Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sive plombe ven, bele not - brezplačna zamenjava brez doplačila
 
verso verso
Ogledov: 3559
Predlog ustvarjen 24.11.2017
Z odzivom organa 12.01.2018
Zadnja sprememba 22.11.2017 11:59:14

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (34)  
Anči | 15.12.2017 | 08:50
Sem za, da se sive plombe "nadomestijo" z belimi, saj mi je sam zobozdravnik povedal, da naj bi sive plombe škodile zdravju. ZZZS zobozdravnikom koncesionarjem prispeva 30 € za zalivko na treh ploskvah, torej bi lahko bila bela plomba plačana iz sredstev ZZZS.  
Marija Novak | 15.12.2017 | 09:03
Predlog mi je všeč in menim, da so bele plombe manj škodljive in tudi manj so vidne. Moje mnenje je, da bi bele plombe morale biti brezplačne za vse ob dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. 
db1996 | 15.12.2017 | 09:04
Menim, da bi bil predlog bolj ustrezen, če bi bil zastavljen v drugi smeri. V kolikor se govori o tem, da bi bile vse nove plombe bele, se s predlogom strinjam. Kakorkoli pa menim, da ni nobene potrebe, da bi iz zdravstvenega zavarovanja plačali menjavo že vstavljenih sivih plomb z belimi.
lea123 | 15.12.2017 | 09:05
Definitivno sem za predlog. V zadnjem času smo lahko spremljali veliko razprav o škodljivosti sivih plomb. V tujini jih že nekaj časa ne uporabljajo, sploh pa ne za otroke in nosečnice. Sive plombe vsebujejo težke kovine-živo srebro, ki  povzroča bolezni živčnega sistema (od čustvene labilnosti in težav s spominom do depresije, anksioznosti, multiple skleroze… ), avtoimunske bolezni in bolezni imunskega sistema, črevesne bolezni in druge bolezni, kot je kronična utrujenost, ženske bolezni, neplodnost. Še več posledic si lahko pogledate na spodnji spletni strani.
http://www.razstrupi-se.si/preberi&#..5;zivim-srebrom/
Če je zadeva škodljiva zdravju, bi moralo zdravstvo pri tem absolutno ukrepati.
ju46 | 15.12.2017 | 09:14
S predlogom se strinjam, saj je že veliko raziskav pokazalo, da so bele plombe bolj zdrave in bolj funkcionalne saj se kemično veže na zobne strukture, s tem pa poveže in drži skupaj vse zobne ploskve, siva plomba pa zgolj zapolnjuje prostor, kot kovina pa se razteza, s čimer pripomore k odlomu delcev zobne krone in nastanku fraktur v zobni strukturi. Mnenja sem tudi, da bi lahko bila menjava sivih plob za bele brezplačna, saj bi s tem pripomobli k izboljšanju kakovosti zobne sklenine. 
http://www.benedek.si/2013-12-17..-sive-plombe
CM | 15.12.2017 | 10:21
Menim, da je predlog zelo dober in se z njim seveda strinjam, saj so sive plombe veliko bolj škodljive za zdravje, zaradi vsebovanega živega srebra. Ta seveda povzroča raka in druge bolezni. Bele plombe pa so na drugi strani manj škodljive in estetske. 
bojanal_ | 15.12.2017 | 10:29
S predlogom se delno strinjam, kot so že drugi navedli, brezvezna zamenjava sivih plomb za bele je škodljiva, tako da se mi zdi ustrezno, da bi bila zamenjava brezplačna v kolikor bi bila menjava sive plombe res potrebna (npr. po 10 letih, saj je 10 let predvidena doba trajanja sive plombe, ali pa če bi plomba padla ven), in pa, da bi sprejeli zakon, da se sive plombe umaknejo iz uporabe, ter da se v prihodnje uporabljajo samo bele, ki so manj škodljive tako za pacijente kot tudi za zdravnike. Torej, da bi bele plombe nadomestile sive, in bi bile brezplačne. Bele plombe so tudi bolj funkcionalne, kot so zapisali na spletni strani zobozdravstva Benedek: "Bela plomba se kemično veže na zobne strukture, s tem pa poveže in drži skupaj vse zobne ploskve. Amalgamska plomba zgolj zapolnjuje prostor, kot kovina pa se razteza, s čimer pripomore k odlomu delcev zobne krone in nastanku fraktur v zobni strukturi". 
Ursam | 15.12.2017 | 10:33
S tem predlogom se strinjam, saj je bilo znanstveno dokazano, da so sive plombe škodljive, škodujejo našemu zdravju poleg tega pa se belih plomb skoraj ne opazi, kar je prav tako velik plus. Zamenjava plomb pa bi potekala brezplačno, seveda če imaš urejeno zdravsteno zavarovanje .
golobtjasa | 15.12.2017 | 10:33
Sem enakega mnenja kot večina, veliko bolje in lepše bi bilo če bi dobili nove plombe v beli barvi.Velikokrat je bilo že omenjeno da sive plombe škodujejo zdravju. Glede na to da sedaj ko nemoremo imeti več brezplačnega zobozdravstva, se strinjam da plačujemo zato da imamo urejene zobe. Bele plombe bi lepo nadomestile sivino, kar se strinjam da je umik sivih zob. Zanimivost: http://www.lepnasmeh.si/bele-plombe-direktni-inlayi/
Selena Kolli | 15.12.2017 | 10:38
Predlog se mi zdi, praktičen in se strinjam z njim, saj poznam veliko, ljudi, ki morajo "pod prisilo" , ker nimajo denarja nositi sive plombe, in z nijimi  niso zadovoljni, ker  ne zgledajo tako lepo in vpliva na njihovo samozavest. Tudi glede iz vidika zdravja pa, članek na spletni strani vizita.si, zagovarja dejstvo, da so črne plombe škodljive za zdravje ljud (kot so zastrupitve in podobno)i, čeprav se s tem ne strinjajo vsi strokovnjaki s tega področja.

Katja9 | 15.12.2017 | 10:40
Ta predlog je zelo dober! Vsekakor lahko trdim, da bele plombe estetsko bolje izgledajo in so vizualno povsem ne moteče. Predvsem pa je potrebno dati velik povdarek tudi na naše zdravje. Če tudi so sive plombe cenejše, so pa vsekakor bolj škodljive od belih. Sive plombe povzročajo zastrupljenost z živim srebrom, kar pa povzroča veliko bolezni, kot so bolezni živčnega sistema, avtoimunske bolezni in bolezni imunskega sistema, črevesne bolezni, itd. Kar okoli 80 odstotkov živega srebra, ki izhlapi iz amalgamskih zalivk, se naloži nekje v telesu. Ta odstotek je zaskrbljujoč, zato bi lahko rekli, da na zdravju res ne bi smeli vrčevati!
(Vir: http://www.razstrupi-se.si/preberi&#..vim-srebrom/);
maja novak | 15.12.2017 | 10:43
Strinjam se, da bi sive plombe brezplačno zamenjali za bele. Sive so veliko bolj škodljive za zdravje in tudi estetsko so bele  lepše od sivih. So tudi bolj obstojne, in bi imeli manj dela z popravili kot s sivimi. Če imaš urejeno zdravstveno zavarovanje, bi morali bele plombe dobiti brezplačno. 
Vesna Sandic | 15.12.2017 | 10:51
S predlogom se definitivno strinjam, saj mnoge raziskave kažejo, da so sive plombe oz. zalivke dejansko škodljive za telo. Kljub temu, da jih danes skoraj večina stomatologov uporablja in, da takšne plombe lahko zdržijo celo dvakrat dlje kot bele, pa te predstavljajo veliko nevarnost za pojav nevarnih bolezni. Sive plombe vsebujejo zelo veliko odstotek živega srebra (50%) in amalgama, ki lahko vpliva na pojav različnih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, depresija,… Državi kot sta Norveška in Švedska sta uporabo amalgamske zalivke že umaknile, saj zagovarjata raziskave, ki menijo, da je uporaba takšnih zalivk škodljiva. Menim, da bi morala tudi Slovenija prenehati z uporabo takšnih zalivk, saj je več kot očitno, da imajo sive zalivke slab vpliv na nosečnice in bolnike. Poleg tega pa bi država morala omogočiti brezplačno uporabo belih plomb, če ima posameznik urejeno zdravstveno zavarovanje osnovno in dopolnilno brez doplačila.  http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/..ale-skrbeti.html
Teja_J | 15.12.2017 | 11:03
S predlogom se popolnoma strinjam. Vemo, da je že veliko raziskav bilo izvedenih, ki dokazujejo škodljivost sivih plomb. Če že plačujemo zdravstveno in dodatno zavarovanje vsak mesec, bi bilo normalno, da so take storitve brezplačne. Škodljivo je namreč živo srebro, ki ga vsebuje siva plomba in lahko resno ogrozi naše zdravje. Res je, da so cenejše in zdržijo dvakrat dlje, vendar v tem primeru gre za ogroženo zdravje, zato bi bilo pravilno, da država poskrbi za svoje državljane in naredi reformo v zdravstvu vsaj na tem področju. Bele plombe so zelo drage in si jih vsakdo žal ne more prioščiti. 

Anđela Krajinović | 15.12.2017 | 11:09
Popolnoma podpiram ta predlog, saj se nanaša na človekovo zdravje, ki je najbolj pomembna stvar v življenju. Sive plombe so škodljive za telo, povzročajo bolezni živčnega sistema, črevesne bolezni. Glede na to da smo zdravstveno zavarovani, menim da bi bele plombe morale biti brezplačne. 
Stran:   1 2 3