Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sive plombe ven, bele not - brezplačna zamenjava brez doplačila
 
verso verso
Ogledov: 4153
Predlog ustvarjen 24.11.2017
Z odzivom organa 12.01.2018
Zadnja sprememba 22.11.2017 11:59:14

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (34)  

Sive plombe ven, bele not in to povsem brezplačno, če imaš urejeno zdravstveno zavarovanje osnovno in dopolnilno brez doplačila.

Dokazano je, da sive plombe škodujejo zdravju, bele manj.


Ključne besede zamenjava, plombe
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

anekdota | 17.01.2018 | 18:28
 
Odgovor vladi:

Koliko let bo spet trajalo preden se bo sestalo mnogo komisij itn, preden se bo v celoti odpravilo amalgamske zalivke. Naj vas spomnim, kaj ste odgovorili na podoben predlog vladi leta 2014: predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5919

Povezava, ki ste jo navedli v odgovoru na ta predlog nima direktne povezave na mnenje EU komisije in je potrebno dodatno iskanje na to poročilo: https://ec.europa.eu/health/sites/health..cs/scenihr_o_046.pdf
- Glede na to poročilo se očitno nekatera mnenja EU razlikujejo od mnenj drugih zdravstvenih in zobozdravstvenih organizacij po svetu. Stroka še zdaleč ni enotna. Koga bo poslušala naša stroka je verjetno stvar ohranjanja pozicije privilegijev in interesov nekaterih.

POHVALA pa za to, da ste končno ratificirali pogodbo Minamata konvencije, ki zavezuje odpravi živega srebra oz. posledično tudi amalgama v zobozdravstvu. http://www.mercuryconvention.org/Countries
Upam na čimhitrejšo implementacijo pogobe in čimmanj izogovorov v njeni implementaciji.

Kot sem pisal pri odpravi amalgamskih zalivk ne gre zgolj za zdravje posameznika, temveč za nepravičnost v kateri si revni belih zalivk ne morejo privoščiti in so prisiljeni nositi škodljive amalgamske. Obenem pa so z škodljivim vplivom amalgama zelo izpostavljeni tudi zobozdravniki. Obenem pa ima tudi negativen vpliv na okolje doma in po svetu.


---
Nekaj dodatnih mnenj, poročil in priporočil:

* WHO Executive Board adopts resolution on mercury ‐
http://www.mercuryconvention.org/News/WH..id/3604/Default.aspx
"Izvršni odpor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pozdravlja uradno sprejetje sklepe konvencije Minamata, ki so se Minamata konvencije o živem srebru oktobra 2013 udeležile, in spodbuja države članice (in ustrezne regionalne organizacije za gospodarsko povezovanje), da sprejmejo potrebne notranje ukrepe, da ČIM PREJ podpišejo, ratificirajo in IZVAJAJO Minamata konvencijo o živem srebru, ter aktivno sodelujejo v nacionalnih, regionalnih in mednarodnih prizadevanj za izvajanje Minamata konvencije o živem srebru." 

Članek International Academy of Oral Medicine and Toxicology 
- Članek:  "The Scientific Case Against Amalgam": http://iaomt.org/scientific-case-mercury-amalgam/
V članku prikaže tabelo, ki prikazuje statistiko zmanjšanja ali odprave zelo različnih zdravstvenih težav pri 1569 pacientih.
Citiram: "But let us at least minimize that risk where the science is firm. Amalgam has got to go. And if the mercury–Alzheimer’s disease connection holds up, our profession is going to need some heavy rain gear." 

** WHO - Mercury in Health Care - http://www.who.int/water_sanitation_heal..curypolpap230506.pdf
citiram: 
"According to a report submitted to the OSPAR Commi ssion (cooperation on the protection of the marine environment of the North-East Atlantic), in the United Kingdom, annually 7.41 tonnes of mercury from dental amalgam are discharged to the sewer, atmosphere or land, with another 11.5 tonnes sent for recycling or disposed with the clinical waste stream. Together, mercury contained in dental amalgam and in laboratory and medical devices, account for about 53% of the total mercury emissions"

** Scientific Committee on Health and Environmental Risks SCHER
Opinion on the environmental risks and indirect health effects of mercury in dental amalgam 
http://ec.europa.eu/health/archive/ph_ri..docs/scher_o_089.pdf

** Concise International Chemical Assessment Document 50
ELEMENTAL MERCURY AND INORGANIC MERCURY COMPOUNDS:
HUMAN HEALTH ASPECTS, WHO 2003
http://www.who.int/ipcs/publications/cicad/en/cicad50.pdf

** Study on the potential for reducing mercury pollution from dental amalgam and batteries
Final report, European Commission – DG ENV, 11 July 2012
- https://publications.europa.eu/en/public..50f-faab159561a6
- https://iaomt.org/?s=amalgam
- http://www.zeromercury.org/phocadownload..5;Battery-Hg.pdf

** https://ehp.niehs.nih.gov/search-ehp..neral_search=Mercury

** http://www.mercuryconvention.org/Home/Vi..id/3455/Default.aspx

** https://www.youtube.com/watch?v=Z1RHWfJSo6w

** http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=783


Zdenc | 21.12.2017 | 07:07
Predlog je všečen, vendar kot ponavadi manjka bistvena sestavina. Od kod denar za to. Če kdo misli, da je v sedanji organizaciji zdravstva denarja dovolj, pa se naj vpraša zakaj se na operacijo raka prostate čaka 6 mesecev. Ali so bele plombe bolj pomembne od tega?
 
Maj | 20.12.2017 | 14:42
Strinjam se s tem, da bi vse nove plombe morale biti brezplačno bele.

Tudi inlaji/onlaji, bi morali biti brezplačni, če plačuješ osnovno in dodatno zavarovanje.
Ne pa, da te onlaj za en zob stane 300 evrov.

Stare plombe bi se pa pač menjale po potrebi, ne pa kar avtomatično, ker to bi bil pa res nesmiseln strošek.
Anđela Krajinović | 15.12.2017 | 11:09
Popolnoma podpiram ta predlog, saj se nanaša na človekovo zdravje, ki je najbolj pomembna stvar v življenju. Sive plombe so škodljive za telo, povzročajo bolezni živčnega sistema, črevesne bolezni. Glede na to da smo zdravstveno zavarovani, menim da bi bele plombe morale biti brezplačne. 
Teja_J | 15.12.2017 | 11:03
S predlogom se popolnoma strinjam. Vemo, da je že veliko raziskav bilo izvedenih, ki dokazujejo škodljivost sivih plomb. Če že plačujemo zdravstveno in dodatno zavarovanje vsak mesec, bi bilo normalno, da so take storitve brezplačne. Škodljivo je namreč živo srebro, ki ga vsebuje siva plomba in lahko resno ogrozi naše zdravje. Res je, da so cenejše in zdržijo dvakrat dlje, vendar v tem primeru gre za ogroženo zdravje, zato bi bilo pravilno, da država poskrbi za svoje državljane in naredi reformo v zdravstvu vsaj na tem področju. Bele plombe so zelo drage in si jih vsakdo žal ne more prioščiti. 

Vesna Sandic | 15.12.2017 | 10:51
S predlogom se definitivno strinjam, saj mnoge raziskave kažejo, da so sive plombe oz. zalivke dejansko škodljive za telo. Kljub temu, da jih danes skoraj večina stomatologov uporablja in, da takšne plombe lahko zdržijo celo dvakrat dlje kot bele, pa te predstavljajo veliko nevarnost za pojav nevarnih bolezni. Sive plombe vsebujejo zelo veliko odstotek živega srebra (50%) in amalgama, ki lahko vpliva na pojav različnih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, depresija,… Državi kot sta Norveška in Švedska sta uporabo amalgamske zalivke že umaknile, saj zagovarjata raziskave, ki menijo, da je uporaba takšnih zalivk škodljiva. Menim, da bi morala tudi Slovenija prenehati z uporabo takšnih zalivk, saj je več kot očitno, da imajo sive zalivke slab vpliv na nosečnice in bolnike. Poleg tega pa bi država morala omogočiti brezplačno uporabo belih plomb, če ima posameznik urejeno zdravstveno zavarovanje osnovno in dopolnilno brez doplačila.  http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/..ale-skrbeti.html
maja novak | 15.12.2017 | 10:43
Strinjam se, da bi sive plombe brezplačno zamenjali za bele. Sive so veliko bolj škodljive za zdravje in tudi estetsko so bele  lepše od sivih. So tudi bolj obstojne, in bi imeli manj dela z popravili kot s sivimi. Če imaš urejeno zdravstveno zavarovanje, bi morali bele plombe dobiti brezplačno. 
Katja9 | 15.12.2017 | 10:40
Ta predlog je zelo dober! Vsekakor lahko trdim, da bele plombe estetsko bolje izgledajo in so vizualno povsem ne moteče. Predvsem pa je potrebno dati velik povdarek tudi na naše zdravje. Če tudi so sive plombe cenejše, so pa vsekakor bolj škodljive od belih. Sive plombe povzročajo zastrupljenost z živim srebrom, kar pa povzroča veliko bolezni, kot so bolezni živčnega sistema, avtoimunske bolezni in bolezni imunskega sistema, črevesne bolezni, itd. Kar okoli 80 odstotkov živega srebra, ki izhlapi iz amalgamskih zalivk, se naloži nekje v telesu. Ta odstotek je zaskrbljujoč, zato bi lahko rekli, da na zdravju res ne bi smeli vrčevati!
(Vir: http://www.razstrupi-se.si/preberi&#..vim-srebrom/);
Selena Kolli | 15.12.2017 | 10:38
Predlog se mi zdi, praktičen in se strinjam z njim, saj poznam veliko, ljudi, ki morajo "pod prisilo" , ker nimajo denarja nositi sive plombe, in z nijimi  niso zadovoljni, ker  ne zgledajo tako lepo in vpliva na njihovo samozavest. Tudi glede iz vidika zdravja pa, članek na spletni strani vizita.si, zagovarja dejstvo, da so črne plombe škodljive za zdravje ljud (kot so zastrupitve in podobno)i, čeprav se s tem ne strinjajo vsi strokovnjaki s tega področja.

golobtjasa | 15.12.2017 | 10:33
Sem enakega mnenja kot večina, veliko bolje in lepše bi bilo če bi dobili nove plombe v beli barvi.Velikokrat je bilo že omenjeno da sive plombe škodujejo zdravju. Glede na to da sedaj ko nemoremo imeti več brezplačnega zobozdravstva, se strinjam da plačujemo zato da imamo urejene zobe. Bele plombe bi lepo nadomestile sivino, kar se strinjam da je umik sivih zob. Zanimivost: http://www.lepnasmeh.si/bele-plombe-direktni-inlayi/
Ursam | 15.12.2017 | 10:33
S tem predlogom se strinjam, saj je bilo znanstveno dokazano, da so sive plombe škodljive, škodujejo našemu zdravju poleg tega pa se belih plomb skoraj ne opazi, kar je prav tako velik plus. Zamenjava plomb pa bi potekala brezplačno, seveda če imaš urejeno zdravsteno zavarovanje .
bojanal_ | 15.12.2017 | 10:29
S predlogom se delno strinjam, kot so že drugi navedli, brezvezna zamenjava sivih plomb za bele je škodljiva, tako da se mi zdi ustrezno, da bi bila zamenjava brezplačna v kolikor bi bila menjava sive plombe res potrebna (npr. po 10 letih, saj je 10 let predvidena doba trajanja sive plombe, ali pa če bi plomba padla ven), in pa, da bi sprejeli zakon, da se sive plombe umaknejo iz uporabe, ter da se v prihodnje uporabljajo samo bele, ki so manj škodljive tako za pacijente kot tudi za zdravnike. Torej, da bi bele plombe nadomestile sive, in bi bile brezplačne. Bele plombe so tudi bolj funkcionalne, kot so zapisali na spletni strani zobozdravstva Benedek: "Bela plomba se kemično veže na zobne strukture, s tem pa poveže in drži skupaj vse zobne ploskve. Amalgamska plomba zgolj zapolnjuje prostor, kot kovina pa se razteza, s čimer pripomore k odlomu delcev zobne krone in nastanku fraktur v zobni strukturi". 
CM | 15.12.2017 | 10:21
Menim, da je predlog zelo dober in se z njim seveda strinjam, saj so sive plombe veliko bolj škodljive za zdravje, zaradi vsebovanega živega srebra. Ta seveda povzroča raka in druge bolezni. Bele plombe pa so na drugi strani manj škodljive in estetske. 
ju46 | 15.12.2017 | 09:14
S predlogom se strinjam, saj je že veliko raziskav pokazalo, da so bele plombe bolj zdrave in bolj funkcionalne saj se kemično veže na zobne strukture, s tem pa poveže in drži skupaj vse zobne ploskve, siva plomba pa zgolj zapolnjuje prostor, kot kovina pa se razteza, s čimer pripomore k odlomu delcev zobne krone in nastanku fraktur v zobni strukturi. Mnenja sem tudi, da bi lahko bila menjava sivih plob za bele brezplačna, saj bi s tem pripomobli k izboljšanju kakovosti zobne sklenine. 
http://www.benedek.si/2013-12-17..-sive-plombe
lea123 | 15.12.2017 | 09:05
Definitivno sem za predlog. V zadnjem času smo lahko spremljali veliko razprav o škodljivosti sivih plomb. V tujini jih že nekaj časa ne uporabljajo, sploh pa ne za otroke in nosečnice. Sive plombe vsebujejo težke kovine-živo srebro, ki  povzroča bolezni živčnega sistema (od čustvene labilnosti in težav s spominom do depresije, anksioznosti, multiple skleroze… ), avtoimunske bolezni in bolezni imunskega sistema, črevesne bolezni in druge bolezni, kot je kronična utrujenost, ženske bolezni, neplodnost. Še več posledic si lahko pogledate na spodnji spletni strani.
http://www.razstrupi-se.si/preberi&#..5;zivim-srebrom/
Če je zadeva škodljiva zdravju, bi moralo zdravstvo pri tem absolutno ukrepati.