Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Reogranizacija plačevanja prispevka za RTV
 
heizenberg
Ogledov: 2139
Predlog ustvarjen 27.09.2017
Z odzivom organa 20.11.2017
Zadnja sprememba 13.09.2017 10:24:35

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)  

Vladi R Slovenije predlagam, da nemudoma ustavi vse aktivnosti v zvezi z reorganizacijo plačevanja RTV prispevka, citiram:

Pripravlja se reogranizacija plačevanja prispevka za RTV, poroča žurnal24.

 

Če bo predlog uveljavljen, bodo spremembe za gospodninjstva oziroma posameznike, ta bodo plačevala več, odvisno od dohodkov. Osnutek novega zakona o RTV predvideva spremembe tudi za pravne osebe. Zdaj prispevek plačujejo tiste, ki imajo lokal, v lokalu pa televizijo. Novi "harač" uvaja kulturno ministrstvo Toneta Peršaka.

Dodajmo, da v osnutku predloga zakona več ne obstaja možnost, da vas oprostijo plačevanja RTV-prispevka, če dokažete, da sploh nimate televizorja!

Torej, če bo predlog sprejet, boste morali vseeno plačati.

(Vir: Finance, 8. september 2017)

To ni več demokracija, ampak poskus z zakonom zaščitenega terorja nacionalke, ki si je že sedaj na prav poseben način uzurpirala način pobiranja svojih »štiber«. Pravno nevzdržno je pobirati RTV prispevek od nekoga, ki TV sprejemnika sploh nima,.

Pravno nevzdržen je tudi predlog način plačevanja glede na dohodke, ki bo zadel celo vsakega zavezanca za dohodnino v družini, citiram:

Za fizične osebe: namesto veljavnega sistema, ko se prispevek plačuje na gospodinjstvo, ministrstvo premišljuje tudi, da bi uvedli sistem, menda po vzoru Finske, da bi vsak polnoleten zavezanec za plačilo dohodnine RTV prispevek plačeval glede na svoje dohodke. Mesečni prispevek naj bi znašal 0,55 odstotka vseh dohodkov, na leto naj bi to zneslo ne manj kot 36 evrov in ne več kot 180 evrov. Šlo naj bi za akontacijo, ki bi se odmerila od osnove za odmero dohodnine.

Trenutno je prispevek za gospodinjstva 12,75 evra na mesec.

Pozor! Prav to je največja sprememba pri fizičnih osebah – po tem predlogu bodo namreč morali plačati RTV-prispevek vsi člani gospodinjstva, ki so zavezanci za dohodnino!

(Vir: Finance, 8. september 2017)

Pomeni: oba z ženo bova plačevala RTV prispevek, katerega višina bo odvisna od najinih dohodkov, ne glede na to, da doma TV sprejemnika sploh nimamo!!! Mar boste tak sistem uzakonili tudi v pekarnah in mesnicah …? Pa pri distributerjih el. energije, na bencinskih črpalkah …?

Predlagam tudi uzakonjenje sistema, ki bo preprečeval dvojno plačevanje enih in istih programov. Nekorektno je, da nekdo, ki TV programe sprejema prek enega od ponudnikov TV storitev, v sklopu naročnine plačuje tudi programe RTV, pri čemer mu jih slednja še enkrat zaračuna samo zato, ker je priključen na el. omrežje, kar zanjo predstavlja zakonsko osnovo za pobiranje RTV prispevka.

Hvala.


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

opazovalka | 23.11.2017 | 13:08
Mislim, da je odgovor z dne 20.11. pričakovan. Dejstvo ostaja, Če imaš ti kabelskega ponudnika gledaš program RTVSlovenija preko te povezave (seveda jo plačuješ) in moraš obvezno plačevati še RTV naročnino. 
peter i | 29.09.2017 | 20:44
 
Kaj pa prisilna naročnina na pro plus za vse ki imajo IPTV ali Kabelsko tv ?
Burek Man | 02.10.2017 | 12:25
Pokličeš svojega ponudnika, rečeš "ne želim več televizije", ko vprašajo zakaj, rečeš "zaradi proplusa", in je to to. Jaz sem to naredil, so me malo čudno gledali, in sem prišparal dosti več kot bi, če ne bi proplus izsiljeval. 
amarita | 29.09.2017 | 18:16
1.Prisilni RTV prispevek je potrebno takoj v celoti UKINITI.
2.Preko antene ni možno gledati nobenih slovenskih programov, najmanj pa tistih ki jih kot nacionalni program podpiramo davkoplačevalci z rtv prispevkom, zanimivo bi bilo vedeti za kaj porabi nacionalna tv pobrane prispevke.
3. ker je država in nacionalna rtv dovolila takšno stanje naj prispevke pobira od  prodajalcev programov, ki jim državljani itak plačujemo če hočemo gledati tv.
4.Podpiram predloge, da naj gre rtv na trg kot vse ostale postaje in naj si financiranje išče tam.
Klemen Šuligoj | 29.09.2017 | 11:37
RTV prisilni davek ukiniti. Državljani imamo pravico izbirati (gledati in poslušati) tiste tv in radio postaje, ki jih želimo, ne pa MORAMO.

RTV naj gre na trg tako, kot vse ostale tv postaje in naj si financiranje išče tam. 
opazovalka | 28.09.2017 | 08:22
Namesto, da bi prevetrili kaj dela preko 2000 zaposlenih na državni RTV bodo naši vrli poslanci gotovo sprejeli zakon. Kdo ga je pripravil? Priimek in ime! Glede na to, da komercialne TV nimajo obveznega "prispevka" (ha ha prispevek je nekaj prostovoljnega, mar ne?) in imajo večkrat boljši program, bi bilo edino pravilno, da bi imel vsak možnost izbire: če gledaš plačaj, če ne gledaš ne plačaš. Zakaj potrebujemo 3 programe RTV Slovenija, ko pa je že eden komaj gledljiv in s stalnimi ponovitvami?   
heizenberg | 29.09.2017 | 10:00
Ne vem, če kdo razmišlja tako ... ampak preprosto si ne moremo privoščiti miru. Ker če si ga, nekdo zadaj to takoj izkoristi za novo pi ...