Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Avtomatsko skeniranje registerskih tablic - policijski avtomobili
 
Anonimen Uporabnik
Ogledov: 1548
Predlog ustvarjen 20.11.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 15.11.2017 14:36:54

  Predlog   Število glasov   Komentarji (12)  
DavidS | 20.11.2017 | 09:06
Če se ne motim, je to že v zakonu, varuhinja človekovih pravic pa je zahtevala ustavno presojo.

Ker so mi s tem, da Policija preveri veljavnost moje registrske tablice brez da me ustavi, res kršene osnovne človekove pravice....(Slovenistan press)
Burek Man | 20.11.2017 | 10:00
Seveda so.

Potem policija postavi kamere na vse vpadnice in večje ceste, in lahko sledi čisto vsakemu, kdaj se je peljal, kje se je peljal, in delajo bazo premikov (skoraj) vseh slovencev. 

Naj kar lepo ročno ustavljajo, saj so za to plačani. Pa naj dajo še komu za pihat, da ne bo potem jok in stok, ko bo spet kdo povožen. Sploh nevem kdaj sem nazadnje videl alkoteste sredi dneva (po službi in po petih pirih na poti dam, in podobne vsakodnevne situacije). 
DavidS | 20.11.2017 | 11:24
Kamere so že sedaj postavljene na vseh pomembnejših cestah za spremljanje prometa.

Dokler se podatki ne shranjujejo trajno v neko bazo, ki bi omogočala dejansko naknadno sledenje nekemu vozilu, jaz ne vidim težave.

Z avtomatskim zaznavanjem lahko pridobimo poleg informacije o "ukradenosti" vozila tudi druge podatke....če ima vozilo veljavno registracijo....če je lastniku vozila izrečen ukrep prepovedi vožnje....če je lastnik vozila na seznamu iskanih oseb ali je za njim izdana tiralica....verjetno bi se našlo še kaj.

Vdor v zasebnost je enak, kot če policist med vožnjo pokliče na centralo in zahteva preverbo registrske tablice, le da je avtomatika neprimerno bolj učinkovita.

In morda bi ob boljši učinkovitosti lahko imeli tudi več preventivne prisotnosti policistov v prometu, kjer se strinjam da je v tem trenutku stanje porazno.
Burek Man | 20.11.2017 | 11:37
Problem je, da težko preprečih trajno hrambo teh podatkov.  Že zdaj je kar nekaj afer policije glede nepravilnega dela s podatki, potem bo pa še huje. 

Isti ukrep bi dosegli tudi za pešce, kjer bi na vsakem križišču s prstim odtisom in skenom obraza preverili, da slučajno ne obstaja kaka tiralica ali neplačan račun za elektriko na tvoje ime.  Če se ti to zdi neprimerno, veš koliko se meni zdi neprimerno avtomatsko skeniranje tablic. 
DavidS | 20.11.2017 | 13:20
Približno enako težko, kot do sedaj - kamere so že na cestah, programska oprema za prepoznavanje registrskih tablic pa je trivialna zadeva.

Enako težko, kot je nekomu beležiti in trajno hraniti vse opravljene telefonske klice (kar je bistveno večji poseg v zasebnost), pa zaradi tega ne bomo prešli nazaj na telefonske operaterje ki ročno prevezujejo klice v centralah, da onemogočimo avtomatsko zbiranje podatkov.
Boste nehali uporabljati splet, ker obstaja možnost, da vaš ponudnik trajno beleži vse spletne strani, ki ste jih obiskali?

Varnost (še bolj pa učinkovitost) in zasebnost večkrat prideta v konflikt. in potrebno je najti neko ravnotežje, ki brez pretiranih posegov v zasebnost omogoča čim večjo stopnjo varnosti.

In čeprav je seveda pri novih tehnologijah potrebno pomisliti tudi na možnosti zlorab, je edina možnost da se izognemo vsem možnim zlorabam to, da se vrnemo v kameno dobo.

V tem konkretnem primeru je moje mnenje, da z samim avtomatskim vpogledom moje zasebnosti ne kršijo (ker lahko enak vpogled naredijo tudi ročno), se pa precej poveča učinkovitost policijskega dela in s tem tudi varnost vseh državljanov.

Možnost zlorabe v obliki trajnega shranjevanja podatkov se mi zdi minimalna, ker bi za to preprosto moralo vedeti preveč ljudi, da bi lahko ostalo skrito.
Burek Man | 20.11.2017 | 14:32
>Približno enako težko, kot do sedaj - kamere so že na cestah, programska oprema za prepoznavanje registrskih tablic pa je trivialna zadeva.
Kamere, ki so zdaj na cesti v večini ne omogočajo niti človeško prepoznavo tablic, kaj šele avtomatsko. Pa še pod nadzorom različnih upraviteljev so. In prepoznava tablic brez baze podatkov o lastnikih zadaj tudi ni toliko relevantna (a je še vedno zelo zelo problematična).

>Enako težko, kot je nekomu beležiti in trajno hraniti vse opravljene telefonske klice (kar je bistveno večji poseg v zasebnost), pa zaradi tega ne bomo prešli nazaj na telefonske operaterje ki ročno prevezujejo klice v centralah, da onemogočimo avtomatsko zbiranje podatkov.
Seveda, in če bi se dalo, bi tudi te podatke bilo prepovedano hraniti. Je tudi policija že v preteklosti zahtevala podatke z baznih postaj (kdo vse je bil ob določenem času priključenj na konkretno bazno postajo), a na srečo brez odločbe sodišča (vsaj zazdaj, uradno) tega ne smejo početi.

>Boste nehali uporabljati splet, ker obstaja možnost, da vaš ponudnik trajno beleži vse spletne strani, ki ste jih obiskali?
Ne, ampak bom take strani obiskal na način, da mi ponudnik ne more slediti. 

>Varnost (še bolj pa učinkovitost) in zasebnost večkrat prideta v konflikt. in potrebno je najti neko ravnotežje, ki brez pretiranih posegov v zasebnost omogoča čim večjo stopnjo varnosti.
seveda. In avtomatizirano beleženje tablic je po mojem pretiran poseg v zasebnost.

>In čeprav je seveda pri novih tehnologijah potrebno pomisliti tudi na možnosti zlorab, je edina možnost da se izognemo vsem možnim zlorabam to, da se vrnemo v kameno dobo.
Ne, dovolj je, da prepovedmo določena početja in ustrezno sankcioniramo kršitelje.

>V tem konkretnem primeru je moje mnenje, da z samim avtomatskim vpogledom moje zasebnosti ne kršijo (ker lahko enak vpogled naredijo tudi ročno), se pa precej poveča učinkovitost policijskega dela in s tem tudi varnost vseh državljanov.
Ravno tu je ključna razlika. Primerjaj recimo to, da moraš stalno nositi gps sledilnik pri sebi, z tem, da te, ob rutinski kontroli, popišejo, in si zabeležijo, da si 20.11.2017 ob 14:28h bil na slovenski cesti 1 (izmišljen podatek). Oboje je podatek o tvoji lokaciji ob nekem času, je pa velika razlika pri resnosti vdora v zasebnost. 

>Možnost zlorabe v obliki trajnega shranjevanja podatkov se mi zdi minimalna, ker bi za to preprosto moralo vedeti preveč ljudi, da bi lahko ostalo skrito.
Pa ravno to so že počeli, od hranjenja DNK-ja, dalje. Saj je bila pred kratkim zgodba o Dejanu Ornigu po medijih, kjer so tudi nezakonito pobirali podatke o ljudeh, brez kakršnekoli pravne podlage. Pa ta primer recimo ni ostal skrit, kašne so bile sankcije pa tudi vemo. 
DavidS | 20.11.2017 | 20:24
"Seveda, in če bi se dalo, bi tudi te podatke bilo prepovedano hraniti"

Zakaj se ne bi dalo? Zlahka se sprejme ureditev, da operater ne sme hraniti podatkov o tem, koga ste klicali, ampak le zbirne podatke potrebne za obračun.

"Ne, ampak bom take strani obiskal na način, da mi ponudnik ne more slediti"

Zahtevke lahko pošiljate preko ponudnika ali preko proxyja....nekdo ima v vsakem primeru vpogled v to, kaj točno počnete.

"Ne, dovolj je, da prepovedmo določena početja in ustrezno sankcioniramo kršitelje"

Torej je za vaš pomislek - da vam bo nekdo preko prepoznavanja tablice sledil po Sloveniji - dovolj, da se zakonsko prepove hramba teh podatkov in predpiše ustrezne kazni.

"Primerjaj recimo to, da moraš stalno nositi gps sledilnik pri sebi, z tem, da te, ob rutinski kontroli, popišejo, in si zabeležijo, da si 20.11.2017 ob 14:28h bil na slovenski cesti 1"

Nihče ne predlaga popisovanja ali beleženja ampak zgolj real-time informacijo policistu v vozilu o tem, če je na nekem vozilu kaj nezakonitega ali vsaj toliko sumljivega, da zahteva bolj temeljit pregled.

"zgodba o Dejanu Ornigu po medijih, kjer so tudi nezakonito pobirali podatke o ljudeh, brez kakršnekoli pravne podlage"

Torej je rešitev le kamena doba. Le tam ni zlorab tehnologije (pa še tam se lahko ogenj zlorabi).
Burek Man | 20.11.2017 | 22:15
>Zakaj se ne bi dalo? Zlahka se sprejme ureditev, da operater ne sme hraniti podatkov o tem, koga ste klicali, ampak le zbirne podatke potrebne za obračun.
Ne da se. Ker, ko pride stranka ugovarjat na izracun, mu ne more operater samo reci "klicali se tri ure v drugo omrezje", ampak stranka hoce detaljni izpisek, kdaj, koga, kje. Sicer bi bile vsak mesec vrste polne pritožb.

>Zahtevke lahko pošiljate preko ponudnika ali preko proxyja....nekdo ima v vsakem primeru vpogled v to, kaj točno počnete.
Proxy ne ve, kdo sem. Nima zadaj baze z mojim (naročnikovim) imenom in priimkom. Policisti to imajo. Obstaja pa še tor, in podobne variante, kjer nihče ne ve za kak promet gre.

>Torej je za vaš pomislek - da vam bo nekdo preko prepoznavanja tablice sledil po Sloveniji - dovolj, da se zakonsko prepove hramba teh podatkov in predpiše ustrezne kazni.
Saj je marsikaj dozdaj bilo prepovedano hranit (prometni podatki z baznih postaj, dnk dokazi, ipd), pa so policisti to hranili. Na srečo so na sodišču zavrgli samo dokaze, kjer so te izsledke uporabili direktno...  s pomočjo paralelne rekunstrukcije, pa to ne gre. 

>Nihče ne predlaga popisovanja ali beleženja ampak zgolj real-time informacijo policistu v vozilu o tem, če je na nekem vozilu kaj nezakonitega ali vsaj toliko sumljivega, da zahteva bolj temeljit pregled.
to velja samo za preteklo registracijo in ukradene tablice. Čisto nič drugega se ne da s tem ugotoviti. ...no, razen kje se je kdo gibal, in to legalno ali nelegalno shraniti. 
Avto je lahko poln drog, klasična policijska kontrola bi to odkrila, skeniranje tablic, bi pa samo pokazalo, ali ima diler dovolj denarja za plačat zavarovanje in registracijo.

>Torej je rešitev le kamena doba. Le tam ni zlorab tehnologije (pa še tam se lahko ogenj zlorabi).
rešitev so hude kazni za vse udeležene. Trenutno ni nič od tega. Pa še včasih ko pride do takih zlorab (primer balkanski bojevnik), potem ljudje kolnejo čez sodnike in ne čez policiste, ki so kršili vsa možna pravila. 
DavidS | 21.11.2017 | 13:15
"stranka hoce detaljni izpisek, kdaj, koga, kje"
Hja, če hoče zasebnost, potem pač izpiska ne more dobiti. Tako kot pri satelitskem cestninjenju (kot je zamišljeno) ne bo možno dobiti izpiska, kdaj sem se kje vozil da sem nabral toliko in toliko EUR cestnine.

"Proxy ne ve, kdo sem" 
Stavim, da glede na vaš promet zlahka ugotovi vašo identiteto.
Obilo sreče pri vsakdanjih opravilih na spletu preko "dark weba".

"to velja samo za preteklo registracijo in ukradene tablice. Čisto nič drugega se ne da s tem ugotoviti"
Če je na cesti avtomobil, katerega lastnik je na begu ali pa mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, je to recimo dober razlog za zaustavitev in preverbo, če morda vendarle ne vozi ravno on....verjetno bi se našlo še kaj....
Burek Man | 21.11.2017 | 15:05
>Hja, če hoče zasebnost, potem pač izpiska ne more dobiti. Tako kot pri satelitskem cestninjenju (kot je zamišljeno) ne bo možno dobiti izpiska, kdaj sem se kje vozil da sem nabral toliko in toliko EUR cestnine.
Zato smo pa proti satelitskemu cestninjenju, ker bo možno dobiti ravno to - cel izpisek vožnje, pa še hitrosti zraven. Mogoče tega ne boš dobil ti, ali jaz, kdor se bo pa "potrudil", pa bo dobil tudi to. In če bi bilo možno reševati spore pri računih brez izpiskov, sem takoj za. 

>Stavim, da glede na vaš promet zlahka ugotovi vašo identiteto.
Če paziš, ne. Če uporabljaš isti mail kot na LinkedIn-u s pravim imenom, si si pa sam kriv.

>Obilo sreče pri vsakdanjih opravilih na spletu preko "dark weba".
Hvala

>Če je na cesti avtomobil, katerega lastnik je na begu ali pa mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, je to recimo dober razlog za zaustavitev in preverbo, če morda vendarle ne vozi ravno on....verjetno bi se našlo še kaj....
Koliko takih primerov imamo v sloveniji, da je nekdo na begu, pa da se vozi v svojem avtomobilu? In a to pomeni, da bodo ženo lastnika avtomobila, ki je izgubil dovoljenje, potem vsako vožnjo ustavljali na vsakem "checkpoint"-u?
Miha Bidar | 17.12.2017 | 21:12
To kar pišeš vodi v represijo! Policija vsak dan krši človekove pravice in ustavo. Vse nveč je kriminala, zakaj? Slovenija je pristala na sramotnem prvem mestu po kršenju človekovih pravic. 
Ferenc | 29.11.2017 | 16:23
Nemško ustavno sodišče je 11. marca razsodilo, da avtomatsko preverjanje in prepoznavanje registrskih tablic (s čitalcem) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti in je zato neustavno. Po mnenju sodišča takšna praksa policiji omogoča nadzorovanje gibanja posameznikov.

Nemško ustavno sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pobude treh nemških voznikov, nemška policija pa je ukrep avtomatskega preverjanja registrskih tablic izvajala v osmih od 16 nemških zveznih dežel. Z avtomatskim preverjanjem registrskih tablic je nemška policija lovila večinoma tiste lastnike avtomobilov, ki niso plačali zavarovanja za svoje motorno vozilo.