Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sive plombe ven, bele not - brezplačna zamenjava brez doplačila

6210 OGLEDOV 34 KOMENTARJEV

Sive plombe ven, bele not in to povsem brezplačno, če imaš urejeno zdravstveno zavarovanje osnovno in dopolnilno brez doplačila.

Dokazano je, da sive plombe škodujejo zdravju, bele manj.

54 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 1. 2018

Odziv Ministrstva za zdravje

Skladno z Uredbo (EU) 2017/852 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. 5. 2017 o živem srebru in razveljavitvi Uredbe (ES) št. 1102/2008 naj bi države članice EU postopno opustile uporabo zobnega amalgama. ZZZS v zvezi z omenjeno Uredbo (EU) 2017/852 Evropskega parlamenta in Sveta že pripravlja ustrezno spremembo Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se nanaša na otroke, nosečnice in doječe matere. V tem delu stopi Uredba v veljavo 1. 7. 2018. Novelo Pravil bo Upravni odbor ZZZS predvidoma obravnaval januarja 2018, nato bo sledila javna razprava.

Kar zadeva ostale ukrepe za postopno opustitev uporabe zobnega amalgama, ki morajo biti pripravljeni skladno z Uredbo (EU) 2017/852, pa bo pri oblikovanju potrebno upoštevati razvoj in strokovno mnenje stomatološke stroke ob hkratnem upoštevanju finančnih zmožnosti v kontekstu zobozdravstvenega varstva.

V zvezi z uporabo amalgama velja izpostaviti dosedanje izhodišče slovenske stomatološke stroke, da so zobni amalgami, če so uporabljeni po načelih dobre klinične prakse, varni, cenovno ugodni in kakovosten material, ki ostaja kot ena od možnosti reparacije okvarjenih zobnih ploskev.

V zvezi z varnostjo amalgamskih zobnih zalivk in zobnih zalivk iz drugih materialov pa izpostavljamo tudi mnenje, ki ga je v aprilu 2015 sprejel Neodvisni znanstveni odbor Evropske komisije za nastajajoča in na novo ugotovljena zdravstvena tveganja - dokument »The safety of dental amalgam and alternative dental restoration

Komentarji