Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Glasovanje na slovenskih lokalnih volitvah
 
Marjan Bizilj
Ogledov: 1305
Predlog ustvarjen 03.11.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 06.11.2017 13:53:51

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)   Popravki predloga  
DavidS | 03.11.2017 | 12:11
Moje mnenje je nasprotno - naj bo davčno rezidenstvo temelj za volilno pravico, ne pa državljanstvo.

Zakaj bi imel nek Argentinec, ki ima pač po starših tudi slovensko državljanstvo, v Sloveniji pa sploh še nikoli ni bil, pravico voliti pri nas, en Nemec, ki tukaj živi in plačuje davke, pa ne?
pilly | 06.11.2017 | 12:37
David, predlagam, da podate predlog kot ste ga omenili v komentarju.
Marjan Bizilj | 06.11.2017 | 13:38
Predlog je mogoče razširiti tudi na slovenske državljane, ki že dalj časa ne živijo v Sloveniji.
DavidS | 06.11.2017 | 14:17
"David, predlagam, da podate predlog kot ste ga omenili v komentarju"

Nima smisla - volilna pravica za državljane je zapisana v ustavi, odgovor organa bo nedvomno "za spremembe ustave vlada ni pristojna".
pilly | 06.11.2017 | 12:36
Sem popolnoma enakega mnenja. Slovenec, ki se je odselil in recimo že 30 let živi v Kanadi, ne prispeva ničesar za Slovenijo, ima pa pravico voliti. Tujec, ki že dalj časa stalno prebiva v Sloveniji in je vpet v lokalno okolje, aktivno sodeluje ipd. pa naj ne bi imel pravice voliti. Skrajno bolan in diskriminatoren predlog.

Tuji državljani in glasovanje na slovenskih lokalnih volitvah

Predlagam, da se ukine možnost, da lahko na slovenskih lokalnih volitvah volijo tudi tuji državljani, ki živijo v Sloveniji z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem, in slovenski državljani, ki v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega prebivališča.

Po sedanji zakonski ureditvi imajo volilno pravico na lokalnih volitvah tudi državljani drugih držav članic EU z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Ker je število tujih državljanov v Sloveniji, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče, znaten delež, to pomembno vpliva na izid lokalnih volitev in s tem na to, kdo bo izvoljen v organe lokalnih skupnosti.

Predlog razširjam tudi na slovenske državljane, ki nimajo prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji.

O tem, kdo bo odločal o pravicah slovenskih državljanov, naj odločajo samo slovenski državljani s prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ne pa tudi tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter slovenski državljani brez prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji.


Ključne besede: lokalne volitve, tuji državljani

Tuji državljani in glasovanje na slovenskih lokalnih volitvah

Predlagam, da se ukine možnost, da lahko na slovenskih lokalnih volitvah volijo tudi tuji državljani, ki živijo v Sloveniji z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem.

Po sedanji zakonski ureditvi imajo volilno pravico na lokalnih volitvah imajo tudi državljani drugih držav članic EU z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Ker je število tujih državljanov v Sloveniji, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče, znaten delež, to pomembno vpliva na izid lokalnih volitev in s tem na to, kdo bo izvoljen v organe lokalnih skupnosti.

O tem, kdo bo odločal o pravicah slovenskih državljanov, naj odločajo samo slovenski državljani, ne pa tudi tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

 


Ključne besede: lokalne volitve, tuji državljani
Yonc | 08.11.2017 | 11:22
Se popolnoma strinjam s predlogom, saj smatram, da TUJI državljani, pa čeprav s stalnim ali začasnim bivališčem, nimajo kaj voliti, tudi če so to lokalne volitve. Če hočejo voliti, naj zamenjajo/pridobijo slovensko državljanstvo.
Smatram, da predlog ni niti bolan, niti diskriminatoren, kot mu oporekate, ampak prispeva k enakopravnosti, saj bi ukinil dodatne pravice, ki jih imajo začasni/stalni priseljenci, ko volijo v dveh državah in v bistvu sedijo na dveh stolčkih.
jur | 08.11.2017 | 13:39 Prikaži
Predlog je zelo verjetno protiustaven. Poleg tega ne pojasni, zakaj bi tujci ne smeli soodločati o zadevah, ki imajo vpliv tudi na njihovo bivanje/življenje v določeni lokalni skupnosti.