Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved nerazgradljivih vrečk za sadje in zelenjavo
 
MilenaM
Ogledov: 7693
Predlog ustvarjen 20.11.2017
Z odzivom organa 19.03.2018
Zadnja sprememba 16.11.2017 10:17:49

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (36)   Popravki predloga  

Sedaj se že vsi zavedamo težav, ki jih imamo z nerazgradljivimi materiali, ki končajo v naravi in se ne razgradijo tudi po več sto let. Največja težava so seveda izdelki iz plastike. Dokazov ne rabim tu dodajat, za vsakega je dovolj, da se sprohodi po okolici. Same plastike se pri nas reciklira zelo malo, tam nekje do 10%, kar pomeni, da vse drugo pristane v naravi, kar je nesprejemljivo.

Prvi korak bi moral biti že zdavnaj prepoved nerazgradljivih vrečk, ki jih kupec dobi zastonj.

Predlagam, da se prepove prodajanje nezmrznjenega sadja, zelenjave, gob in pekovskih izdelkov v nerazgradljivi embalaži. Embalaža naj bo ali iz recikliranega papirja ali pa iz biorazgradljivega alternativnega materiala (najbolje rastlinskega izvora). Tehnologija obstaja, trgovec pa je ne bo uporabil, ker to za njega predstavlja dodaten strošek in tega ne bo spremenil, dokler se ga ne prisili.

Prosim, da moj predlog vzamete resno, saj so spremembe v  to smer ključne za prihodnjost našega bivalnega okolja.

 


Ključne besede Okoljevarstvo, plastika
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

pravični | 26.07.2018 | 00:13
Ni mi jasno zakaj vrečka pristane v naravi. Saj imamo večina vsi organiziran odvoz odpadkov in ločeno zbiranje. Ko pridem domov vzamem solato iz vrečke in jo dam v koš za embalažo. Saj je ja ne bom metal skozi okno na dvorišče. Ostalih vrečk pa itak ne uporabljam, ker imam v avtomobilu priročne zložljive gajbice in košare v katere dam ves nakup. Je pa problem, ker je že skoraj vse predpakirano in je zelo malo izdelkov, kjer ni neke embalaže. Še kakšni navadni keksi imajo 3 ali 4 vrste različne embalaže, ko vse odpreš. Pred 50 leti je vse bilo v rinfuzi in si dobil v papirno vrečko vse od mesa do bonbonov na vago. Danes v moderni trgovini si je kaj takega težko sploh predstavljati, kej še, da bi bilo realno. 
urskaaaaaa | 27.03.2018 | 11:26
S predlogom se strinjam, saj se dan danes ljudje ne zavedamo kaj s svojim početjem počnemno naravi. Dobro bi bilo če bi začeli problem onesnaževanja jemati bolj resno saj ravno odadna plastika predstavlja velik problem. Res pa je, da bi uvedba le tega, pomenila dodatne stroške trgovcem, ki bi le zaradi tega morda bili močno proti. Vendar vseeno menim, da glede na to, da nam narava kot sama toliko nudi, bi tudi mi morali malo bolj gledati na to, kaj s svojim početjem in malomarnostjo počnemo.
Romza | 27.03.2018 | 11:18
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Romza | 27.03.2018 | 11:16
Predlog je smiseln. Potrebno je gledati na prihodnje generacije in jim omogočiti čim bolj čisto okolje. To lahko storimo s tem da poskrbimo za to, da bo embalaža iz recikliranega papirja ali pa iz biorazgradljivega alternativnega materiala.
Anonimna upravnica A | 27.03.2018 | 11:11
Tudi sama sem mnenja, da bi morali manj oziroma sploh ne uporabljati plastičnih vrečk, saj je tega res že preveč. Danes se nam to še ne zdi takšen problem, čez nekaj let, ko se bodo začele pojavljati posledice pa bo vse narobe. Že tako ali tako preveč onesnažujemo okolje v katerem živimo. Menim, da bi moral biti vrečke iz razgradljivih materialov, ki bi jih lahko ponovno reciklirali.
Borut Žinko | 20.12.2017 | 20:49
 
S tem predlogom se pa tudi jaz zelo strinjam, saj kot smetar opažam, da se veliko teh in podobnih vrečk prehitro odvrže v smeti!  Kolikor mi je znano že obstajajo podobne vrečke, ki so narejene iz naravi prijaznih materialov ( krompirjev škrob )!
Pat123 | 15.12.2017 | 11:03
Popolnoma se strinjam s tem predlogom, saj so plastične vrečke biološko nerazgradljive in vsekakor škodujejo okolju. Kot je zapisanov v članku se onesnaževanje našega okolja povečuje skoraj vsako sekundo, saj kar 98% vrečk ne kočna v predelavi. Predlagam, da se obvezno ovedejo razgradljive vrečke, saj bomo tako okolju veliko bolj prijazni in menim, da bomo s tem vsaj malo pripomogli k čistejšemu okolju. Vsekakor naš čaka še dolga pot, vendar vsak korak šteje. 

https://sites.google.com/site/problemplasticnihvreck/Selena Kolli | 15.12.2017 | 11:02
S predlogom se strinjam, saj menim in vsi že opozarjajo kako so plastične vrečke škodujejo okolju. Nekateri ljudje pa vrečke odvržejo v naravo, ko jih več ne potrebujejo, ker so tudi nekatere iz zelo slabe plastike, da  se ne bi strgale, in ni možno, da bi jih večkrat tudi uporabljal.
golobtjasa | 15.12.2017 | 10:58
Vsekakor se strinjam s predlogom, da se prepove plastične vrečke za prodajo sadja in zelenjave. Veliko bolj uporabno bi bile papirnate vrečke v rjavi barvi katere že obstajajo vendar niso stopile ravno v veljavo, ali pa vrečka iz lutnje za večkratno uporabo s tem bi privarčevali in manj onesnaževali okolje. S tem plastične vrečke ne bi pristale v rekah zaradi katerih umirajo tudi številne živali. Vsekakor vrečke niso edini problem, velik problem so vsi plastificirani produkti, ki prav tako kot vrečke predstavljajo velik problem. 
Nezabz | 15.12.2017 | 10:31
S predlogom se popolnoma strinjam, saj plastične vrečke onesnažujejo okolje, namesto le-teh, bi lahko uporabljali razgradljive materiale, ki so na voljo in s tem prispevali k manjšem onesnaževanju narave.
Ursam | 15.12.2017 | 10:30
S predlogom se strinjam, saj bi morali uporabljati razgradljive materiale, ki so okolju in naravi prijazni, namesto plastičnih, saj s tem onesnažujemo našo naravo. Prav tako je uporaba plastičnih vrečk neuporabna. 
Izzabella | 15.12.2017 | 10:19
Predlog mi je uzredno všeč, namreč premalo poskrbimo za samo naravo. Vrečke plastične so popolnoma neuporabne. Iz svojih lastnih izkušenj lahko rčeem da se mi le nabirajo v predalih in drugod po stanovanju. Ob enem ko bi prepovedali nerazglardljive vrečke, bi pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja, ki pride is strani tovarn, ki jih izdelujejo. Ob tem predlogu ne bi bil nobeden na slabšem, ravno nasprotno, profitirala celotna skupnost.
ac6424 | 15.12.2017 | 09:22
Menim da je ta predlog zelo dober, ker na ta način bi se zmanjšalo onesneževanje zraka zato ker te vrečke so zelo težko razgradljive. Za ta namen bi se lahko uvedle papirnate vrečke, bio-vrečke al pa vrečke za ponovno uporabo iz različnih materialov. Ta predlog je Francija sprejela leto 2015 in v uporabi uvedla od 1.1.2016, kar je razvidno iz tega članka. http://ebm.si/zw/o/2014/francija-pre..lasticne-vrecke/
Nicki | 15.12.2017 | 09:17
Strinjam se z predlogom. Mislim, da bi vlada morala resno začeti razmišljati o tem (čeprav bi morala o tem začeti razmišljati že leta nazaj). Vem, da nekateri mislijo, da ukinitev plastičnih ne bo pripomoglo k izboljšanju njihovega  življenskega okolja, vendar vsaka mala sprememba proti manjšemu onesneževanju, bo lahko veliko pomenila za naslednje generacije. 
db1996 | 15.12.2017 | 09:09
S predlogom se popolnoma strinjam. Namesto plastičnih vrečk, bi lahko za prenos sadja in zelenjave iz trgovine brez težav uporabljali tudi papirnate vrečke, ki so okolju mnogo manj škodljive. Poleg tega menim, da strošek menjave za trgovce niti ne bi bil zelo visok.

Prepoved nerazgradljivih vrečk za sadje in zelenjavo

Sedaj se že vsi zavedamo težav, ki jih imamo z nerazgradljivimi materiali, ki končajo v naravi in se ne razgradijo tudi po več sto let. Največja težava so seveda izdelki iz plastike. Dokazov ne rabim tu dodajat, za vsakega je dovolj, da se sprohodi po okolici. Same plastike se pri nas reciklira zelo malo, tam nekje do 10%, kar pomeni, da vse drugo pristane v naravi, kar je nesprejemljivo.

Prvi korak bi moral biti že zdavnaj prepoved nerazgradljivih vrečk, ki jih kupec dobi zastonj.

Predlagam, da se prepove prodajanje sadja, zelenjave in pekovskih izdelkov v nerazgradljivi embalaži. Embalaža naj bo ali iz recikliranega papirja ali pa iz biorazgradljivega alternativnega materiala rastlinskega izvora. Tehnologija obstaja, trgovec pa je ne bo uporabil, ker to za njega predstavlja dodaten strošek in tega ne bo spremenil, če se ga v to ne prisili.

Prosim, da moj predlog vzamete resno, saj so spremembe v  to smer ključne za prihodnjost našega bivalnega okolja.

 


Ključne besede: Okoljevarstvo, zero waste, plastika