Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sklad za pomoč ljudem, ki zadanejo loto dobitek
 
starfotr
Ogledov: 1407
Predlog ustvarjen 12.10.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 12.10.2017 15:05:21

  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  

Predlagam, da se nek odstotek od pobranega denarja nameni za nek sklad, ki bi sicer zmanjšal izplačilo dobitka še za nek določen procent, vendar bi preprečil marsikatero žalostno zgodbo, ki se zgodi, ko ljudje zapravijo ves denar, nato pa so na naših plečih.

 

Torej, v primeru dobitka, naj se izobrazi in nudi strokovno psihološko in podobno pomoč srečnemu dobitniku, saj če govorimo v mio eur, je to veliko denarja, ki marsikoga spremeni.


Ključne besede loterija, sociala, preventiva
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Barbara Győrfi | 18.10.2017 | 08:20
Nimam prav velikega sočutja do teh ljudi. 
Če nekdo vidi smisel v tem, da sfrčka denar za vile, avte in droge, ga nihče ne more obvarovati pred lastno neumnostjo. 
Vsak človek ima možnost razmisliti, kaj bo naredil z denarjem. Kot je napisal Sony Globokar, pa ima celo Loterija svoje finančne svetovalce, dobra se mi zdi zamisel tudi glede izplačila mesečne ali letne rente. 
Tisti odstotek naj gre raje za ljudi, ki res ne morejo delati, ne za nagrajevanje nepremišljenosti. 
Sony Globokar | 13.10.2017 | 17:22
V  ZDA je ta "problem" rešen tako, da se dobitki izplačujejo v obliki mesečne (letne) rente, največkrat v časovnem obdobju 20 let, če gre seveda za dobitke več 10 ali celo 100 milijonov USA $. Manjše zneske se lahko dvigne ali nakaže na račun dobitnika v enkratnem znesku. 

Dobitki lota v Sloveniji (izjema je Jackpot) so seveda veliko manjši, največ nekaj milijonov €. Seveda še vedno lep znesek ki ti lahko spremeni življenje (hiša, vikend, avto, potovanja, renta....). Če kdo zavozi... imamo kup finančnih svetovalcev in mislim, da so na razpolago tudi dobitnikom na loteriji.

Spominjam pa se zgodbe nekega mladega 19-letnika iz Velike Britanije kateri je opravljal delo smetarja. Slednji je na loteriji zadel 9 milijonov funtov (cca. 10 milijonov €). Dragi avtomobili, menjavanje stanovanj, prostitutke, droga, nakit... v petih letih se je ponovno znašel v svojem poklicu (zopet se je zaposlil kot smetar). Ker je bil nekoč priden delavec ga je zaposlilo isto komunalno podjetje kot nekoč. Takšne so te zgodbe.

1 milijon € v Sloveniji pomeni, da si preskrbljen do konca življenja. Če seveda živiš po pameti in ne pretiravaš. Lahko si kupiš stanovanje, avto, tudi če nisi zaposlen si lahko plačuješ pokojninsko dobo ali pa vplačaš rentno zavarovanje. 

Rado pa se zgodi, da takšni dobitniki začno evforično špekulirati na borzi, kupovati luksuzne izdelke, popivati (se celo drogirati), se spuščati v sumljive "donosne" posle, odpirati lokale, posojati na obresti in po nekaj letih ostanejo brez vsega.

Mogoče je celo najbolje takšen denar koristiti kot "nekaj za zraven". Imaš namesto 1 plače mesečno 2 -3 plači (svojo in še eno ali dve iz naslova dobitka kateri je deponiran na banki in si izgovoriš mesečno rento v višini 1 - 2 tvoji plači(nekaj iz naslova obresti, ostalo pa je črpanje glavnice). Ob 1 milijonu € zadostuje do konca življenja (tudi če ste danes stari 20 let). Vendar slednje zahteva že visoko stopnjo discipline.
5r | 13.10.2017 | 11:16
Ni interes, ker če se izobrazi, ne bo več igral iger na srečo. Cilj pa je da ta denar čim prej pride nazaj.
starfotr | 13.10.2017 | 14:13
Pride nazaj, vendar ne nujno v našo davčno blagajno. Poleg tega, če nekdo vse zapravi, nato pa postane socialni problem, to najbrž ni v interesu države, da nato preostanek življenje živi na socialni podpori.
Burek Man | 18.10.2017 | 11:13
Če že nič drugega, pri tako velikih dobitkih, davek od iger na srečo pokrije njegovo socialo za kar precej let. 

Glede na to, da potem padajo še novi avti, hiše, ku**e, droge, ipd, kar sodi pač zraven, pa še mnogo obrtnikov in obrtnic dobi del tega denarja, ki ga spet zaokroži za druge storitve in dobrine, itd. itd. 

Pustimo ljudi, da s svojim denarjem delajo kar hočejo, pa če se ustrelijo v nogo (v prenesenem pomenu), pa naj se.