Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sveti Martin
 
Branko Šulenta
Ogledov: 1507
Predlog ustvarjen 09.11.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 08.11.2017 13:56:25

  Predlog   Število glasov   Komentarji (9)  
Predlagam, da bo 11. november dela prost dan. Argumenti: - vino je del naše tradicije in kulture - cca 600 000 državljanov ima težave z alkoholom - največji Slovenski pesnik je bil pijanec - državna himna govori o trtah in vinu - možnost dostojne počastitve prehajanja mošta v vino - tudi v parlamentu ga radi spijejo vsaj takšen občutek dajejo - državna protokolarna darila vsebujejo buteljke vina. In vino veritas!
Ključne besede Martinovanje
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

Ferenc | 15.11.2017 | 11:54
Praznik je običajno dela prost dan. Države imajo različne praznične dneve. Praznik lahko praznujejo tudi občine in posamezne cerkve ali pa gre za neformalne praznike . Ti dnevi pa niso dela prosti. Prazniki so lahko tudi osebni npr. rojstni dan.

Praznike lahko razdelimo na osebne/družinske, ki niso dneva prosti  in jih praznuje manjši krog ljudi. Prazniki skupnosti kot so nacionalni, državni, cerkveni, krajevni in stanovski.

Praznike delimo na državne, ki so dela prosti in verske, kar pa ne pomeni da so dela prosti dnevi.

Martinovanje ali Martinovo je praznik, posvečen novemu vinu, ali povedano z drugimi besedami, to je obdobje, težko je reči dan, ko se mošt spremeni v vino. Na Slovenskem imamo kar nekaj praznikov, povezanih z vinom in vinsko trto, kar nesporno dokazuje, kako Slovenci čislamo to rastlinico in njene produkte (smeh). Prvi praznik v letu je 25. maja, to je sveti Urban ali Urbanovo. To je obdobje, ko je trta v cvetju. Takrat vinogradnik prvič vidi, kakšna bo letina, določi prve prognoze. Po trtnem cvetu se vidi, kakšni nastavki so, kakšni bodo grozdi, koliko jih bo. Drugi praznik je Martinovo, 11. novembra. Večkrat pravimo, da se bomo dobili ob enajsti uri, enajst minut in enajst sekund. Slovenci imamo še eno praznovanje, to je šentjanževo, janževo tudi januževo. To je praznik, ko se blagoslavlja vino. Praznik pade na 27. december v božično-novoletno obdobje, en dan po svetem Štefanu. Svoj čas je bil to zelo pomemben praznik na Slovenskem, zlasti na Štajerskem. Takrat so blagoslavljali najboljše vino. Tudi gospodar je rekel: »Tega šentjanževca bom pa prihranil, drugo leto se mi bosta sin ali hči poročila in ga bomo imeli za poroko.« Na šentjanževo je bilo vino že toliko stabilizirano, da se je že videla njegova prava kakovost in se je dalo razločiti med tistim vinom, ki je bilo bolj za vsakdanjo potrošnjo, in tistim, ki je bilo namenjeno za izjemne priložnosti, ki je bilo vrhunsko kakovostno. Od vseh teh praznikov na Slovenskem praznujemo predvsem Martinovo, in to kar intenzivno. Lahko rečemo, da se vračamo k pradavnim izročilom, ker ga ne praznujemo samo na en dan, ampak kar cel teden.  Najbolj so ljudje veseli, če je praznik sredi tedna, ker sta potem kar dve Martinovi nedelji – ena prej in ena potem. To dokazuje, da je to prijetno praznovanje. 

Martinovanje se praznuje v kar več kot 21-ih državah, kot so na primer Avstrija, Belgija, Hrvaška, Slovaška, Sicilija, Švedska in tako dalje. Vsaka država posebej praznuje Svetega Martina oziroma Martinovanje,vendar se lahko v večini primerjajo z praznovanjem v Sloveniji . V Sloveniji, v kraju Maribor, se odvija največje praznovanje Sv. Martina, ki se lahko primerja tudi z praznovanji v ostalih državah (številčno).

Prisluhnite strokovnim usmerjanjem in stvari zapeljati na tisto žlahtno pot, na kateri so že bile.


Branko Šulenta | 16.11.2017 | 15:07
Gospod Ferenc, zahvaljujem za poučen prispevek in odprt pogled na problematiko. 
heizenberg | 15.11.2017 | 09:38
V parlamentu je itak nekaj narobe: ali ga spijejo preveč, ali pa premalo. To bi bilo potrebno še dognati. Mislim pa, da bi delali manj škode, če bi ga preveč.
In vino veritas -- s tem se pa strinjam. Ampak žal je šele na dnu kozarca ... :)
Barbara Győrfi | 15.11.2017 | 08:18
Saj se predlagatelj heca, kajne?
Branko Šulenta | 17.11.2017 | 10:28
Verjemite, da nič bolj kot oblastniki s svojimi mantrami, zakoni, pravilniki.......
Jerry123 | 11.11.2017 | 13:09 Prikaži
Nikakor se ne strinjam. Praznovanje in alkoholizem je že tako obsežen problem.
toxico | 11.11.2017 | 11:25
prepovedat alkohol to je strup
xing | 09.11.2017 | 17:24 Prikaži
Lepo d bi radi praznoval alkoholizem ...
Pa vino in trta nista del naše himne, sta v prvi kitici Zdravljice, naša himna pa je le 7. kitica Zdravljice.