Po obstoječem zakonu je predvidena oddaja socialnih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno dejavnost. Ta se ne sklada z realnostjo. Veliko sobodajalcev, ki oddaja sobe 2 meseca v letu, poleg redne službe,  te prispevke oddajajo že tam. Naj jih plačujejo 2x? Tukaj je neskladje in ga je treba urediti, in zakon popraviti.

-Po obstoječem zakonu je predvideno, da mora imeti sobodajalec tudi računovodstvo ali računovodski servis. Za tiste, ki oddajajo 2 meseca na leto in so izven Ljubljane, ter zaslužijo manj kot 1.000,00evra na mesec je to prevelik strošek, in si ga je nemogoče privoščiti. Poleg plačila davkov, pistojbin, računovodskih servisov, položnic elektrike-vode,..jim ne ostane nič.  Torej je to treba v obstoječem zakonu spremeniti in popraviti.

-Pri obstoječem zakonu, ki zahteva nešteto obveznosti, pogojev in papirjev, je za 2 mesečno oddajo sob absolutno preveč in se ne splačajo. Saj mine mesec dni, preden se vse to uredi in nato se samo 2 meseca obratuje (juli, avgust), ter nato ukine dejavnost. Naslednje leto, če se hočemo držati zakona, pa spet ponovno ponoviti celotni proces. Menim, da so takšni pogoji in zahteve zelo absurdne in nesmiselne. Naj se zakon spremeni in dopolni, da se kratko oddajanje sob-za 2meseca,. obravnava kot klasičo oddajo nepremičnin v najem, ter naj se davek plačuje 1x letno.

...

Ponovno predlagam, da se obstoječi zakon spremeni in dopolni. Za kratko oddajo sob-2 meseca letno, naj se ukine plačilo socialnih prispevkov. Naj se takšno oddajo obravnava kot klasični najem nepremičnin in naj se davek oddvaja samo 1x letno. Tako bi imeli korist vsi. Država, turisti, lokalna skupnost in sobodajalci.

hvala


ahac36 nuncij | 11.12.2017 | 11:19
Zakaj bi bili ravno sobodajalci oproščeni plačevanja pavšalnih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje? Tudi popoldanski s.p-ji jih morajo plačevati, čeprav dejavnost opravljajo le občasno in zaslužijo približno toliko ali manj kot tisti, ki oddaja stanovanje 2 meseca v letu. Naj bo za vse enako težko.