Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predlog pravnih okvirjev za samoodločbo narodov v Evropski uniji
 
Rok Babnik
Ogledov: 1876
Predlog ustvarjen 03.11.2017
Z odzivom organa 27.12.2017
Zadnja sprememba 22.10.2017 23:12:19

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (2)  

Spoštovani

 

Slovenija je v Evropi vodilna v poznavanju problematike in pomembnosti osamosvajanja (odcepitve od matične države). To je področje, kjer lahko Slovenci Evropi in svetu damo nekaj pomembnega in koristnega.

 

Predlagam, da naši poslanci in/ali vlada sprožijo v evropskem parlamentu in/ali komisiji postopek za postavitev pravnih okvirjev za samoodločbe narodov. 

 

Na ta način bomo pripomogli k manj vojnam in sporom, najprej v Evropi, posredno (z evropskim zgledom) pa v celem svetu.

 

Kaj ko bi Slovenija predlagala sprejem takegale zakonskega okvirja, obvezujočega za vse države Evropske unije:

 

1. Osamosvojitev (odcepitev od matične države) je pravica vsakega območja.

2. Volja prebivalcev območja se preveri z referendumom. Večji narod ali država referenduma o osamosvojitvi ne sme ovirati.

3. Referendum o osamosvojitvi (odcepitvi od matične države) mora matična država priznati za uspešnega, če se ga udeleži 2/3 volilnih upravičencev in če za samostojnost glasuje vsaj 2/3 udeležencev referenduma. Poštenost referenduma morajo potrditi neodvisni mednarodni opazovalci.

4. Območje se mora že pred referendumom obvezati, da bo poravnalo vse dolgove in prevzelo vse pravne obveznosti: a) napram ostanku države, katero zapušča in b) napram vsemu ostalemu svetu, ki ima sklenjene dogovore z državo, katero se zapušča.

5. Območje se mora vnaprej obvezati, da je pripravljeno na pogajanja ali obvezujočo arbitražo, ob posredovanju mednarodnega in za obe strani sprejemljivega organa.

 

Lep pozdrav

Rok Babnik

Pod hribom 56a

Ljubljana


Ključne besede Pravica do samoodločbe narodov, EU
Kategorija: Zunanje zadeve


Zadnji komentarji:

MareZeleznik | 08.11.2017 | 13:32
Absolutno se strinjam in podpiram!
pilly | 06.11.2017 | 12:43
Tudi jaz sem enakega mnenja. Zakaj bi ljudje morali živeti tako kot so se odločili naše dedje ali pradedje? Če želi nek narod ali samo del države samostojnost in ustvariti svojo državo, naj jo ustvari. Če mislijo, da jim bo bolje, naj poskusijo. Zakaj bi morali biti del neke večje države za katero so se odločili daljni predniki. Zdaj so drugi časi in ljudje razmišljajo drugače. Če bo Evropa imela 150 držav, jih bo pač imela. Glavno, da so ljudje srečni in, da se sami odločijo kako in s kom želijo živeti.