Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ugovor zoper točkovanje na maturi
Alissa White-Gluz
Ogledov: 1739
Predlog ustvarjen 04.12.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 03.12.2017 10:36:32

  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

Po trenutni ureditvu je tako:
Če dijak poda ustrezen ugovor zoper točkovanje pri določenem predmetu na maturi, nastopi drugi ocenjevalec, ki gre skozi VSE pole in naloge pri predmetu, ne pa samo skozi tiste naloge oz. dele pol, zoper katerih točkovanje dijak ugovarja.

Nemalokrat se zgodi, da dijaku zmanjka npr. 1 % do višje ocene. Gre na vpogled, najde napako v njegovo škodo pri neki nalog, spiše ugovor zoper točkovanje te naloge. Potem mu ocenjevalec prizna eno točko pri tej nalogi, mu pa zbije točko ali dve pri neki drugi nalogi ali drugi poli, zaradi česar dijak nima nobene koristi, temveč je oškodovan za 30 €, kolikor stane neuspešen ugovor. To se zlasti dogaja pri ugovorih zoper točkovanje jezikovnih predmetov, najbolj izrazito je pri eseju od slovenščine.

Zato predlagam, da naj se ali pri ugovoru ponovno oceni SAMO tiste naloge, zoper katerih točkovanje dijak ugovarja, ali pa da se 30 € za neuspešen odgovor plača samo, če drugi ocenjevalec oceni vse naloge natanko isto kot prejšnji ocenjevalec. 


Ključne besede matura ugovor točkovanje
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

tarap | 14.12.2017 | 13:31
Ideja je sicer na mestu, vendar je celotni sistem ocenjevanja maturitetnih pol popolnoma zgrešen. Žalostno je, da se v velikih primerih, ko dijak poda ugovor zoper točkovanje, dejansko najde veliko zgrešenih pik in se tako ocena poviša. Potem se lahko vprašamo, koliko je takih dijakov, ki se jim ne zdi vredno podati ugovora (ali celo ne vedo, kako), a si s tem prikrajšajo višjo oceno?

Menim, da bi zato morali maturitetne pole večkrat oceniti različni ocenjevalci - za zagotovitev čim bolj realnih rezultatov, saj se le gre za prihodnost dijakov, ki so za to preverjanje delali 4 leta.

Podobno se seveda velikokrat govori tudi v medijih, npr.: http://www.slovenskenovice.si/novice/slo..evalci-malomarni .
znalček | 06.12.2017 | 15:15
Mislim, da je drugi predlog dober. Ne plačaš, če gre pri določeni nalogi gor, pri drugi pa dol.
5r | 05.12.2017 | 09:45
Boljši predlog bi bil, da se cena ugovora podraži na 300 € , ki pa se plača samo, če drugi ocenjevalec oceni vse naloge tako, da dobimo višjo oceno od prejšnjega ocenjevanja. 
ŠALA

Žal je tukaj trenutno nekaj rizika in v kolikor ti res malo manjka do boljše ocene pač reskiraš 30 eur, v kolikor pa ti manjka veliko pa lahko ob tem dobiš celo slabšo oceno.

V kolikor bi bil sprejet tvoj predlog za plačilo ob ugoditvi (višji oceni) bi skoraj vse eseje popravljali 2 krat. Izjema najvišje ocenjeni eseji.