Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved nerazgradljivih vrečk za sadje in zelenjavo
 
MilenaM
Ogledov: 7426
Predlog ustvarjen 20.11.2017
Z odzivom organa 19.03.2018
Zadnja sprememba 16.11.2017 10:17:49

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (36)   Popravki predloga  

Prepoved nerazgradljivih vrečk za sadje in zelenjavo

Sedaj se že vsi zavedamo težav, ki jih imamo z nerazgradljivimi materiali, ki končajo v naravi in se ne razgradijo tudi po več sto let. Največja težava so seveda izdelki iz plastike. Dokazov ne rabim tu dodajat, za vsakega je dovolj, da se sprohodi po okolici. Same plastike se pri nas reciklira zelo malo, tam nekje do 10%, kar pomeni, da vse drugo pristane v naravi, kar je nesprejemljivo.

Prvi korak bi moral biti že zdavnaj prepoved nerazgradljivih vrečk, ki jih kupec dobi zastonj.

Predlagam, da se prepove prodajanje sadja, zelenjave in pekovskih izdelkov v nerazgradljivi embalaži. Embalaža naj bo ali iz recikliranega papirja ali pa iz biorazgradljivega alternativnega materiala rastlinskega izvora. Tehnologija obstaja, trgovec pa je ne bo uporabil, ker to za njega predstavlja dodaten strošek in tega ne bo spremenil, če se ga v to ne prisili.

Prosim, da moj predlog vzamete resno, saj so spremembe v  to smer ključne za prihodnjost našega bivalnega okolja.

 


Ključne besede: Okoljevarstvo, zero waste, plastika
pravični | 26.07.2018 | 00:13
Ni mi jasno zakaj vrečka pristane v naravi. Saj imamo večina vsi organiziran odvoz odpadkov in ločeno zbiranje. Ko pridem domov vzamem solato iz vrečke in jo dam v koš za embalažo. Saj je ja ne bom metal skozi okno na dvorišče. Ostalih vrečk pa itak ne uporabljam, ker imam v avtomobilu priročne zložljive gajbice in košare v katere dam ves nakup. Je pa problem, ker je že skoraj vse predpakirano in je zelo malo izdelkov, kjer ni neke embalaže. Še kakšni navadni keksi imajo 3 ali 4 vrste različne embalaže, ko vse odpreš. Pred 50 leti je vse bilo v rinfuzi in si dobil v papirno vrečko vse od mesa do bonbonov na vago. Danes v moderni trgovini si je kaj takega težko sploh predstavljati, kej še, da bi bilo realno. 
Stran:   1 2 3