Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predlog za uvedbo državnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka trebušne slinavke
 
Marija Krajnc
Ogledov: 2147
Predlog ustvarjen 07.12.2017
Z odzivom organa 17.09.2018
Zadnja sprememba 06.12.2017 21:43:59

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (2)  
JazPravim | 11.12.2017 | 23:43
Bolezen zal poznam se predobro, mnogo prezgodaj mi je vzela mami.

Po mojem vedenju zaenkrat ne obstaja presajalni test za raka trebusne slinavke. Ce obstaja, sem zelo vesela svoje zmote. 

Vsekakor bi morali na podrocju ozavescanja, diagnosticiranja in zdravljenja raka trebusne slinavke storiti velike korake. Statistika umrljivosti se v 40ih letih ni spremenila. Tudi zaradi slabega ozavescanja javnosti o simptomih. Tukaj bi morali zaceti. Simptomi se pri marsikom pojavijo (zlasti ko je tumor na glavi trebusne slinavke), a jih vecina odpise mislec da gre za kake trebusne zadeve ipd. Prav tako ni programov spremljanja za svojce obolelih, ceprav je znano, da je v dolocenem procentu rak trebusne slinavke tudi stvar genetike. Skratka do sedaj ni bilo na tem podrocju v Sloveniji narejenega NIC. Kot da obstaja zgolj rak dojk. 
db1996 | 15.12.2017 | 08:59
Duktalni adenokarcinom trebušne slinavke absolutno predstavlja pomemben in velik problem v Evropi in po svetu. Še toliko bolj je zaskrbljujoče, da je stopnja pojavnosti skoraj enaka stopnji smrtnosti. Žal moram glasovati proti predlogu, saj zaenkrat izvedba takega programa ni mogoča, saj zanesljivi presejalni testi še ne obstajajo (Shin et al. Pancreatic Cancer Screening. Gastroenterol Clin North Am. 2012, marec; 41 (1):
143–157). Kakorkoli pa predlagam avtorici predloga, da svoj predlog spremeni v smeri, da bi na ravni države organizirali ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Menim, da bi bilo zelo koristno, da bi se državljane ozaveščalo o opozorilnih znakih, ki so npr. slabost, zmanjšanje telesne teže, zlatenica, ipd. Skratka, ko in če avtorica, predlog spremeni v smeri, da se predlaga uvedba državnega programa ozaveščanja, verjamem v dober uspeh predloga.