Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev kartic za zdravstveno zavarovanje
 
tomaz1
Ogledov: 2084
Predlog ustvarjen 02.10.2017
Z odzivom organa 09.02.2018
Zadnja sprememba 01.10.2017 21:57:39

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  

 Vsaka ambulanta, sprejemnica, lekarna ima več terminalov za kartice zdravstvenega zavarovanja. Mislim da to ob današnji tehnologiji ni več potrebno saj je dovolj ime priimek in števila iz kartice, ki je lahko na kartici in se prepiše ali v t.i. walletu na telefonu.

Če lahko zdravnik naredi po telefonu erecept brez kartice, farmacevt izda zdravilo tako da vpiše številko ker mu terminal ne dela potem ne vidim razloga zakaj nebi prišparali kakšen EUR in ga vložili v razvoj zdravstva.

Država vsako leto zapravi veliko denarja za vzdrževanje teh nepotrebnih naprav. Edini, ki ima korist je nemško podjetje, ki jih dobavlja in ima pogodbo za vzdrževanje.

Prosim, da ne bo odgovor zakaj se tega ne da ker je po zakonu - zakoni se lahko spreminjajo samo interes mora biti.


Ključne besede
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

alo956 | 04.10.2017 | 17:31
Odličen predlog. Dolgoletno vlaganje v kartice in potrjevanje kartic je bilo veliko metanje denarja skozi okno v naročje raznih zasebnih firm. Nobene kartice ne potrebujemo, vsak se lahko identificira z osebno izkaznico ostalo pa je stvar infrmacijskega sistema in povezav, ki jih informatika danes  z lahkoto pokrije. Se nihče ne vpraša kako to zmore banka, kako dvigujemo denar, kako plačujemo kjerkoli po svetu..
Hodim okrog zdravnikov in kartica je samo ovira, zdravniki to pogledajo in vrnejo in nič drugega. Dokumentacijo pa  pošiljajo na papirjih ročno namesto, da bi jih  shranjevali elektronsko v elektronsko mapo.
Končno pa pričakujem odgovor kako boste ukinili karticoi ne kako se to ne da.
Do sedaj še ni bilo niti enega primernega odziva  Vlade. Zamislite se nad tem.
Burek Man | 02.10.2017 | 12:19
Proti

Kartica služi tudi za ugotavljanje identitete in  dokazovanje prisotnosti. Sicer bi lahko kdorkoli izdajal zdravila na recept komurkoli, brez da bi se dalo dokazati, kdo je to bil. (npr. lokalni narkoman podkupi lekarnarja, da mu izda zdravila proti bolečinam v imenu neke tretje osebe, ki jih je dobila na recept - trenutno to ni mogoče, ker rabi tudi lekarnar kartico da lahko izda zdravilo). 
opazovalka | 05.10.2017 | 09:20
Z kartico ni moč dokazovati identitete. V praksi lahko kdorkoli pride v laboratorij, na slikanje ali kamorkoli, pove kdo je in nihče ga ne legitimira. Tako lahko nekdo pridobi bolniško, čeprav sploh ni bolan. Mislim, da pride v poštev edino dokument na kateri je fotografija (no, čez 20 let se tudi ta spremeni) ali pa da občasno preverijo rojstne podatke pacienta ko se pojavi pri specialistu.
5r | 03.10.2017 | 09:29
To delno drži, a na kartici zavarovanja ni slike in tudi preverja se ne z osebno izkaznico. Namesto kartice zavarovanja bi se lahko identificiral kar z osebno. Brez vseh terminalov za branje kartic in opreme, kot je navedeno v predlogu.